Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Térszín alatti létesítmények (pince, alagsor) a Porotherm 38 pincetéglából akkor építhetők, ha a térszín alá süllyesztett szinthez szabványos, vízhatlan talajvíz, illetve talajnedvesség elleni szigetelést terveznek és készítenek. Üzemeltetés során a térszín alatti helyiségekben – még üzemzavar esetén sem – emelkedhet tartósan a relatív páratartalom 65% fölé.
A talajnedvesség elleni szigetelést a hazai gyakorlatban jelenleg legelterjedtebben kétrétegű ragasztott szigetelésként készítik bitumenes csupaszlemezből vagy bitumenes fedéllemezből.
Az alábbiakban röviden ismertetjük a bitumenes talajnedvesség elleni szigetelés kialakításának szabályait.

Amennyiben rendelkezésre áll megfelelő szakkivitelező, akkor célszerű korszerűbb szigetelési módokat választani, pl. nem korhadó betétes hegeszthető bitumenes lemezeket, ill. műanyag vízszigetelő lemezeket.
A javasolt szabályok és csomóponti megoldások nem helyettesítik a konkrét épületre vonatkozó kiviteli terveket és a kivitelezés szakszerű felügyeletét.
Alápincézett épületek esetében teknőszigetelést kell készíteni. Az épületek földben lévő részeit a terepszint fölé vezetett függőleges falszigetelés és az e szigeteléshez csatlakozó vízszintes fal- és vele azonos szintű padlószigetelés teljesen körülburkolja. Így a teknőszigetelés az egész épület teljes szárazságát biztosítja. A vízszintes és függőleges falszigetelést általában egyidejűleg és előre, a padlószigetelést mindig utólag készítik a fal és a padló ülepedése után.
A szigetelés tartófala kisméretű tömör téglából készül, szükség szerint erősítő pillérekkel ellátott éltégla- vagy féltéglafalként. Felülete akkor megfelelő, ha a szigetelés felőli oldalon lécbe rakott, dörzsölt felülettel készül, esetleg szükség szerint vakolt és fasimítóval simított.
A függőleges felületek egymáshoz és az aljzathoz íves átmenettel, legalább 4 cm sugarú lekerekítéssel, a homorú sarkokban 4 cm sugarú hajlatképzéssel csatlakozzanak.
A padlószigetelés aljzata akkor megfelelő, ha tiszta száraz, legalább 6 cm vastag, legalább C6 (kb. B70) minőségű kavicsbetonból készült, és a csatlakozó szerkezetek eltérő mozgása kizárt.
Felülete akkor megfelelő, ha léccel egyenletesre lehúzott, kavicsfészektől és kiálló kavicsszemektől mentes.
A szigetelés csak száraz aljzatokra, száraz időjárásban, +5 oC feletti léghőmérsékleten készíthető, ha a munkakezdés előtt legalább 12 órán át a léghőmérséklet +5 oC fok felett volt. A lemezek ragasztása előtt a száraz felületeket megtisztítás és portalanítás után egy rétegben hideg bitumenmáz kellősítő-alapozó réteggel kell bevonni. Nedves, de nem vizes aljzat esetén a felületekre egy réteg vizes bitumenemulziót kell alapozó rétegként felhordani.

A kétrétegű talajnedvesség elleni szigetelést rétegenként teljes felületen forró bitumennel kell ránc-, hólyag- és gyűrődés mentesen az aljzatra, ill. egymásra leragasztani, majd a szigetelés teljes felületét is forró bitumennel kell bevonni. A kétrétegű szigetelést egymáshoz képest hézagcserébe fektetett lemezekkel kell készíteni. A szigetelőlemezek átfedései, ill. toldásai legalább 10 cm szélesek legyenek.
A függőleges falszigetelést felül kihajtják a szigetelést tartó fal tetejére, a lábazati szigetelés későbbi csatlakoztatása céljából.
A vízszintes falszigetelést 15 cm-es túlnyúlással kell készíteni a padlószigetelés későbbi csatlakoztatása céljából.
A túlnyúló sávokat a lábazatnál, ill. a padlónál összeépítésig védeni kell pallótakarással, szárazon rakott téglasorokkal, ideiglenesen felragasztott bitumenes lemezsávval vagy homokterítésre helyezett utólag elbontható betonréteggel. Ez vonatkozik a munka közbeni megszakításokra is.
A függőleges felületeket a lecsúszást okozó felmelegedéstől meszeléssel, leárnyékolással, esetleg felcsapott cementhabarcs réteggel védik az eltakarásig. A lábazati szigetelést falfészekben legalább 30 cm-re a külső terepszint fölé kell vezetni. A padlószigetelést a fal és a padló ülepedése után kell beépíteni. A lábazati szigetelésnek, ill. a padlószigetelésnek a falszigeteléshez való utólagos csatlakozása esetén a falszigetelés túlnyúló lemezrétegeit a szennyeződéstől meg kell tisztítani és az esetleges nedvességtartalmát ki kell szárítani. Ez vonatkozik a munka közbeni megszakításokra is.
A kész szigetelés megfelelő beszorítását biztosítani kell. A különböző cső- és kábelátvezetéseknek, ill. mozgási hézagoknak szintén meg kell felelniük a vízhatlanság követelményének.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Wienerberger – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^