Egy sokajtós keskeny nappali átalakítás lakberendezési terve

.

A probléma: – egy nappali öt ajtóval és egy ablakkal körberakva.

Feladat: egy olyan nappali szoba berendezése, mely az öt ajtónak köszönhetően tele van közlekedési útvonalakkal, és gyakorlatilag nincs egybefüggő falfelület az ülőgarnitúra elhelyezésére, mindezen túl 3 ajtó befelé nyílik. Ahhoz, hogy a szoba közepén szigetszerűen lehessen elhelyezni a társalkodó részt, túl keskeny (313 cm) ahhoz.

Igény: visszafogott, mértékadó formavilágú bútorokkal társalkodó rész kialakítása, TV nézési lehetőséggel, mediterrán színvilággal, szőnyegmintás hidegburkolat kialakítással.

Az eredeti feltételekkel ülőgarnitúra elhelyezésére leginkább az ablak alatt félkör alakban van lehetőség. Ezzel szemben puffok helyezhetők el. A félkör alakú kanapéról nézhető a TV, az ablak nem zavar be a látványba, mert redőnnyel rendelkezik.

.

Problémát okoz az egyensúlytalanság hatása, az ablak előtti zsúfoltsággal szemben, a szoba másik felére jellemző üres tér, mely a közlekedési útvonalak biztosításához szükséges.

Ugyanakkor fő problémaként fenn áll az a tény, hogy a nappaliból nyílik a fürdőszoba, ráadásul a nyitási iránnyal, pont a kanapéról belátni ide. Az alaprajzon a jobb felső ajtó a fürdőszobáé. A bal felső az előszobába, az ablakkal szembeni és a bal alsó szobába, a jobb alsó, pedig konyhába nyílik.

A fenti problémák megoldására javaslom a fürdőszobaajtó áthelyezését, hogy a fürdőszoba az előszobából nyíljon. Erre van lehetőség, egy radiátort kell áthelyezni a fürdőszobában ehhez. A befalazott ajtónál a fürdőszobában egy falfülke alakítható így ki. A nappaliban pedig egy nagyméretű falfelület által kényelmesen elhelyezhető egy kanapé, s a közlekedési útvonalak száma is csökken eggyel.

.

Továbbra is fennálló probléma, hogy a 313cm×485cm-es nappali viszonylag keskeny hatását optikailag szélesíteni célszerű. Ehhez a rövid fal mentén, a mennyezeten végigfutó 50 cm széles 10 cm vastag gipszkarton kialakítású álmennyezetet a fal színével egyezőre kívánatos festeni, míg a mennyezet többi része fehér marad. Ez által a két távoli fal optikailag közelebb kerül egymáshoz.

A két hosszú fal távolítását szolgálja a kanapé mögött 90 cm magasan induló álmennyezetig futó tükörfelület, melynek két szélét egy-egy ráépített falfülke (polc) fogja közre. Ez egy olyan optikai hatást kölcsönöz, hogy a szoba kétszer olyan széles, csak a kétoldali polc betör a térbe. E polcok üvegből készülnek, szintén a miatt, hogy a tér légiességét, nagyságát éreztessék ebbe az irányba. A polcok felett futó fehérre festett gipszkarton ál áthidaló a pillérszerű két polc ál szükségességét igazolja, valamint a mennyezettel egyező fehérsége az oldalirányú tér folytatását sugallja.

Összességében pedig e gipszkartonozás, formai játékot visz a négy fal egyszerűségébe.

A kétszárnyas ajtón az ablak drapériájának ismétlését azért tartom szükségesnek, hogy a padlóburkolat hidegségét ellensúlyozza, hiszen szőnyeg csak korlátozottan alkalmazható, mivel a nagyméretű szőnyeg eltakarná azt az igényt, hogy a hidegburkolat szőnyegmintájú lerakása érvényesüljön.

.
.
.
.

A javasolt hidegburkolat

.

Készítette: Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^