Egy nappali lakberendezése kétféle stílusban

Egy teljesen leromlott állapotú 30 éves családi ház teljes újjávarázsolását követjük nyomon.
Nem csak berendezni kellett, az elavult térkialakítás helyett korszerűbbet kellett kialakítani, de csak az adott lehetőségeken belül.
Minden tervezés előtt tisztázni kell, milyen stílust szeretne a megrendelő.
Mivel a férj és a feleség nem tudtak megegyezni, a nappali tervei két stílusban készültek el.

Lássuk először a férj verzióját!

.

ugyanez este

.

A hőszigetelt kandallóra került a tv, mert így lehetett az ülőgarnitúrával átellenben a legjobb szögben elhelyezni.

.

és így fest este az álmennyezetbe rejtett fényekkel
.

Az ülőgarnitúra melletti falat eredetileg az előszoba hiánya miatt kellett kialakítani, ha már egyszer oda került, könyvespolc is lett belőle.
.

ugyanez este
.

És így néz ki felülről a nappali
A házból eredetileg teljesen hiányzott az előszoba, a megrendelő kifejezett kérése volt, hogy akárhogyan is, de varázsoljunk bele egy előszobát.
Az ülőgarnitúra melletti vastagabb, és az ajtót tartalmazó vékonyabb gipszkarton fal is ezért került be, de a közlekedők kialakítása ennél bonyolultabb volt, ez majd a lakás alaprajzánál fog látszani.
A felülnézeten viszont látható, hogy az ülőgarnitúra optimális elhelyezése, valamint a kandalló részére rendelkezésre álló kémény helye együttesen „adták” a hőszigetelt kandallón elhelyezett Tv-t.
A kandalló egyébként az L alakú főfal törésébe került, így nem olyan durva az eredetileg furcsa alaprajz az L alakú fal miatt.
.

Jöjjön a feleség verziója!

A kandalló most nem a beugróba került, hanem ebédlő lett a beugróból.

.

Este így fest
.

Ebben a változatban nincs álmennyezet, tehát rejtett fények sem, ezért falikarok kerültek a falakra.
.

A falikarok este hangulatossá teszik a nappalit
.

A szemközti oldal ugyanaz, csak nincs álmennyezet, ezért a hangulata mégis más.
.

Különösen este
.

Mindez ilyen felülről
.

Most pedig ismerkedjünk meg a lakás átalakításának szituációjával!

Az alaphelyzet nagyon kellemetlen: adott két aránylag hasonló méretű szoba, melyek egymásba nyílnak, egy külön konyha, egy nagyon kicsi fürdőszoba,amely így használhatatlan, és a lépcsőház végében egy előszobának alig nevezhető nyúlvány. Adott még két gyerekszoba, melyek a konyhán keresztül közelíthetőek meg. Mindez nem felel meg a kor követelményeinek.

.

Az új alaprajzi kialakítás komfortosabb életvitelt tesz lehetővé.
A nappaliból és a feleslegesen nagy hálóból kiharapott előszoba lett a fő közlekedés gyűjtőpontja. Innen a nappali kevésbé érzékeny részén át a gyerekszobák is megközelíthetőek egy faláttörés segítségével,az előszobából nyílik a háló, a fürdő, a hálóból pedig a gardrób.
A fürdő megnagyobbítása úgy történt, hogy a kád elhelyezésére szolgáló terület fele beugrott a túl nagy hálóba. Egyúttal az előszoba végébe egy kétoldalas nagyszekrény került, egyik fele az előszoba felől a gyerekek tároló szekrénye,, a másik fele pedig már a gardróbban „lakik”
Az alaprajzi képről a bal oldalon található gyerekszobákat most levágtam a könnyebb áttekinthetőség kedvvért.
.

Az előszobában el tudtuk helyezni a kötelező cipős szekrényt, éppen a sarokra került a cipők felvételét megkönnyítő ülőke, és az előszobából érhető el a gardrób elválasztó falába épített kettős nagyszekrény egyik fele.
.

Az előszobában a természetes fény hiányát is pótolhatja az álmennyezetbe épített világítás
.

A háló stílusa inkább a feleség kívánságai szerint alakult.
.

A hálóból nyílik az újonnan kialakított gardrób.
.

Sajátos alaprajzi kialakítása a hálóból levágott terület miatt lett ilyen
.

A külön férfi és női szekció azért a kis helyen is elfért
.

A ruhák közötti válogatást pedig megkönnyíti az a szórt fényű rejtett világítás, ami az álmennyezetbe került, és kiegészíti a csak lefelé világító spotlámpák fényét.
.

A fürdő a meglévő használhatatlanul kicsi fürdő helyén készült, de a kád már túlnyúlik az eredeti területen, így mindent el lehetett helyezni.
.

A mosógép beköltözött a használaton kívüli padlásfeljáróba, felette tároló szekrény van.
.

A fürdő külön érdekessége a „kádzug”, ami egy elkerülhetetlen kompromisszum, de a gyerekek nagyon szeretnek „kuckóban” fürdeni.
.

A fiúszoba egyszerű, olcsó, gyári modul bútorokból lett összeállítva.
.

Ugyanebből a bútorcsaládból áll a leányszoba is.
.

A külön álló konyha megmaradt az eredeti helyén, de mivel már nem szolgál közlekedőként a gyerekszobák felé, minden konyha funkció bele fért.
.

A feleség kérésére ez is hagyományos stílusú lett.
.

További információk és ajánlatkérés:

Zahorán Róbert

Bútorfókusz Stúdió
30-446-3026
butorfokusz@butorfokusz.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^