Lakberendezési stílusok és tárolási megoldások:
Rusztikus vintage stílus:
![baluszteres polc konyhabútorban]()
A nyitott polcok és a fém rudak a vintage és rusztikus konyhák esetében kiválóan mutathatnak. Kis-polc, nagy-polc, a polcok szélén korlát, akár baluszter sor. A kis polc alatt, akár esztergált fa fogassor, a bögréknek, kovácsolt vas kis fogassor a konyharuháknak, a tűzhely fölött lógó rudazatokra aggasztott serpenyők, keverők. Speciális polc a fűszereknek, Sokszor még az épített szagelszívó kürtő pereme is polcozott. A szekrények sokkal nagyobb arányban vitrinesek. Szinte minden látszik, minden úgy van kialakítva, hogy könnyen elérhető legyen. Ez teljesen érthető, hiszen a régebbi korok hagyományos konyhái ezek. Ez a konyhastílus akkor született, amikor a családok nagy létszámúak voltak, sok emberre kellett főzni, nagy családi összejöveteleket tartottak, sőt a disznótor, vagy a kerti gyümölcsök – zöldségek feldolgozásánál (még ha az előkészítés egy külső konyhában is történtek) valóságos kampányszerű nagyüzemi módon működtek. Emiatt a konyhai berendezésekhez, eszközökhöz való hozzáférés felülírta a nagyvonalú eleganciát – szépség az apró részletekben rejlik. Emiatt ezek a konyhák elég szélsőséges megjelenésűek lehetnek, de a funkcionalista megközelítés ellenére mindig is a konzervatív kialakítás és a harmóniára való törekvés ezeket tudja a legbensőségesebbé tenni. Amikor azt mondjuk, hogy a konyha melege, akkor érzelmi melegségre gondolunk és egy ilyen konyhára asszociálunk.
Rusztikus, vidéki, mediterrán, mai divatos szóhasználattal élve a vintage stílusú egy szűkebb körébe tartozó konyhaberendezési példák. – (kép: Bing AI)
Modernista stílusok:
Az alábbi képcsoport egy jó kis keverék, de a lényegük egy tőről fakad. A lényegük – a funkció mindenek felett. A két világháború között létrejövő klasszikus modernista felfogás szerint, alkossunk ugyan szépet, de a szépség ne menjen a használhatóság kárára. Tehát, ha egy konyhában sokféle használati tárgyunk van és egy főzésnél, vagy tálalásnál sok eszközt kell időbe elővennünk, akkor ezeket az eszközöket a legcélszerűbb polcrendszeren tárolni. Ami nem szolgálja a használhatóságot, csupán dísz, az felesleges. Ennek a korszaknak egy fő jegye a csővázas bútorok megszületése és térhódítása. Így a felső két képkocka a ezt a csővázas klasszikus modernista konyha stílust mutatja be.
Ezzel szemben az alsó két képkocka a mai kor terméke. Sőt, ha manapság egy vendéglátóipari egység konyhájába betekinthetnénk, főképp az EU területén, nagy eséllyel ugyanez a stílus köszöntene bennünket, – csak esetleg nagyobb léptékben. A rozsdamentes acél használata – mint egyfajta mai konyhai high-tech ipari stílus, – nem csak sugallja, de biztosítja is a higiéniát, hiszen nem csak vízálló, saválló, vegyszerálló, azaz nem csak a tisztítás során nem lép reakcióba a fertőtlenítő szerekkel, hanem az étellel, az étel alapanyagokkal sem. A saválló acél edények és berendezések az EU által életre hívott HACCP rendszer kedvelt (kötelező) anyaga. Ha elvonatkoztatunk attól, hogy minden fémes, – akkor láthatjuk, hogy formailag olyan mint a lassan 100 évvel ezelőtt megszületett csővázas modernizmus.
Klasszikus modernista csővázas, azaz ipari (indusztriális) loft konyhastílus, illetve újkori változata a high-tech jellegű ipari saválló acél (HACCP-gyanús) konyhastílus. – (kép: Bing AI)
Valójában a következő stílus sem más mint egy északi vidéki stílus újragondolása a modernista gondolatok jegyében. Az így létrejövő század-közepi modernista skandináv stílus olyan közkedvelt a mai napig, hogy célszerű külön fejezetben kitérni rá.
Skandináv stílus:
A skandináv stílusban a letisztult, fehér szekrényekhez a nyitott polcok remekül passzolnak. A polcok száma – a rusztikus stílushoz képest mondhatjuk, hogy kevesebb, de a minimalistához képest egyértelműen több. Ez a népi skandináv vidéki kényelem, praktikum, konzervatív visszafogottság és a modernista geometriai formák egyszerűsítések és funkcionalista szemléletének egymást erősítő végterméke. Azaz többnyire egyszerű szögletes és lemond a díszítettségről, inkább a szekrénytest tömegekkel játszik mint ahogy a minimál is. Többnyire fehér, világos fa és egyéb pasztell színekkel alkotja meg a teret. Ugyanakkor megmarad a rusztikus felfogása, ami az egyszerűségében rejlik. Azaz, hogy minden essen kézre, könnyen elővehető legyen. Ebből adódóan, vérmérséklettől függően az is természetes lehet, hogy csak az alsó szekrények zártak, felül csakis nyitott polcok helyezkednek el. Akár teljes magasságú üvegajtós szekrények is lehetnek a jobb átláthatóság érdekében és a rusztikához hasonlóan nem is riad vissza attól, hogy fémrúdra akasztgatva tárolja a konyhai eszközeit. Tehát a skandináv stílusú konyha használatában szinte ugyanolyan, mint egy vidéki rusztikus vintage, csak a bútorok kinézetét lecserélték világosra és sallangoktól mentesre. A bútorok lényegesen egyszerűbbek, melyek akár a minimalista stílusnak is megfeleltethetőek.
Skandináv modernista konyhastílus változatok közötti eltérések lényege, hogy egyesek változatuk jobban hajlik a vidéki stílus felé, míg mások már-már minimalista kategóriába érnek. Ettől függően érzékelhetjük a szekrényfrontok letisztultságának a fokozatait, valamint nyitott részek arányainak változását. – (kép: Bing AI)
Minimalista modern stílusirányzatoknál:
A modern stílushoz jól illeszkedhetnek az egyszerű vonalvezetésű, letisztult, zárt szekrények. Ugyanakkor, a minimalista megközelítés ellenére néhány jól elrendezett nyitott polc is passzolhat. Valójában a szigorú minimalista formavilág még azt sem engedné meg, hogy bármi elöl-maradjon a pulton. Látható az alábbi képeken, hogy azért valami mindig kell. A túlzott sterilitás az élettelen hatás nem igazán elfogadható az emberi szem, a lélek számára.
Polc nélküli teljesen zárt szekrényű minimalista konyhabútor példák. – (kép: Bing AI)
A minimalista stílus mellé becsempészett polcok általában kicsik, egyszerűek, vagy éppen lebegő jellegű polcok. Egy ilyen polcnál, vagy valamilyen egyszerű letisztult geometriai alakzat kell hogy érvényesüljön, vagy – ha nem lehet, akkor inkább észrevehetetlen legyen a polc. Valamint fontos, hogy ennél a stílusnál vannak az eszközeink a legszellősebben elrendezve a polcokon. Ami sokszor olyan hatást kelt, mint egy tárlat. Azaz, ha mindennapi használati tárgyat teszünk rá, akkor az önmagában is legyen különleges, vagy elegáns, letisztult formavilágú, de valójában olyan hatású kell hogy legyen az ilyen tárgy, mintha csak díszként tettük volna oda. Annyi kell belőle, hogy a minimalista sterilitáson éppen törést okozzunk.
Minimalista konyhastílus, különböző mennyiségű polcokkal. – (kép: Bing AI)
Ha a részleteket is megfigyeled a fenti képeken, akkor alapvető hibákat fogsz észrevenni. A mesterséges intelligencia a bútor lábak számával és logikus elhelyezésével néhányszor hadilábon áll. Vagy nem tudja, hogy a csaptelep alá kell helyezni a mosogatót. És e kettőt egymástól független helyre telepíteni egyáltalán nem szerencsés. 🙂 Úgy gondolom, hogy mindezek ellenére a kiválasztott képek sikeresen érzékeltetni tudják azokat a stíluskörülményeket, amelyből érthető a polcos, nem polcos téma fejtegetésem. Lentebb már valódi fényképeket fogsz találni.