Építési módok kategória bejegyzései

Ismerd meg a különböző építési módokat és technikákat, hogy megtaláld a legjobbat projektedhez.

Liapor – agyagkavics falazóblokk

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

Mi az a Liapor?

A Júra földtörténeti korban, kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik.

Liapor - agyaggolyók

Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag-tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik.
A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, vagy egészben, vagy a kettő keverékében állítják elő.

Liapor – agyagkavics falazóblokk bővebben…

Nagytáblás építés Liaporral – azaz duzzasztott agyagkavicsból készített panelekkel

A felállított és kitámasztott falakat az illesztéseknél PUR habbal (a töltőanyag kifolyásának megakadályozásából) töltik ki, hogy ezt követően a nyílásba bedolgozhassák a duzzadó habarcsot

Az 1973-as olajválságot követően a jó minőségű (alacsony ‘U’ értékű) építőanyagok nélkülözhetetlenné váltak. Az elmúlt években az építőanyagok hőszigetelő és hőtároló képessége sokat javult. Az új technológiáknak köszönhetően a falazó elemek beépítéséhez szükséges habarcsmennyiség is csökkent. (A kerámia jobb hőszigetelő, mint a habarcs.)
A kutatások és fejlesztések eredményeként létrejött az agyagkavics (Liapor), ami az építkezést modernizálta, mivel minden szempontból kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.
A nagytáblás (paneles) építési módnál a falelemek és födémek gyártóüzemben korszerű technológiával készülnek.
A falelemek, a technológiának köszönhetően, magas színvonalúak, így kiváló szerkezetű épületek építhetők belőle. Az építkezés folyamán bizonyos építőipari műveletek (pl. belső vakolás) kimaradnak, így a ház minősége nem külső tényezőktől (például: szakember) függ.

Nagytáblás építés Liaporral – azaz duzzasztott agyagkavicsból készített panelekkel bővebben…

Polisztirol alapú falazó elem

Polisztirol alapú falazó elemA polisztirolhab falelemek ragasztó és egyéb segédanyagok nélkül összepattinthatók, belsejüket kézi vagy szivattyús módszerrel három soronként betonnal töltik ki. Az eredmény: a külső oldalon 6, a belsőn 5 cm-es szigeteléssel rendelkező nagy teherbíró, mindössze 25 cm vastag fal. A szerkezetet áthidaló, koszorú és falvég záró elemek teszik teljessé, segítségükkel a falat hőhídmentesen lehet felépíteni.

Polisztirol alapú falazó elem bővebben…

Polisztirol alapú építési rendszer

Polisztirol alapú építési rendszer A rendszer alapja egy polisztirol zsaluváz, melyet betonnal öntenek ki. Így egy kétoldalon jól szigetelt, masszív szerkezetet hozhatunk létre. A ProKoncept Energiatakarékos Rendszer három részből épül fel:
1. Falazati elem
2. Födém elem
3. Tető elem
A ProKoncept alapú házak jó hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé.

A rendszer együttes alkalmazásával kizárhatjuk a hőhidak képződését. (Hőhídnak az eltérő szigetelőképességű felületeket nevezzük. Ezeken a pontokon a hőenergia gyorsabban távozik a fal többi részéhez képest, a pára itt szokott kicsapódni, a fal ezért átnedvesedik, a vakolat tönkremegy és megjelennek a penészgombák.)

Polisztirol alapú építési rendszer bővebben…

Porotherm falazatok építése

Porotherm nútféderes rendszer

A PTH téglából PTH habarcsból és a nyílászárók kiváltására alkalmas PTH áthidalóból épült falazatot nevezzük PTH falazatnak.

Kétféle Porotherm falazati rendszert különböztetünk meg:

  • Porotherm nútféderes rendszert, mely esetében a nútféderes kialakítású függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni, csak a téglák hornyos – eresztékes oldalait kell szorosan egymásba illeszteni, ezért a habarcsfelhasználás – és így a munkaidő szükséglet is – lényegesen alacsonyabb, mint más falazási mód esetén.
  • Porotherm habarcstáskás rendszer, mely habarcstáskás falazási technológiával készül. A szorosan egymás mellé helyezett téglák oldalát nem szabad habarccsal megkenni, hanem a vízszintes habarcsréteg készítésénél az egyes téglák között lévő habarcstáskákat kell teljesen ki tölteni habarccsal.

Porotherm falazatok építése bővebben…

Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Térszín alatti létesítmények (pince, alagsor) a Porotherm 38 pincetéglából akkor építhetők, ha a térszín alá süllyesztett szinthez szabványos, vízhatlan talajvíz, illetve talajnedvesség elleni szigetelést terveznek és készítenek. Üzemeltetés során a térszín alatti helyiségekben – még üzemzavar esetén sem – emelkedhet tartósan a relatív páratartalom 65% fölé.
A talajnedvesség elleni szigetelést a hazai gyakorlatban jelenleg legelterjedtebben kétrétegű ragasztott szigetelésként készítik bitumenes csupaszlemezből vagy bitumenes fedéllemezből.
Az alábbiakban röviden ismertetjük a bitumenes talajnedvesség elleni szigetelés kialakításának szabályait.

Falazás különleges szabályai pincetéglánál bővebben…

Acélvázas könnyűszerkezetes építési mód

Acélvázas könnyűszerkezetes építési mód

A könnyűszerkezetes építési technológia világszerte az egyik legelterjedtebb építési rendszer. A világon a családi házak többsége könnyűszerkezetből épül (Észak-Amerika, Skandinávia, Távol-Kelet stb.) és legnagyobbrészt fából. Először Észak-Amerikába kezdtek el foglalkozni az acélvázas szerkezettel és ez az építési technológia az 1940-es évek óta folyamatos fejlődésen ment át.
Először a válaszfalak készítésére használták, majd a fejlesztések eredményeként teherhordó szerkezetet gyártottak belőle.

Acélvázas könnyűszerkezetes építési mód bővebben…

Acél és vasbeton vázszerkezetű építmények

Az acél, és a vasbeton vázszerkezetű építményeket esetén, gyűjtőnéven vázas építési rendszerről beszélünk, melynek lényege, hogy a teherhordó falszerkezetek teljes kiváltásával vázpillérek és kiváltógerendák sorozatából álló, térbeli rúdszerkezet viseli az épület terhét. Ez a megoldás szintszám kötöttség nélkül teljes kötetlenséget biztosít a téralakítás, formálás és a terület kihasználás szempontjából.
A vázszerkezetű építmények nagy szakmai felkészültséget igényelnek, de a kialakított építmény rendkívül biztos, hosszú élettartamú, ami azt is jelenti, hogy jóval igényesebb, tehát költségesebb, mint bármely egyéb építmény. Pl. a hang- és hővédelemhez bonyolultabb, több és értékesebb gépészeti felszereltség szükséges, az alapozás különösen gondos nagy értékű munkát jelent.

Acél és vasbeton vázszerkezetű építmények bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^