- 850g Szafi expressz lisztkeverék
- 1 gyerekkanál szódabikarbóna (el is hagyható, mivel a lisztkeverékben is van, de így tovább lazíthatjuk)
- 1 gyerekkanál fahéj
- 200g kókuszzsír
- 5 tojás
- 500g víz
- 200g sztíviás eritritol
- 75g almaecet
- 2-4 citrom reszelt héja, vagy 1-2 evőkanál citromolaj aroma ízlés szerint
- 1-2 evőkanál vanília aroma
Az elő három összetevőt szárazon összekeverjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk, a többi összetevőt összeturmixoljuk, majd mikor a kókuszzsír is felolvadt, beleöntjük a turmixgépbe és összedolgozzuk. A turmixot hozzáöntjük a száraz keverékhez, összekeverjük és hagyjuk pihenni, amíg liszt meg nem szívja magát és nyújthatóvá nem válik. 5-10 perc.
Ekkor hat egyforma részre osztjuk, hogy hét kerek lapot tudjunk nyújtani belőle. Úgy lesz a 6-ból 7, hogy a kerek lapokat egy pizzasütő rányomásával egy szabályos kerek lapot szaggatok, és így a 6-szor a pizzaforma alól kilógó részekből, nyújtok egy 7. lapot.
A nyújtáshoz formázáshoz
- pár kanál további Szafi expressz lisztkeverék szükséges, valamint
- 7 evőkanál szezámmag, és
- 900g szilvalekvár.
A lapokat úgy nyújtjuk, hogy nyújtás előtt egy-egy kanál szezámmagot középen elegyengetünk erre rakjuk a tésztagombócot, és ahogy kinyújtjuk, belenyomódik a szezámmag, ami a felületen lesz, így nem fog lepotyogni róla. ha nagyobbra nyújtottuk, mint a pizzasütő, akkor az belenyomjuk, hogy egy szabályos kört szakítsunk ki, így hasonló méretűek lesznek a kiflik, a leszakított szélekből lezs a 7. lap a végén. Minden lapot 8 cikkre osztunk, a cikkekbe egy-egy púpos gyerekkanál lekvárt teszünk, így elfogy a 900g lekvár. A cikkeket feltekerjük, létrehozva a kifli formát, ha attól tartunk, hogy a lekvár kifolyhat, a kifli hegyeket hajtsuk a tészta alá. Ilyenek látszódnak a fényképeken is.
Miután megvagyunk a 3 tepsi kiflivel, kb. 3 evőkanál olajjal kenjük le, és légkeveréses előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.