minőségi diófélék és egészséges ételek

Diófélék választéka:

kesudió
mandula
pisztácia
földimogyoró
sós diófélék
édes diófélék
egyéb diófélék
dióvajak és krémek
dió keverékek

A tészta:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. szíviás eritritol
  • 1 csipet só
  • 1 ek. vanília aroma, fél ek. bonbonmeggy – ezeket el lehet hagyni, vagy természetesebb egy kanál vízzel és vanília rúddal helyettesíteni
  • 20g Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék
  • 20g kakaópor
  • 15g paleolaj
  • 1 – 1,5 ek. méz attól függ, mennyire édes az eprünk
  • csapott kávéskanál szódabikarbóna és negyed annyi citromsav mehet bele, de akár ki is hagyható

Lisztet és a kakaóport (szódabikarbónát-citromsavat) szárazon csomómentesre összekeverjük. A tojásokat, sót, édesítőt, aromákat kb 10 percig jó habosra verjük, majd belekeverjük az olajat és a száraz keveréket. Tortaformába öntjük, a tortaforma aljára sütőpapírt csíptetve. 170 fokon légkeveréssel 18 percig sütjük. Sütőpapírt eltávolítjuk és miután kihűlt a tészta, megkenjük a mézzel és visszarakjuk a tortaformába.

.

A „krémtúró”:

  • 100g tojásfehérje por
  • 500g víz
  • 30g sztíviás eritritol
  • 1 ek. vanília aroma
  • csipet só
  • 3 ek. citromlé
  • 15g zselatin
  • 150 g forróvíz
  • 125g vaj (paleóknak kókuszzsír)
  • 500g eper (lehet 1kg eperrel is – lásd az alsó két képet.
.

Az epret félbevágjuk és körbedíszítjük a tortaformát. Ha esetleg a fél eper darabok nem akarnak ott maradni a tortakarikához simulva, akkor vajazzuk be a karikát egy kicsit és így hozzáragad. A maradék epret késes aprítóval egy pillanat alatt apróra vágjuk.

A zselatint a másfél dl forró vízben feloldjuk.

A fentiek és a vaj kivételével a többi alkotórészt géppel jól elkeverjük (turmixoljuk), majd egy edénybe öntve lassan elkezdjük főzni. Miután a fehérje ez elképzelésünk mértékében kicsapódott, csomósodott, a tűzről levéve az olvadt zselatint és a hideg vajat is belekeverjük.

Amennyiben elég langyosra hűlt a „krémtúró” akkor belekeverjük az aprított epret is. Ha az eper nagyon fehér belsejű és nem színezné elég tetszetősre a krémet, bele keverhetünk 1-2 csepp „málna piros” színezéket. Ezt a keveréket rátöltjük a tésztára és hagyjuk hűlni. Hűtőben kb. 1 óra alatt kellően megdermed.

.

Csokimáz:

  • 50g étcsoki
  • 25g vaj (paleóknak paleolaj)

A csokimáz hozzávalóit lassan felolvasszuk és körkörösen a tortára csorgatjuk, majd sugárirányban egy hústűvel széthúzzuk. Ez így csak csoki dekoráció, ha valaki teljesen be akarja csokival fedni, használjon dupla adagot.
Tegyük vissza a hűtőbe egy éjszakára.

A lényeg, hogy a mézet ne érje hőhatás, hiszen csak így egészséges. Az eper szintén csak nyersen az igazi. Emiatt viszont vigyáznunk kell az eltarthatósággal. Ezzel nem is lehet gond, mivel az elkészítés ideje, kb. 1,5 óra, míg az elfogyasztása 15-20 perc egy négytagú családnak.


Még több eperrel még finomabb!

A fenti recepttel, de összesen 0,9-1kg eperrel is elkészíthetjük a tortát.
A tésztát ekkor teljesen kirakhatjuk felezett eprekkel és a maradékot aprítjuk és keverjük a túrókrémbe.

.

Azért nem teljesen 1 kiló, mert e legszebbeket a készítőnek illik elfogyasztania 🙂

.

Ekkor a tortaforma teljesen tele lesz.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^