Előszoba fiatalítás 25 évvel

.

Hajlamosak vagyunk az előszobát elhanyagolni, tekintettel arra, hogy csak rövid ideig tartózkodunk ott, s főképp a cipők, kabátok tárolására használjuk.
De ne felejtsük ez az előtere lakásunknak, s a hozzánk érkező az első benyomását itt szerzi, ami nekünk sem mindegy, hogy milyen.

Tekintettel arra, hogy az előszobák általában kis alapterületűek így viszonylag olcsóbban fel tudjuk újítani. A felújítás során nem kell olyan plusz költségekkel számolni, mint egy hasonlóan kicsi konyha, vagy fürdőszoba felújítás során szükségessé váló gépészeti csere. Így bátrabban „rámolhatjuk ki” az előszobát.

.
.

Itt az alkalom arra is, ha esetleg az előszoba felett loggia van, s így a födém külső szigetelése nem megoldható; szükségmegoldásként a mennyezetre tányérdűbellel 5 cm, de inkább 10 cm vastag polisztirol táblát rögzíthetünk fel. A kis helyiség belmagasság csökkenése nem érzékelhető, ha a mennyezetet fehéren hagyjuk. A hőszigetelésre célszerűen polisztirol dekorlapokat ragaszthatunk, majd ne feledjük a széleket polisztirén stukkó felragasztásával szegni.

.

A járólap kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogyha közvetlen az utcáról lépünk be, akkor télen elkerülhetetlen, hogy egy kis havat, sarat bevihetünk.

Ha nem szándékozunk állandóan feltörölni, praktikus megoldás egy szemleges színű, matt felületű burkolat választása. Amennyiben ez rusztikus kiképzésű a csúszásgátlás is megoldott.

.

Gipszkarton alkalmazásával egy kis fantáziát vihetünk a szűkös térbe. Amennyiben valamely falunk igen egyenetlen – a legjobb, ha egy gipszkarton lappal letakarjuk.

Az első képen látható a ’70-es évek épületasztalos remeke a beépített szekrény, mely oly módon került beépítésre, hogy ez által a bejárati ajtó teljes nyitása akadályozott, 25 év elteltével e korlátozó tényező is korrigálható.

.

Gyakorlatilag a beépített szekrény útban lévő sarkát levághatjuk, s arra lépcsőzetesen bútorlapot rögzíthetünk. Így a bejárati ajtó nagyobb ívben válik nyithatóvá, s a szekrény is a helyén marad, csak egy kicsit kisebb lesz.

.

A tükör praktikussága a forma áldozatául esett, a teljes alak hiánytalan megszemlélése nehézségekbe ütközik ugyan, de így az egyedi formavilágú bejárati ajtó ablakait idézi a tükör.

.

A modern vonalú üvegfelületeket jól kiegészíti a ponthegesztett polcelemek tükör hátfalként történő alkalmazása. Ugyanezen módszer köszön vissza a fogasnál is, ahol a fal kabátoktól való szennyeződését akadályozza meg.

Ilyen volt – ilyen lett:

A többi kép.

.
.
.
.

Design, kivitelezés, szöveg, fotó:
Tóth Tamás lakberendező – látványtervező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^