Éjszakai kávézó a város szívében

Pécsen, a Király utcában, a Pécsi Nemzeti Színház tőszomszédságában nyíló kávézó tervezésével bíztak meg.
Az épület boltívekkel tagolt,klasszikus épület, vastag falakkal és szép architektúrával.

.

Rögtön az első dilemma az volt, hogy az épület kosáríves dongaboltozatait eltakarni valamiféle álmennyezettel szabályos építészeti merénylet lett volna.
Ugyanakkor az eredetileg más célra szolgáló épület átalakítása során módot kellett találni egy vendéglátó üzlet működéséhez elengedhetetlen gépészeti vezetékek elhelyezésére.
Ezeket a vezetékeket hiába süllyesztettük volna a falba, az egyes térrészek közötti teherhordó boltövek áttörését a statikus nem javasolta. Olyan szerkezetet kellett tehát kitalálni, amely végig húzódik a helyiség teljes hosszán, a térben helyezkedik el, és alkalmas több tucat elektromos vezeték, a szellőzés és a klímaberendezés csöveinek elhelyezésére, és ezeken túl valamilyen hasznos funkcióval is rendelkezik. A boltozatos mennyezetet pedig látni engedi.
Erre egy világító konzol tűnt legalkalmasabbnak.
Rögzítésére egy önhordó acélszerkezetet terveztünk, ez az acélszerkezet pedig egy bútorlap doboz borítást kapott. A doboz alsó oldala savmart üveg felület, benne pedig változtatható színű Led világítás található. A változó színű fényjátékkal felszerelt konzol végig vezeti a szemet az üzleten, végig kísérve az „L” alakú helyiséget.
Felette látszik a mennyezet, amelyet oldalról súroló fényekkel „lőttünk meg” még jobban kiemelve az architektúrát.

.
.
.