Előszoba fiatalítás 25 évvel

Ilyen volt … ilyen lett!Hajlamosak vagyunk az előszobát elhanyagolni, tekintettel arra, hogy csak rövid ideig tartózkodunk ott, s főképp a cipők, kabátok tárolására használjuk.
De ne felejtsük ez az előtere lakásunknak, s a hozzánk érkező az első benyomását itt szerzi, ami nekünk sem mindegy, hogy milyen.

[TEXTIL]

Tekintettel arra, hogy az előszobák általában kis alapterületűek így viszonylag olcsóbban fel tudjuk újítani. A felújítás során nem kell olyan plusz költségekkel számolni, mint egy hasonlóan kicsi konyha, vagy fürdőszoba felújítás során szükségessé váló gépészeti csere. Így bátrabban “rámolhatjuk ki” az előszobát.

Bontás50×50cm-es dekorelemek felragasztása10 cm polisztirol hőszigetelés

Itt az alkalom arra is, ha esetleg az előszoba felett loggia van, s így a födém külső szigetelése nem megoldható; szükségmegoldásként a mennyezetre tányérdűbellel 5 cm, de inkább 10 cm vastag polisztirol táblát rögzíthetünk fel. A kis helyiség belmagasság csökkenése nem érzékelhető, ha a mennyezetet fehéren hagyjuk. A hőszigetelésre célszerűen polisztirol dekorlapokat ragaszthatunk, majd ne feledjük a széleket polisztirén stukkó felragasztásával szegni.

A járólap kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogyha közvetlen az utcáról lépünk be, akkor télen elkerülhetetlen, hogy egy kis havat, sarat bevihetünk.

Az új aljzat terítéseA járólapok lerakása
Gipszkarton polcHa nem szándékozunk állandóan feltörölni, praktikus megoldás egy szemleges színű, matt felületű burkolat választása. Amennyiben ez rusztikus kiképzésű a csúszásgátlás is megoldott.

Gipszkarton alkalmazásával egy kis fantáziát vihetünk a szűkös térbe. Amennyiben valamely falunk igen egyenetlen – a legjobb, ha egy gipszkarton lappal letakarjuk.

Az első képen látható a ’70-es évek épületasztalos remeke a beépített szekrény, mely oly módon került beépítésre, hogy ez által a bejárati ajtó teljes nyitása akadályozott, 25 év elteltével e korlátozó tényező is korrigálható.

Bejárati ajtóBejárati ajtó

Gyakorlatilag a beépített szekrény útban lévő sarkát levághatjuk, s arra lépcsőzetesen bútorlapot rögzíthetünk. Így a bejárati ajtó nagyobb ívben válik nyithatóvá, s a szekrény is a helyén marad, csak egy kicsit kisebb lesz.

ElőszobatükörA tükör praktikussága a forma áldozatául esett, a teljes alak hiánytalan megszemlélése nehézségekbe ütközik ugyan, de így az egyedi formavilágú bejárati ajtó ablakait idézi a tükör.

Fogas és kalaptartó

A modern vonalú üvegfelületeket jól kiegészíti a ponthegesztett polcelemek tükör hátfalként történő alkalmazása. Ugyanezen módszer köszön vissza a fogasnál is, ahol a fal kabátoktól való szennyeződését akadályozza meg.

Design, kivitelezés, szöveg, fotó:
Tóth Tamás lakberendező – látványtervező

Előszoba felújítás képei nagy méretben

[ADMANTT]