Expressz lekváros szezámos kifli

Eszter szerint nem kifli, hanem kisegér.

Ez is egy Szafi Free expressz lisztkeveréken alapuló péksüti. Nagyon könnyen nyújtható, puha tésztát ad, még akár egy hét után is friss hatást kelt – nem szárad, nem szottyan. 🙂
Tejmentes, gluténmentes, hozzáadott cukor mentes – ha a lekvárunk is az.

.

A recept 3 tepsire való, 56 darab kiflit eredményez:

 

  • 850g Szafi expressz lisztkeverék
  • 1 gyerekkanál szódabikarbóna (el is hagyható, mivel a lisztkeverékben is van, de így tovább lazíthatjuk)
  • 1 gyerekkanál fahéj
  • 200g kókuszzsír
  • 5 tojás
  • 500g víz
  • 200g sztíviás eritritol
  • 75g almaecet
  • 2-4 citrom reszelt héja, vagy 1-2 evőkanál citromolaj aroma ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál vanília aroma

Az elő három összetevőt szárazon összekeverjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk, a többi összetevőt összeturmixoljuk, majd mikor a kókuszzsír is felolvadt, beleöntjük a turmixgépbe és összedolgozzuk. A turmixot hozzáöntjük a száraz keverékhez, összekeverjük és hagyjuk pihenni, amíg liszt meg nem szívja magát és nyújthatóvá nem válik. 5-10 perc.
Ekkor hat egyforma részre osztjuk, hogy hét kerek lapot tudjunk nyújtani belőle. Úgy lesz a 6-ból 7, hogy a kerek lapokat egy pizzasütő rányomásával egy szabályos kerek lapot szaggatok, és így a 6-szor a pizzaforma alól kilógó részekből, nyújtok egy 7. lapot.

A nyújtáshoz formázáshoz

  • pár kanál további Szafi expressz lisztkeverék szükséges, valamint
  • 7 evőkanál szezámmag, és
  • 900g szilvalekvár.

A lapokat úgy nyújtjuk, hogy nyújtás előtt egy-egy kanál szezámmagot középen elegyengetünk erre rakjuk a tésztagombócot, és ahogy kinyújtjuk, belenyomódik a szezámmag, ami a felületen lesz, így nem fog lepotyogni róla. ha nagyobbra nyújtottuk, mint a pizzasütő, akkor az belenyomjuk, hogy egy szabályos kört szakítsunk ki, így hasonló méretűek lesznek a kiflik, a leszakított szélekből lezs a 7. lap a végén. Minden lapot 8 cikkre osztunk, a cikkekbe egy-egy púpos gyerekkanál lekvárt teszünk, így elfogy a 900g lekvár. A cikkeket feltekerjük, létrehozva a kifli formát, ha attól tartunk, hogy a lekvár kifolyhat, a kifli hegyeket hajtsuk a tészta alá. Ilyenek látszódnak a fényképeken is.

.

Miután megvagyunk a 3 tepsi kiflivel, kb. 3 evőkanál olajjal kenjük le, és légkeveréses előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^