Ha már eperszezon van, ne Fanta tortázzunk, hanem legyen nyers eperből. Hamis krémtúrós, mert tojásfehérje porból készült.
A recept:
Ha már eperszezon van, ne Fanta tortázzunk, hanem legyen nyers eperből. Hamis krémtúrós, mert tojásfehérje porból készült.
A recept:
Lisztet és a kakaóport (szódabikarbónát-citromsavat) szárazon csomómentesre összekeverjük. A tojásokat, sót, édesítőt, aromákat kb 10 percig jó habosra verjük, majd belekeverjük az olajat és a száraz keveréket. Tortaformába öntjük, a tortaforma aljára sütőpapírt csíptetve. 170 fokon légkeveréssel 18 percig sütjük. Sütőpapírt eltávolítjuk és miután kihűlt a tészta, megkenjük a mézzel és visszarakjuk a tortaformába.
Az epret félbevágjuk és körbedíszítjük a tortaformát. Ha esetleg a fél eper darabok nem akarnak ott maradni a tortakarikához simulva, akkor vajazzuk be a karikát egy kicsit és így hozzáragad. A maradék epret késes aprítóval egy pillanat alatt apróra vágjuk.
A zselatint a másfél dl forró vízben feloldjuk.
A fentiek és a vaj kivételével a többi alkotórészt géppel jól elkeverjük (turmixoljuk), majd egy edénybe öntve lassan elkezdjük főzni. Miután a fehérje ez elképzelésünk mértékében kicsapódott, csomósodott, a tűzről levéve az olvadt zselatint és a hideg vajat is belekeverjük.
Amennyiben elég langyosra hűlt a „krémtúró” akkor belekeverjük az aprított epret is. Ha az eper nagyon fehér belsejű és nem színezné elég tetszetősre a krémet, bele keverhetünk 1-2 csepp „málna piros” színezéket. Ezt a keveréket rátöltjük a tésztára és hagyjuk hűlni. Hűtőben kb. 1 óra alatt kellően megdermed.
A csokimáz hozzávalóit lassan felolvasszuk és körkörösen a tortára csorgatjuk, majd sugárirányban egy hústűvel széthúzzuk. Ez így csak csoki dekoráció, ha valaki teljesen be akarja csokival fedni, használjon dupla adagot.
Tegyük vissza a hűtőbe egy éjszakára.
A lényeg, hogy a mézet ne érje hőhatás, hiszen csak így egészséges. Az eper szintén csak nyersen az igazi. Emiatt viszont vigyáznunk kell az eltarthatósággal. Ezzel nem is lehet gond, mivel az elkészítés ideje, kb. 1,5 óra, míg az elfogyasztása 15-20 perc egy négytagú családnak.
A fenti recepttel, de összesen 0,9-1kg eperrel is elkészíthetjük a tortát.
A tésztát ekkor teljesen kirakhatjuk felezett eprekkel és a maradékot aprítjuk és keverjük a túrókrémbe.
Azért nem teljesen 1 kiló, mert e legszebbeket a készítőnek illik elfogyasztania 🙂
Ekkor a tortaforma teljesen tele lesz.