Leghatékonyabb a HŐVEZETÉS Majdnem annyira jó a HŐSUGÁRZÁS Legköltségesebb(!) a HŐSZÁLLÍTÁS
Ha közvetlenül érintkezünk a fűtött felülettel: pl. a jó meleg cserépkályhához simulva, egy lábfűtő lapon állva, esetleg az olajradiátorra ülve, ? stb. Az infravörös sugárzás láthatatlan, mégis biztosan ismeri, mert a Napsugár, vagy a tábortűz kellemes melegét mindenki megtapasztalta… ? Ha a meleg közvetítő közeg folyadék/gáz segítségével jut el hozzánk. Pl.: olajradiátor, hagyományos konvekciós fűtés, ventillátoros hősugárzó, stb.
Leghatékonyabb a HŐVEZETÉS Majdnem annyira jó a HŐSUGÁRZÁS Legköltségesebb a HŐSZÁLLÍTÁS

Tapasztalataim szerint a tények elgondolkodtatóak:

Ha autót vásárol,(maximum néhány évre), az egyik legfontosabb szempont a fogyasztás, ugye?! Ha lakást vásárol, (vagy felújít), –sokszor egy életre– az energiafogyasztás még mindig nem a legfontosabb szempont ugye?!

Húsz éve foglalkozunk energiatakarékos technológiákkal. Megrendelőink több száz millió forintot takarítanak meg évente. Elgondolkodtató, hogy több felmérés –és a saját tapasztalataink– szerint a többségnek csak a számlafizetéskor jut eszébe az energiaár. (Mostanában talán valamivel gyakrabban.) Azt hiszik, hogy a hagyományos izzók kompakt fénycsőre való lecserélésével letudta a takarékosságot.Azt kevesen vállalják, hogy alacsonyabb hőfok legyen a lakásukban…

(Köz)intézményeinkben még rosszabb a helyzet! Sokszor megtapasztalhatjuk, ha télen bemegyünk egy ügyfélfogadó helyiségbe, ahol rövid ujjú blúzba öltözött hölgyek / urak fogadják a meleg, téli öltözetben izzadó ügyfeleket. ?

Pedig évtizedek óta vannak hatékony megoldások, és a gazdag nyugaton évek óta sikeresen alkalmazzák ezeket. Egy holland, ír, vagy osztrák városban nem szégyen, ha a termosztátot 16 fokra állítják, és a család vastag pulóverben ül le a vacsoraasztalhoz. Magyarországon ez nem jellemző… ?

Hat tipp –és néhány új fogalom– a Gazdaságos Fűtéshez.

(Húsz év tapasztalata, és a várható trendek alapján.)

1. Nem helyiség hőmérséklete számít. A kellemes hőérzet fontosabb! Ha íróasztalhoz ül, és nagyobb fényt akar, bekapcsolja a helyi világítást. Fázik a számítógépnél, vagy a pénztárban? Használjon helyi –sugárzó– fűtést, vagy lábfűtő szőnyeget! Lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint más fűtési megoldás. Biztos, hogy minden sarokban ugyanolyan melegnek kell lenni? A költségek emelkedésével egy új fogalmat kell megtanulni: a „Helyi Fűtés” az egyik legjobb megoldás.

2. Pénz: évtizedek óta a pazarló, szabályozhatatlan konvekciós fűtést favorizálták. (Először a kazánt melegítjük fel, aztán a radiátort, a levegőt és csak ezután következnek az emberek. Könnyen belátható, hogy így óriási a veszteség.) Pedig a kellemes hőérzet olcsón biztosítható, ha a szükséges helyeken lábfűtést, vagy más, helyi –sötéten sugárzó– infrafűtést használnak. Egy boltot, vagy műhelyt elég 16 fokra felfűteni. Minimális költségből megoldható, hogy az ott dolgozó ember ne fázzon!

3. Egészség: a régi kínai orvosok szerint a meleg láb és a hideg fej a hosszú élet titka! Itt az ideje, hogy megfogadja az évezredes tanácsot. Ha sokat áll, vagy ül egy helyen, használjon lábfűtést. Javul a közérzet, nő a munkavégző képesség, jobban tud koncentrálni a feladataira.

4. Ügyintéző- és ügyfélbarát fűtés. Télen sokfelé tapasztalhatjuk, hogy a bankokban, irodákban, 24-26 fokra fűtött helyiségekben könnyed öltözetű ügyintézők előtt vastag pulóveres, kabátos ügyfelek izzadnak. Pedig az irodai munkavégzéshez elég lenne 18 fok meleg, és egy Helyi Fűtés.

5. Végül, de nem utolsósorban a környezetvédelem! Talán ez érdekli a legkevésbé az embereket, ha választani kell a pulóver és a termosztát feljebb csavarása között. ? Szeretnék eloszlatni néhány tévhitet: az energia-hatékony lábfűtő lapok, és a „sötéten sugárzó” infra fűtőlapok által elhasznált áram nem környezetszennyezőbb, mint a gázfűtés, mert sokféle úton előállítható (atomerőműben, szélgenerátorral, vízierőműben, napenergiából, vagy más, eddig esetleg ismeretlen energiából…) Elektromos energia működteti a gépeinket, a fényforrásainkat, a kommunikációs és híradás-technikai eszközeinket, stb. Mindig meg fogják találni az előállítás öko módját ? Jelenlegi ismereteink szerint a földgáz néhány évtized múlva elfogy, ezért addig folyamatosan emelkedni fog az ára. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegőre van szükség! Melyik tart ki tovább? A levegő, vagy a fosszilis energiák?

6. A Dupla Fűtési Rendszer –DHS– (DuoHeaterSystem)© *
Az elmúlt években kifejlesztett megoldáscsomag az egyik leggazdaságosabb fűtési rendszer! Mottója: nem fontos, hogy egy nagy(obb) helyiség minden pontján azonos meleg legyen! Fontosság szerint Ön dönti el: ahol alacsonyabb hőfok is elég, ott csökkenti, ahol melegebb kell, ott növeli a teljesítményt. Speciális elektronikáink révén szinte mindenhol alkalmazható, ahol fontos a gazdaságosság, a környezet, és a pénztárca védelme.

Nagyobb irodáknál, műhelyeknél, üzleteknél (20 m2 fölött) könnyen megoldható, hogy az egyik területen 22-24 fokos meleg legyen, a többi részen pedig 16-18 C-fok. A hagyományos megoldásokhoz –olajradiátor, ventilátoros hősugárzó, PB gáz,– képest akár 50 % megtakarítást is elérhet! Két fűtési szezonban megtérül!

* Iparjogvédelmi eljárás alatt. Megrendelőink felár nélkül kapják! További kedvezményekről érdeklődjön e-mailben, vagy telefonon.
© Szerzői jogvédelem alatt: a tartalom egészének, vagy részeinek felhasználása csak a szerző hozzájárulásával!

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Sándor László – Ador-Mozaik Kft.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^