Egy keskeny lakótelepi fürdőszoba felújításának lakberendezési ötletei és látványtervei

.

Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója

1. rész: fürdőszobai elrendezések, alapvető formai kialakítások

A fürdőszoba belső méretei 135cm × 358 cm, melyből 18×23 cm-t a társasház szintjeit összekötő akna foglal el. Így, a hasznos alapterület 4,79 négyzetméter.

Alapkoncepció:
1. A fürdőszoba arányai kedvezőtlenek, így a teret optikailag mindenképp szélesíteni kell. A szélesítés módja tükörfal és a fürdőkád keresztben történő elhelyezése.
2. A megrendelőhöz a modern formavilág, a minimál illik; ugyanakkor elutasítja a minimál színvilágát.
3. A hosszú fürdőszoba a szaniterek sorozatszerű elhelyezésére ad lehetőséget, mely által biztosított szabályosság kihasználandó a modern formavilág esetén.
4. A járólapok egységes látványának biztosítására és a tér optikai növelése céljából a mosdó, wc, bidé fali függesztésű kell, hogy legyen.
5. Az alábbi tényezők együtteseként alacsony szerelőfal (konzol) kialakítása szükséges, melyben a csőhálózat minimális véséssel elvezethető (tényezők: – fali függesztés, – a szaniterek fala válaszfal, – a megrendelő e válaszfal vésésétől félti a szomszédos konyha csempéit).
6. Semmilyen cső ne látszódjon.
7. A megrendelő jelenleg már beszerzett új vízmelegítője, konvektora, valamint a mosdókagylója és a mosógépe kerüljön továbbra is felhasználásra.

.
>Az ötletadó kép a Konyha és Fürdőkatalógus 2005. évi számából származik.

A lakberendezési terv 3 változata:

1. változat: a mosdókagyló felett csak az egyik oldalon kerül kialakításra függőleges polcsor.

Pozitív hatás: a tükörfelület nagyobb egészként tud érvényesülni, még tágasabb a tér.

Negatív hatás: a pakolási lehetőség kisebb, valamit szimmetrikus megvilágítás a mosdó felett csak mennyezetre, esetleg átfúrt tükörre szerelt spottal oldható meg.

.

2. változat:

a). rész: a mosdókagyló felett mindkét oldalon kialakításra kerül a függőleges polcsor, valamint a két felső elem összekötésével a tükör felett a polcba két bútorspot építhető be.

Pozitív hatás: a pakolási lehetőség nagyobb, a mosdó feletti megvilágítást szebben lehet kialakítani.

Negatív hatás: a tükörrel elérhető térduplázás látványát töri.

b). rész: egyenes rövid kád (nem ülő) beépítése az ablak alá.

Pozitív hatás: az egyenes kád egységesebb a minimál formavilághoz jobban illeszkedő térszerkezetet mutat, valamint önálló bidé beépítésére ad helyet.

Negatív hatás: a kád csak 110 cm hasznos hosszal rendelkezik, így belefeküdni csak összehúzott lábbal lehet.

.

3. változat: az ablak alatt max. 125×125cm-es sarokkád beépítése.

Pozitív hatás: amennyiben a sarokkád öblös kialakítású több fürdőhelyet biztosít. Ugyanakkor tudni kell, hogy az egyeneskádhoz képest csak 10-15cm hasznos hossznövekedést biztosít.

Negatív hatás: önálló bidé beépítésére nincs lehetőség, kicsinyíti a bejárható területet.

.

Az 1. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

A mosdó feletti világítás egyszerű kivitellel csak a mennyezetre szerelhető, vagy a tükör átfúrásával szebb kivitelben a tükörre is szerelhető, de figyelembe kell venni, hogy ez esetben a rögzítés a tükör átfúrásával kizárólag a tükörre lehet, mivel a tükör montázsszalaggal kerül felragasztásra.

.

A 2. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

A mosdó feletti világítás így már egyszerűen és szépen megoldható, valamint a baloldali polc meglétével nincs az embernek befejezetlenség érzete.

.

A 3. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

.

A sarokkádban fürdőt fogadó látvány:

.

A kényelmes fürdés érdekében a sarokkádas kialakítást javaslom amennyiben a nagy hasznos szélességű sarokkád kerül beszerzésre.

A kialakítási szempontok:

A bejárat mellett egy 90 cm magas kis szekrény található, mely a tárolási célon túl a mosógép csatlakozó csöveit és a mosógépet kiszolgáló dugaszoló aljzatot is rejti. Felette a már beszerzett konvektor, előtte a már meglévő felültöltős Whirlpool mosógép. A jobb sarokban fent a már meglévő vízmelegítő található. A rajzokon nem szerepel a füstgáz elvezetés, de a kéménynyílás e készülék felett található.

A sarokból a mosdó végéig egy 15 cm széles polc húzódik 95 cm magasságban. A mosdó felett a tükör két oldalán 20×40 mm-es matt alumínium zártszelvényből készült konzolra rejtett rögzítéssel kerülnek rá a polc elemek. A felső összekötő polcelembe két bútor spot kerül beépítésre, ezek típusától függően a lámpák felső takarása rejtett módon valósul majd meg. A jobb konzol szárai között egy alumínium szürke dupla dugaszoló aljzat kerül beépítésre.

Szerelőfal a bejárati jobb sarokból a fürdőkádig fut. Ennek külső mérete 49 cm magas és 20 cm mély. Ebben a szennyvíz, hideg-meleg víz, és a villamossági hálózat elrejthető. Erre kerül felfüggesztésre a bidé csapteleppel ellátott mélyöblítésű wc, a wc-kefe tartó, egy kis törölköző tartó s a wc-papír tartó.

A wc öblítés a rajz alapján Bery márkájú gyorsöblítő szeleppel történik, melynek működéséhez 3/4″-os csőhálózat szükséges. A fürdőszoba új csövezést kap, így ennek odavezetése nem okoz problémát, s a wc-tartály hiányában helyet spórolhatunk meg.

A sarokkád pereme ráül az 52 cm magasságban körülfutó parapetre. A szabad peremek pakolási funkcióval is bírnak, de igény esetén az ablak alatt a falon egy újabb polc húzódhat végig. A sarokkádnál rendkívül fontos, hogy az átló szögletes kialakítású legyen. Ív esetén a járólappal burkolt falhoz csatlakozó íves hegyesszög szerencsétlen képet mutatna. E miatt az esetlegesen ehhez gyártott íves akril előlap sem használható.

A járólappal burkolt falon 180 cm magasságban két darab 45×45 cm-es (járólap méretű) fapolc kerül felrögzítésre, melyek mélysége 20 cm. Középső polcként egy-egy színezetlen üveglap szolgál. A hátlap gipszkarton bélést kap, mely az eredeti falfestékkel hengerrel kerül befestésre.

Függönynek nyers színű szalagfüggönyt javaslok, esetleg szintén nyers vízszintes pálcából készült rolót.

Burkolatok:

Kőburkolat: 45×45 cm-es járólap legalább 5 mm-es fugával. A bal fal ugyanezen járólappal kerül mennyezetig burkolásra. A lerakás hálóban történik. Burkolatterv külön készül a mellékelt képeken látható kiosztás nem valós csak a méret. A balfalon található két polc 45×45 cm-es azaz pontosan egy-egy járólapot fog takarni.

Mennyezet: 50×50 cm-es polisztirol dekorelemek felragasztva. Mennyezeten egy ufó-lámpa, de lehet bármilyen halogén spot is.

Tükörfal: A fa feletti rész teljes egészében 12 mm vastag bútorlappal kerül beburkolásra, majd erre kerül felragasztásra montázsszalaggal több függőlegesen a mennyezetig érő elemből álló tükörfal. Biztonsági megoldásból a mennyezet alatt egy alumínium profil kerül felrögzítésre az esetleges kidőlés megakadályozására. A rögzítést a mennyezeti dekorelem takarni fogja. A tükörmentes bútorlapra 12mm vastag gipszkarton kerül felcsavarozásra, így a mosdó feletti tükör egy természetes keretet fog kapni, tekintettel arra, hogy a montázsszalag és a tükör vastagsága együttesen 5 mm-t tesz ki.

Fal: a szabadon maradt vakolat, illetve gipszkarton felület festésére hengerrel diszperziós struktúrfesték felvitelét javaslom.

A pontos méretek a beszerzésre kerülő szaniterek, csaptelepek, és kőburkolat kiválasztását követően határozhatók meg.

2. rész: a szín és az anyag kiválasztása

A kiválasztott burkolólapok, Flandes Tierra és Flandes Crema 45×45 cm-es burkolólapok kiválasztása, mint esélyes burkolatok.

.

A Tierra színű (sötétebb) mázas kerámia az aljzatra hálóban kerül lerakásra – úgy, hogy az erezetmintázat a rövidebb fallal párhuzamos, s ez hálóban illeszkedve fut fel a hálószoba felöli falra. Fuga 5 mm Manhattan szürke.

.

A Crema színű (világosabb) mázas kerámia kerül úgy lerakásra, hogy az erezetmintázat vízszintesen fut. Fuga 5 mm halvány rózsaszín beütésű.

.

A polcelemek színének Passion Cherry (Resopal) Antik cseresznye, vagy Konyak Bükk (Falco) fantázia színvilágokhoz hasonló színt javaslok.

.

Falszínnek a képen látható narancsos árnyalatot javaslom.

3. rész: véglegesítés

A kivitelezővel történő konzultációt követően:
– a kádon ülő csaptelep alkalmazását nem javasolja, mert a flexibilis tusolócső cseréje a tapasztalatai szerint 2-3 évente esedékessé válik, s ilyen esetben a kád kiemelésével járó csere költséges.
– gyorsöblítőszelep alkalmazását nem javasolja, mert e lakótelepen nincs hozzá megfelelő nyomás.

 

Tekintettel arra, hogy az így kialakításra kerülő WC egyedi konzolt igényel, a végleges döntés egy Geberit Kombifix hátlapra esett, mely csak 12 cm mély. A tükör alatt futó parapet bruttó 6 cm-re vastagításával a bruttó 14 cm hátfal diszkréten csak 8 cm-rel emelkedik ki, így nem tör be a térbe.

E kiugró kombifix szimmetriáját biztosítja, hogy a mosdókagyló középvonalától balra is ugyan olyan távolságra egész a sarokig parapet vastagítást kell végezni szintén 14 cm mélységgel annak érdekében, hogy az optikai hatás ne a wc-tartály kiugrását, hanem a mosdókagyló bemélyedését imitálja.

A véglegesnek tekintett lakberendezési látványtervek az alábbiak:

.
.
.
.

Készítette: Tóth Tamás

 

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^