Fahéjas császárzsemle – 48 órás kovásszal – cukormentesen

Igen, lyukasan hagyom mint a „vízenkőttet”, de mégsem hívhatom annak, ha egyszer nem a vízben, hanem a hűtőben „kőtt”. 🙂

.

Többnyire 2×2 féle tészta verziót használok, ha kelt tésztát készítek, vagy több sóval, vagy kevesebb sóval, de szítviás eritritol hozzáadásával, valamint vagy csak finomliszttel, vagy egy kis teljes kiőrlésű bio rozsliszt hozzáadásával. Ez most az édes, és rozsliszt nélküli verzió.

 

A recept:

Kelesztéshez az összetevők:

  • 600g finomliszt
  • 1 evőkanál (púpos) szítviás eritritol
  • 400g langyos víz
  • 150g madre kovász
  • 6g só
  • 4 evőkanál extraszűz oliva olaj

A madre kovászt, Kis Vuk által leírtak alapján készítettem 25 nap alatt – fél évvel ezelőtt, azóta is azt használom, nagyon igénytelen jószág. Etetést követően fél nap alatt kész, de ha nem kell, 10 napot is elvan a hűtőben úgy, hogy utána azonnal használható.

  • A vízben oldjuk fel az édesítőt, majd keverjük bele a lisztet és dolgozzuk el egyöntetűvé géppel,
  • adjuk hozzá a kovászt, azzal is dagasszuk össze,
  • adjuk hozzá a sót és 2 evőkanál olajat, és dagasszuk tovább,
  • mikor felvette az olajat, adjuk hozzá a másik 2 evőkanál olajat,
  • dagasszuk addig amíg ezt a olajmennyiséget is jól felveszi a tészta.
  • Tegyük egy tálba, fedjük le és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.
  • Félóránként sziromhajtogatással, mozgassuk át, majd mikor nem nyúlik eléggé akkor fordítsuk a tetejét az aljára, fedjük le és hagyjuk pihenni.
  • A sziromhajtogatást 4x végezzük el, utána tegyük a hűtőbe, 2 napra kelni.

Egy nap múlva is süthetünk belőle, a 2 nap vált be.

A fahéjas keverék:

  • 1 evőkanál (púpos) sztíviás eritritol
  • 1 evőkanál (púpos) finomliszt
  • 1 gyerekkanál (púpos) ceyloni bio fahéj
  • csipet almasav – opcionális. Ha használjuk, annak hatására az édesítő, a fahéj és az almasav együtteseként mazsolás ízhatást érhetünk el, mazsola nélkül is. Természetesen utólag mazsolát is tehetünk a tészta csíkokba nyomva, mielőtt császárra fonnánk.

A fahéjas keverékből szitálunk a nyújtólapra. A hűtőből kivett kelt tésztát ráfordítjuk, a tetejét is megszórjuk, hogy nem ragadjon a tészta. A tésztát 16 részre osztjuk és 25-30cm hosszú csíkokat hengergetünk, a megszórt lapon ezzel elérve hogy a tészta ne ragadjon. Császár formára fonjuk, két darab sütőpapírral bélelt tepsin 8-8 darabot elhelyezünk.

A tepsin bőségesen befújjuk vízzel, és a fahéjas keverékből szitálunk rá.

180-fokra előmelegített sütőben 35 percig légkeveréssel sütjük.

Mikor kivesszük ismételten befújjuk vízzel, és a maradék fahéjas keveréket is rászitáljuk. Ez a vizes forró felületre rászárad.

.
.

Széttépve:

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^