Díszkandallók

Ez az ötlet a csatornán túl látott napvilágot, s megalkotója belsőépítész. Mint az köztudott, a kandalló a ködös Albionban szinte nemzeti jelkép, ezt még a modern fűtésrendszerek sem tudták kiszorítani. Mármint berendezési, hangulati kelléket, mert fűtésre egyre kevesebben használják. A képünkön látható kandalló azonban tradicionális és tűzbiztos dísztárgy a javából. Olyannyira, hogy tűzterét kétcolos deszkával burkolták be, füstjáratnak meg nyoma sincs. Ennek ellenére jobbról-balról szinte mennyezetig felslihtolt fahasábok fogják keretbe, és a tűztérben is jól elrendezett fahasábok keltenek bizarr illúziót. A hatása mindenesetre meghökkentő, és szép is.

Hangulatos szobai dísztárgy, amely az ügyes kezű barkácsoló háztulajdonosokat is megihletheti. Gipszkarton lapokból ugyanis nem kunszt az elkészítése. A szoba alapterületéből csupán 32 cm-nyi területet vesz el, mert a fahasábtároló csak 15 cm mély, és a kandalló tűztere sem több ennek a kétszeresénél. Mélységét a hátfal felé szűkülő deszkaburkolat optikailag növeli. A tárolórészt 40×40 mm-es lécekből kialakított váz, majd az erre felerősített gipszkarton lapok alkotják. A kandalló maga hasonlóan kialakított vázra felerősített gipszkarton „doboz”, amelynek közepébe kerül a deszkabélésű tűztér. A váz burkolása gipszkartonnal gyorsan elvégezhető, és a felületek glettelése, lefestése után a kandalló teljesen beépítettnek tűnik. A deszka tűztér felületkezelt anyagból készüljön, a külső része felől hevederlécek fogják össze a darabjait. Kétoldalt és alul a fal síkjáig érjen a deszkák széle, felül viszont a tűztér fedele a nyílás fölé kerüljön.
A kész kandalló melletti fatárolóba végül rövidre vágott, szorosan egymás mellé rakott hasábfák kerüljenek, a tűztérben pedig felül egymáshoz erősített hasábok álljanak. A két fatároló közötti burkolatra megvilágított képet, vagy csak a díszkandalló párkányát megvilágító lámpatestet célszerű elhelyezni.


forrás: Ezermester 2000. 2001/3
Ezermester 2000

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^