Egy konyhában – mikor praktikus nyitott polcokra helyezni a hangsúlyt, és mikor jobb túlnyomórészt a zárt szekrényeket preferálni?

Vannak olyan konyhák, ahol minden tárgy szem előtt van. Nyitott, azaz polcos szinte minden, illetve olyan megoldásokat is alkalmaznak, hogy például egy rudazatra vannak felfüggesztve a konyhai használati tárgyak, és szabadon ott lógnak a serpenyők, fakanalak, tésztaszűrők, hogy még a nagyobb vájlingokról ne is beszéljünk. Ezzel szemben, vannak olyan konyhakialakítási módok, hogy semmi sincs elől, semmi sem látszik – mintha nem is lenne konyha. Erre mondják egyesek, hogy naná – ott nem is főznek, csak dísznek van az egész 🙂

.
4 konyhastílus példa: rusztikus, mediterrán, skandináv és minimalista. – (kép: Bing AI)

Tehát arra keressük a választ, hogy egy konyhában mikor célszerű nyitott polcokat használni, és mikor praktikusabb mindent inkább elrejteni zárt szekrényekbe. Valamint ez a két ellentétes konyhaberendezési, -tárolási mód, hogyan illeszthető a különböző lakberendezési stílusokhoz? Melyik stílushoz illik inkább a nyitott, és melyikhez a zárt tárolóhelyen való elhelyezés? Hogyan határozza meg az a körülmény a nyitott vagy a zárt elhelyezés célszerűségét, hogyha egy konyha egyben van esetleg a nappalival, vagy az egy önálló helyiség? Valamint, hogyan határozza meg a konyha mérete, vagy a konyha használatának intenzitása a zárt és a nyitott tároló részek szükségességét?

Egy konyhabútor tervezésénél fontos szempont lehet, hogy mikor és milyen élethelyzetben érdemes nyitott polcokat, vagy zárt szekrényeket alkalmazni. A nyitott polcok és a zárt szekrények egyaránt előnyösek lehetnek a konyhában, és a döntés az egyéni preferenciáktól és a konyha mindennapos funkciójától függ. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei, így a legtöbbször valamiféle kevert változat mellett döntünk, de hogy az arányok milyenek, az a család a szükségletein, a stílusigényén, és a konyha kialakításának egyéb szempontjain múlik.

Annak ellenére, hogy a nyitott polcos részt és zárt szekrényt említünk – mint két ellentétes elemet, köztes megoldások is vannak szép számmal. Ilyen a pakolásra kevésbé használható légies polc, vagy a lebegő polc, vagy egy felső szekrény alatt húzódó védettebb helyen lévő kis polcsor. Ugyanakkor, a már védettségében szekrény, de láthatóságában még polc a teljesen üvegezett vitrin, és részlegesen még megmutatja magát az a zárt szekrény, melyen akár csak kisebb részben üvegezett ajtaja van. Ezzel szemben a nyitott polc még puritánabb alternatívájaként említhetjük meg a felakasztható tárgyaink tárolására alkalmas rudazatokat, fogasokat, kampókat, melyek pedig a polcnál is nyitottabb kategóriának tekinthetőek, hiszen még alulról és felülről sem óvja semmi az így tárolt eszközeinket.

Nyitott polcok előnyei:

A nyitott polcok előnyei közé tartozik a könnyű hozzáférhetőség, azaz lehetővé teszik a konyhai eszközök és edények gyors elérését, valamint a rendelkezésre álló eszközválaszték gyorsabb áttekintését és megtalálását. A nyitott polcokkal rendelkező konyha általában tágasabb és légiesebb hatást kelt, és lehetőséget ad a dekoratív elemek megjelenítésére is.

  • Dekoratív kialakítás: Nyitott polcok lehetőséget adnak arra, hogy a konyhai eszközöket, tányérokat, poharakat, vagy éppen fűszereket dekoratív módon kiállítsuk, hozzájárulva a konyha stílusához.
  • Könnyű hozzáférés: Minden a nyitott polcokon tárolt dolog könnyen hozzáférhető, ami különösen praktikus lehet gyakran használt tárgyak esetén.
  • Térérzet növelése: Nyitott polcok használata optikailag növelheti a térérzetet, különösen kis konyhák esetében.

Hátrányuk, …

hogy nem védi semmi a polcon lévő tárgyainkat. A polcok és az eszközeink is könnyebben porosodnak a szekrénybe zártakkal szemben. Valamit a legfontosabb tulajdonságával a polcnak, polcrendszernek nem tudunk élni. Azzal, hogy nem tudunk tömeges tárolást végezni rajta. Mert egy polcot természetéből adódóan telezsúfolhatunk akkor, ha az a polc kamrában, raktárban van, vagy a konyha valóban inkább üzemi területnek tekinthető, de a mikor egy lakásbelsőben dekorációs szerepe van, akkor légiesen kell elrendeznünk, és meg is kell válogatnunk, hogy milyen tárgyakat láttatunk rajta. Nem véletlenül van az, hogy még a modernebb konyhák esetében is felső szekrényeinek üvegajtós részeit is azért találták ki (mármint, egyrészt hogy törjék a stílus monotonitását is), hogy oda a legszebb poharainkat, táljainkat helyezzük, és a szekrény többi zárt ajtós részébe pedig mehetnek a tömeges és a kevésbé látványos konyhai eszközök.

Zárt szekrények előnyei:

A zárt szekrények előnyei közé tartozik, hogy a tárolt elemek tiszták és pormentesek maradnak, és a konyha általánosan rendezettebb hatást kelt. A zárt szekrényekkel rendelkező konyha általában elegánsabb és a konyhai eszközök helyett a klasszikusabb bútorok esetében az ajtófrontok kialakítása a fogantyúk részletessége fogja meg a tekintetet, míg a modernebb szemléletű lakástulajdonosok konyhabútorainál a bútortömegek játéka – mint például: az egész magasságú bútorok ajtótagolása; a bútorok mélységének változtatása; a bútortömeg geometriai formája; a színpárosítások, illetve a textúrák látványa; – tehát az ajtófrontok, korpuszok, munkalapok különlegesebb anyaghasználata.

  • Rend és tisztaság: Zárt szekrények lehetővé teszik, hogy mindent könnyedén elrejtsünk, ezáltal a konyha általános rendezettsége és tisztasága könnyebben fenntartható. És a zárt szekrényeket jobban meg is tölthetünk egy szem előtt lévő polchoz képest.
  • Por és zsír elleni védelem: Zárt szekrények megvédik a konyhai eszközöket a porral, zsírral és egyéb szennyeződésekkel szemben. Akik gáz főzőlapot használnak bizonyára megtapasztalták a ragacsosabb port. Hiába van szagelszívónk, és nem is feltétlen az étel párolgásától, hanem a gáz égéstermékeinek és a lakás porainak keveredésével létrejövő polcokra lerakódó anyag elég kellemetlen érzetet kelt, és eltávolítani is nehezebb, mint a közönséges porcicát.
  • Egységes stílus: Ha a konyhai berendezési tárgyakat egységes stílusban szeretnénk tartani, a zárt szekrények segíthetnek abban, hogy a konyha teljes összhangban legyen. Egy konyhában rengeteg speciális sütési, vagy főzési konyhaeszköz van, melyek összessége elég kesze-kuszaságot sugall. Ezeket mindenképpen célszerű ajtó mögött tárolni.

Hátrányuk, …

értelemszerűen az ami előny a nyitott polcos résznél. Valamint hátrány lehet, ha túlzásba visszük a zárt egyenszekrényesdit, amitől sterillé, élettelenné tehetjük az enteriőrt.

A két főtípust együtt, …

azaz a nyitott polcok és a zárt szekrények kombinálása lehetővé teszi a konyha funkcionális és esztétikai igényeinek egyidejű kielégítését. A nyitott polcok és a zárt szekrények kombinálása lehetővé teszi a sűrűbben használt konyhai eszközök könnyű elérését, vagy a szép konyhai tárgyaik dekoratív pezentálását, miközben a kevésbé dekoratív elemek rejtve maradnak.

Lakberendezési stílusok és tárolási megoldások:

Rusztikus vintage stílus:

baluszteres polc konyhabútorban
A nyitott polcok és a fém rudak a vintage és rusztikus konyhák esetében kiválóan mutathatnak. Kis-polc, nagy-polc, a polcok szélén korlát, akár baluszter sor. A kis polc alatt, akár esztergált fa fogassor, a bögréknek, kovácsolt vas kis fogassor a konyharuháknak, a tűzhely fölött lógó rudazatokra aggasztott serpenyők, keverők. Speciális polc a fűszereknek, Sokszor még az épített szagelszívó kürtő pereme is polcozott. A szekrények sokkal nagyobb arányban vitrinesek. Szinte minden látszik, minden úgy van kialakítva, hogy könnyen elérhető legyen. Ez teljesen érthető, hiszen a régebbi korok hagyományos konyhái ezek. Ez a konyhastílus akkor született, amikor a családok nagy létszámúak voltak, sok emberre kellett főzni, nagy családi összejöveteleket tartottak, sőt a disznótor, vagy a kerti gyümölcsök – zöldségek feldolgozásánál (még ha az előkészítés egy külső konyhában is történtek) valóságos kampányszerű nagyüzemi módon működtek. Emiatt a konyhai berendezésekhez, eszközökhöz való hozzáférés felülírta a nagyvonalú eleganciát – szépség az apró részletekben rejlik. Emiatt ezek a konyhák elég szélsőséges megjelenésűek lehetnek, de a funkcionalista megközelítés ellenére mindig is a konzervatív kialakítás és a harmóniára való törekvés ezeket tudja a legbensőségesebbé tenni. Amikor azt mondjuk, hogy a konyha melege, akkor érzelmi melegségre gondolunk és egy ilyen konyhára asszociálunk.

.
Rusztikus, vidéki, mediterrán, mai divatos szóhasználattal élve a vintage stílusú egy szűkebb körébe tartozó konyhaberendezési példák. – (kép: Bing AI)

Modernista stílusok:

Az alábbi képcsoport egy jó kis keverék, de a lényegük egy tőről fakad. A lényegük – a funkció mindenek felett. A két világháború között létrejövő klasszikus modernista felfogás szerint, alkossunk ugyan szépet, de a szépség ne menjen a használhatóság kárára. Tehát, ha egy konyhában sokféle használati tárgyunk van és egy főzésnél, vagy tálalásnál sok eszközt kell időbe elővennünk, akkor ezeket az eszközöket a legcélszerűbb polcrendszeren tárolni. Ami nem szolgálja a használhatóságot, csupán dísz, az felesleges. Ennek a korszaknak egy fő jegye a csővázas bútorok megszületése és térhódítása. Így a felső két képkocka a ezt a csővázas klasszikus modernista konyha stílust mutatja be.

Ezzel szemben az alsó két képkocka a mai kor terméke. Sőt, ha manapság egy vendéglátóipari egység konyhájába betekinthetnénk, főképp az EU területén, nagy eséllyel ugyanez a stílus köszöntene bennünket, – csak esetleg nagyobb léptékben. A rozsdamentes acél használata – mint egyfajta mai konyhai high-tech ipari stílus, – nem csak sugallja, de biztosítja is a higiéniát, hiszen nem csak vízálló, saválló, vegyszerálló, azaz nem csak a tisztítás során nem lép reakcióba a fertőtlenítő szerekkel, hanem az étellel, az étel alapanyagokkal sem. A saválló acél edények és berendezések az EU által életre hívott HACCP rendszer kedvelt (kötelező) anyaga. Ha elvonatkoztatunk attól, hogy minden fémes, – akkor láthatjuk, hogy formailag olyan mint a lassan 100 évvel ezelőtt megszületett csővázas modernizmus.

.
Klasszikus modernista csővázas, azaz ipari (indusztriális) loft konyhastílus, illetve újkori változata a high-tech jellegű ipari saválló acél (HACCP-gyanús) konyhastílus. – (kép: Bing AI)

Valójában a következő stílus sem más mint egy északi vidéki stílus újragondolása a modernista gondolatok jegyében. Az így létrejövő század-közepi modernista skandináv stílus olyan közkedvelt a mai napig, hogy célszerű külön fejezetben kitérni rá.

Skandináv stílus:

A skandináv stílusban a letisztult, fehér szekrényekhez a nyitott polcok remekül passzolnak. A polcok száma – a rusztikus stílushoz képest mondhatjuk, hogy kevesebb, de a minimalistához képest egyértelműen több. Ez a népi skandináv vidéki kényelem, praktikum, konzervatív visszafogottság és a modernista geometriai formák egyszerűsítések és funkcionalista szemléletének egymást erősítő végterméke. Azaz többnyire egyszerű szögletes és lemond a díszítettségről, inkább a szekrénytest tömegekkel játszik mint ahogy a minimál is. Többnyire fehér, világos fa és egyéb pasztell színekkel alkotja meg a teret. Ugyanakkor megmarad a rusztikus felfogása, ami az egyszerűségében rejlik. Azaz, hogy minden essen kézre, könnyen elővehető legyen. Ebből adódóan, vérmérséklettől függően az is természetes lehet, hogy csak az alsó szekrények zártak, felül csakis nyitott polcok helyezkednek el. Akár teljes magasságú üvegajtós szekrények is lehetnek a jobb átláthatóság érdekében és a rusztikához hasonlóan nem is riad vissza attól, hogy fémrúdra akasztgatva tárolja a konyhai eszközeit. Tehát a skandináv stílusú konyha használatában szinte ugyanolyan, mint egy vidéki rusztikus vintage, csak a bútorok kinézetét lecserélték világosra és sallangoktól mentesre. A bútorok lényegesen egyszerűbbek, melyek akár a minimalista stílusnak is megfeleltethetőek.

.
Skandináv modernista konyhastílus változatok közötti eltérések lényege, hogy egyesek változatuk jobban hajlik a vidéki stílus felé, míg mások már-már minimalista kategóriába érnek. Ettől függően érzékelhetjük a szekrényfrontok letisztultságának a fokozatait, valamint nyitott részek arányainak változását. – (kép: Bing AI)

Minimalista modern stílusirányzatoknál:

A modern stílushoz jól illeszkedhetnek az egyszerű vonalvezetésű, letisztult, zárt szekrények. Ugyanakkor, a minimalista megközelítés ellenére néhány jól elrendezett nyitott polc is passzolhat. Valójában a szigorú minimalista formavilág még azt sem engedné meg, hogy bármi elöl-maradjon a pulton. Látható az alábbi képeken, hogy azért valami mindig kell. A túlzott sterilitás az élettelen hatás nem igazán elfogadható az emberi szem, a lélek számára.

.
Polc nélküli teljesen zárt szekrényű minimalista konyhabútor példák. – (kép: Bing AI)

A minimalista stílus mellé becsempészett polcok általában kicsik, egyszerűek, vagy éppen lebegő jellegű polcok. Egy ilyen polcnál, vagy valamilyen egyszerű letisztult geometriai alakzat kell hogy érvényesüljön, vagy – ha nem lehet, akkor inkább észrevehetetlen legyen a polc. Valamint fontos, hogy ennél a stílusnál vannak az eszközeink a legszellősebben elrendezve a polcokon. Ami sokszor olyan hatást kelt, mint egy tárlat. Azaz, ha mindennapi használati tárgyat teszünk rá, akkor az önmagában is legyen különleges, vagy elegáns, letisztult formavilágú, de valójában olyan hatású kell hogy legyen az ilyen tárgy, mintha csak díszként tettük volna oda. Annyi kell belőle, hogy a minimalista sterilitáson éppen törést okozzunk.

.
Minimalista konyhastílus, különböző mennyiségű polcokkal. – (kép: Bing AI)

Ha a részleteket is megfigyeled a fenti képeken, akkor alapvető hibákat fogsz észrevenni. A mesterséges intelligencia a bútor lábak számával és logikus elhelyezésével néhányszor hadilábon áll. Vagy nem tudja, hogy a csaptelep alá kell helyezni a mosogatót. És e kettőt egymástól független helyre telepíteni egyáltalán nem szerencsés. 🙂 Úgy gondolom, hogy mindezek ellenére a kiválasztott képek sikeresen érzékeltetni tudják azokat a stíluskörülményeket, amelyből érthető a polcos, nem polcos téma fejtegetésem. Lentebb már valódi fényképeket fogsz találni.

Konyha kialakításának szempontjai:

A konyha mérete és használatának intenzitása is befolyásolhatja a nyitott polcok és a zárt szekrények használatát. A kisebb konyhákban a nyitott polcok használata lehetővé teszi a tér tágítását, míg a nagyobb konyhákban a zárt szekrények használata lehetővé teszi a tárolókapacitás rejtett növelését. Ha a konyha egyben van a nappalival, akkor a nyitott polcok használata tágítja a konyharész terét, de megfontoltnak kell lennünk, a konyhai eszközök és edények mennyiségének és minőségének a könnyű elérését biztosító nyitott polcon való tárolásában, mert a túl sok látható eszközzel nem csak a konyhánkat, hanem a nappalinkat is raktár-jellegűvé tehetjük. Ha a konyha egy önálló helyiség, akkor a zárt szekrények használata lehetővé teszi a tárolókapacitás növelését, miközben a konyha tiszta és rendezett marad.

Egyben van a nappalival:

Ha a konyha és a nappali egyben van, érdemes olyan megoldásokat választani, amelyek segítenek a két területet összehangolni. Például a részben-nyitott konyhai polcok, amelyek esztétikailag illeszkednek a nappali stílusához. Ilyenkor van leginkább jelentősége a minimalista résznél fejtegetett polcozottságnak. Nagy valószínűséggel a nappali és a konyharész bútorai egy stílust képviselnek. A kisebb lakótér esetén előnyös, hogy a konyhai polcos részek valamennyire a nappali részben elhelyezettekhez hasonlatosak. Bármilyen stílusban is gondolkozunk, mindenképp óvakodnunk kell a polcok túlzsúfolásától. Azokra minden esetben – arra érdemes, mutogatásra alkalmas, de kevés konyhai tárgyat helyezzünk el.

Konyha mérete:

Kis konyhák esetén a nyitott polcok segíthetnek a térérzet növelésében, míg nagyobb konyhákban a zárt szekrények nagyobb tárolókapacitást biztosíthatnak. A sok zárt szekrény a kis tereket még nyomasztóbbá tudják tenni. Ez nem csak a kis konyhák esetében van így, hanem amikor egy térben van a konyha a nappalival, ott is törekedjünk arra, hogy a felső szekrények helyére légies polcozásokat alkalmazzunk. Ezzel nem csak a nyomasztó hatást küszöböljük ki, de egy asztalmagasság feletti nagyobb térérzet a nappali egészére is pozitív hatással van.

.
A lebegő polcok kis konyha esetében segítenek a térérzet növelésében.

Használat intenzitása:

Ha a konyha intenzív használatnak van kitéve, a zárt tárolók segíthetnek megőrizni a rendet és a tisztaságot. Ugyanakkor lassítják a napi rutint és számos esetben az átláthatóságot. Egy mindennapos használatú konyhánál, a sűrűn használt – elmosott – majd visszarakott konyhai eszközök forgási sebessége miatt, kisebb az esély, hogy a nyitott polcokon ezek az eszközök leporosodjanak – még akkor is, ha egyébként – logikusan – ilyenkor nagyobb a konyhai levegő szennyeződésének az esélye. Egy intenzívebben üzemelő konyhánál sokkal elfogadottabb a sok nyitott polc, a sok szabadon tárolt konyhai eszköz, mert gördülékenyebbé teszi a munkát.

Végül egy abszolút eretnek gondolat.

Sokan kimondottan utálják a redőnyös szekrényeket. És ma már nem is nagyon találkozol vele. Rendben van, ez a megoldás a vintage-hez köthető stílusoknál felejtendő, de egy skandináv jelleg kiegészítéseként, vagy valamely minimalista, vagy ipari jelleg esetében ideális választás lehet. Ha feltold a rolót, akkor nyitott polcos szekrény, a nyitottság minden kényelmével. Ha nem használod a konyhát, akkor lehúzod a rolókat és a zárt szekrény minden előnyét nyújtja. Sőt, mondok jobbat, ha 3 rolóból csak a középsőt tolod fel egy polcnyit, akkor még egyedi játékot is vihetsz a használaton kívüli látványba.

.
A rolós szekrény – kompromisszum, de tetszésed szerint lehet zárt szerény és nyitott polc is.

Na mit szólsz hozzá?

.
Ugyanannak a rolós szekrényes konyhának az előzetes látványterve.

Nem jön be a redőny?

Gondolj bele, hogy egy felfelé nyíló felső szekrénynek is ez a logikája, amikor egy gázrugó szépen finoman felemeli. A lényeg, hogy amikor nyitott polcos állapotban van – úgy, hogy az ajtó egyáltalán nincs útban, tehát használat közben pontosan olyan mint egy csak nyitott polcos.

Ha arra gondolsz, milyen kár, hogy nem lehet így eltüntetni minden szekrényajtót? – el lehet…
Általában korpuszba tolható nyílóajtónak nevezik, vagy esetleg forgó-tolóajtónak. Esetleg különböző fantázia-, vagy márkaneveken is emlegetik, mint Pocket Door, vagy Pocketsystem.

.

Végül is az ajtónyitási és ajtó elrejtési elv az egész lényege. Az hogy éppen konyha, gardrób, dolgozó-, vagy hobbisarok húzódik meg az ajtók mögött, az már egyéni igény. De ezzel a módszerrel tudjuk a legelegánsabban megoldani az a gondolatmenetet, hogy egy konyhaszekrény nyitott is és zárt is lehessen egyszerre.

Összességében

A végső döntés mindig az egyedi igényeken és preferenciákon múlik. A praktikumot, esztétikát, és funkcionalitást kell egyensúlyban tartani a legoptimálisabb konyhatervezés érdekében. A nyitott polcok és a zárt szekrények kombinálása lehetővé teszi a konyha funkcionális és esztétikai igényeinek egyidejű kielégítését.


Cinikusan fogalmazva a fogyasztói társadalom erősödésével, a szép konyha csak látványelem.
A termeld meg magadnak! Dolgozd fel magadnak! És tárold magadnak!
– személet kihalásával a konyhai feladatok egyszerűsödnek és a hatalmas konyhaszekrények pompás eleganciája – lehet, hogy csak ürességet rejt?
Hűtőből ki, mikróba be! Kész az ebéd! Na ne!

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^