Fatüzelésű kandallók, elektromos kandallók, bioetanol kandallók és pára kandallók – melyik, hova, mikor jó választás?

Ha kandallóra gondolunk, akkor általában egy fatüzelésű kandalló jut eszünkbe. Természetesen okkal, hiszen egy kandallóban alapvetően fával tüzeltünk évszázadokon át. Manapság ezt egyre kevesebben tehetik meg, hiszen egy adott lakás tulajdonságain sok esetben nincs lehetőségünk változtatni, vagy egyszerűen nincs időnk egy fatüzeléssel foglalatoskodni. Ezzel szemben sokkal több emberben él egy romantikus igény, vagy csak az égő tűz látványa iránt, vagy akár a kandalló sugárzó hőjét is át kívánják élni.

.

Nézzük sorra milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk, ha a fatüzelésű kandalló, a pellet kandalló, a gázüzemű kandalló, az elektromos kandalló, a bioetanol kandalló, vagy akár a pára kandalló biztosította élmények közül kell választanunk:

Bizonyára lesznek olyanok, akik számára kizárólag az autentikus nyitott tűzterű kandalló az elfogadható. Olyat azért nem tudnak venni, csak építtetni. De ilyet ne akarjon, mert nagy eséllyel csak füst és hideg, vagy a huzat és hideg kombinációban lesz része a lakásban! A meleget csak a tűz mellett a sugárzó hőjével élvezheti, és a lakás levegője nagyon kompromisszumosan lesz meleg. Ha nem akarunk füstöt a lakásban, nagy keresztmetszetű kémény kell, nagy füstkamrával. Ettől viszont nem csak a füst megy ki a kéményen, hanem a meleg is. Ha nem tüzelünk benne, akkor viszont a hideg és a korom szag zúdul be a lakásba. Ha hideg van és begyújtanánk – először a füst nem a kéményen fog kimenni, mert a kémény még hideg és a hideg levegő légdugót képez. Persze vannak trükkök: nagy méretű pillangószelep beépítése a kéménybe, (fújásra is képes – régen a rakéta porszívó tudta) most a lombfújó lehet a segítség, hogy begyújtás előtt kifúvatjuk a kéményből a hideg légdugót, stb. A legjobb megoldás, hogy elfelejted ezt a fajta romantikát, hiszen úgysem lenne elég fád ehhez az energiapazarló fűtési módhoz. Ezzel a lehangoló szövegemmel le is tudtam a nyílt tűzterű kandallók bemutatását. 🙂

Zárt fatüzelésű kandallók, kandallókályhák:

Tehát, fatüzelésű kandalló alatt kizárólag zárt – szép nagy üvegajtós – kandallót értek. Ez a kandalló egy önálló, korszerű kandallóbetéttel (tűztérbetéttel) rendelkezik és majdhogynem ettől függetlenül kap egy dizájn burkolatot. Ezek a kandallóbetétek, ha stabilan elhelyezésre kerülnek (sok típusnak lába is van) bekötjük a füstcsövet, van amelyik külső égési levegős, ott bekötjük az égési levegő csövet is, és burkolat nélkül a maguk csúnya valóságukban is működőképesek. Innen ered a kandallókályha változatuk. Amikor egy ilyen, de általában ennél kisebb tűztér kap egy kályhára jellemző burkolatot (ez általában fémlemez, kazánlemez vagy csempe, gres, kő stb.) és egy lehetőleg nagy üveges ajtót – és létre is jött a kandallókályha. Egy jó kandallónak kell hogy legyen a füstgáz huzatszabályzásához pillangószelep, az égéshez égési levegő szabályozás, kell másodlagos égési levegő biztosítás, méretezett füstkamra deflátorral, esetleg járatokkal, samottbetét a szebb lángképhez és a korom ellen. Lehet vízköpenyes, ha egy egyszerű fatüzelés helyett bonyolítani szeretnénk az életünket további keringető szivattyúval, szünetmentes táppal, külön nyílt vízkörrel. Minden azért van, hogy jó hatásfokkal égessük el a fát, de úgy – hogy gyönyörködni tudjunk a tűzben, és az általunk elvárt módon tudjunk fűteni és igen . . .
– jó hírem van az autentikusan romantikus egyének számára:

– Létezik liftes ajtajú tűztér is.
Mire jó? Hát arra, hogy elrejtsd azt ajtót, azaz felcsúsztatod a füstkamra burkolat mögé és úgy látszik, mint a vágyott nyílt tűzterű kandallód lenne. Igen, ha nem vagy ügyes ugyanúgy kijön a füst a szobába. Tehát begyújtasz, és ha már jól ég a tűz – nem füstöl – megpróbálhatod feltolni az ajtót. És akkor is érzed majd a füstöt. 🙂 Szerintem akkor jársz jól, ha megvárod, hogy a tűz leégjen és csak parázs legyen. Ekkor jársz sikerrel a legnagyobb valószínűséggel. Sőt még nyárson szalonnát is süthetsz a nappaliban!

Na hagyjuk a szalonnázós romantikát.
A fatüzelésű kandallóba fával tüzelhetünk, általában a forgalmazók joggal tiltják a szén használat. Nem csak azért, mert az nem környezetbarát dolog, hanem azért, mert nem a szén által okozható hőterhelésre méretezték a kandallót. (pedig ha egy kicsit megkínáljuk vele, nagyon jó meleget ad és kevés kell belőle). Ezzel szemben a fenyő gyorsan ég, de romantikusan pattog, ropog a zárványokban felrobbanó gyanta miatt. A keményfa az ideális, lassabban ég és nagyon kevés hamu marad utána. Bár ez egy fokkal kevésbé szép lánggal ég, kissé kékes – joggal. A tiszta égés az kék, a fagáz ugyanúgy kék lánggal ég mint a földgáz, csak a fában lévő különféle ásványi anyagok oxidációja színezi szép pirosas-sárgára a tüzet. És nem vizes fával fűtünk, a tűztér falán csorgó kátrány nem túl izgalmas látvány. Ha csak egy évig száradt a fa – az még kevés, nem jól ég – bár elég. Ekkor nem a kandalló a hibás, hanem te magad. Ha nem tudsz várni a fa száradásával, akkor vegyél keményfa brikettet. Az ugyanolyan jó mint a keményfa, sőt tömörebb és száraz, zsákolt, így tárolni is könnyebb és elég csak egy télre valót beszerezni egyszerre. Csábítóan kedvezőbb áron van pl. szalmabrikett. Vigyázz, ha nem rázható, forgatható a hamurostélyod a kandallóban – ne vedd meg! Égés közben az összepréselt szalma visszatágul, akár betölti az egész tűzteret. Nem szép látvány, mert ha leég a hamu úgy marad, és sok hamuja van és lényegesen kisebb a fűtőértéke a keményfa briketthez képest.

A zárt rendszerű fatüzelésű kandalló előnyei:

 1. Hangulatos és meleg környezetet teremt, a lángnyelvek játékában is gyönyörködhetünk.
 2. Kiváló hőleadása és a hatékonysága, valamint kétféle módom fűt. A kandallóburkolat alól a felmelegített levegőt kikeringetjük és a léghőmérsékletet növeljük – ez a lassabb folyamat. Az üvegajtón keresztül a tűz, a parázs, vagy a felhevült samott tégla sugárzó hő formájában melegít bennünket – ez a gyorsabb.
 3. Olcsóbb az üzemeltetése, ha könnyen hozzáférhető a fa. Pláne, ha van folyamatosan kivágandó fa a kertedben.
 4. Környezetvédelmi szempontból jobb mint a szén, vagy az olaj fűtés.

Hátrányai:

 1. Füst, hamu és por kibocsátással jár.
 2. A romantikáért meg kell dolgozni. A fa hasogatást még megúszhatod, a fa behordását, a begyújtást és a hamuzást már nem.
 3. A fűtőérték függ a fa típusától és annak nedvességtartalmától.
 4. Kell, hogy legyen kéményed.
 5. Ha használni is akarod a kandallót, akkor legalább egy évre való száraz fát (fabrikett) kell tárolnod. Ha nem száraz, mert általában nem az, akkor legalább 3 évnyi tüzelőnek elég tároló hellyel kell rendelkezned.
 6. Szükség van rendszeres tisztításra és karbantartásra.
Egyszerűbb kivitelű kandallóbetétre egy példa:

Nordflam Delios 12kW Eco tűztérbetét

.
Dizájn tűztérbetét példa – samott betétes, 3 oldalt panoráma üveges:

A.caminetti Crystal 80 Open Side tűztérbetét

.
Példa videó liftes ajtajú, azaz feltolható, elrejthető üvegajtós tűztérbetétről:

Ez egy A.caminetti Crystal 110 max kandallóbetét

.
Példa kandallókályhákra lemez és csempe burkolattal:

Warnex Hunor Celine és Warnex Nova G kandallókályha

.

Pellet kandalló, kandallókályha:

Valójában ezek is fatüzelésűek, csak éppen a finom forgácsot, fűrészport egy matricán keresztül átpréselik – ha láttál már nyúltápot, granuláltat – na pont olyan. Előnye a könnyű kezelhetőség, Nem szükséges egy évre előre bevásárolnod, így ideális választás, ha nincs elég tárolóhelyed, ráadásul tisztábban lehet vele dolgozni. A pelletkandalló olyan, hogy beépített granulátum tárolóval, azaz garattal rendelkezik és egy motoros csigával adagolja magának, attól függően, hogy milyen égési intenzitást kívánunk elérni. Nem kell az ajtót nyitogatni, hogy tegyünk a tűzre, így nem is tud kijönni a füst a lakótérbe. Nincs az az érzés, hogy megraktuk, – most jól ég, – most fogd lejjebb, mert túl meleg lesz szituáció. Egy hagyományos kandallóhoz képest ez egy high-tech cucc, olyan mintha a 80-as évek gázkazánját hasonlítanád egy kondenzációs kazánhoz. Általában van LCD kijelzője, menürendszere, mindent állíthatsz, még a kimenő füstgáz hőmérsékletét is, akár távirányítóval tudod indítani, vagy leállítani, az égés intenzitását állítani, de célszerű termosztáttal működtetni, mint egy gázkazánt. Tehát minél kényelmesebb – annál kevésbé romantikus, de a tűz látványa megmarad. Ugyanakkor rendkívül jó hatásfokú, hiszen a rendszer ügyel minden részletre. Nálunk nem igazán terjedt el, nem nagyon van a köztudatban.

Előnyei:

 1. Hangulatos és meleg környezetet teremt, a lángnyelvek játékában is gyönyörködhetünk, mit egy hagyományos kandallónál, csak nem látunk fahasábokat, a granulátum egy kis mélyedésben van onnan jön ki a láng, tehát nem zavaró, nem látjuk a granulátumot.
 2. A vezérlő rendszer biztosította egyenletes és szinte felügyeletmentes üzemmód nyújtotta nagyobb komfort.
 3. Még kiválóbb a hőleadása és a hatékonysága a fatüzelésű zárt rendszerű kandallóhoz viszonyítva.
 4. Kényelmesebb és tisztább a használata, mint a fatüzelésnek. Annak esélye, hogy füst vagy por kerül a lakásba a használata, illetve a kezelése során, sokkal kisebb az esély rá, a zárt rendszerű fatüzeléses kandallóhoz viszonyítva is.
 5. Ha minőségi alapanyagot veszel, akkor hamu is kevés fog képződni, így ritkábban kell takarítanod.
 6. Környezetvédelmi szempontból jobb, mint a szén vagy az olaj fűtés.
 7. A fűtőanyag tárolása és kezelése lényegesen kényelmesebb a fatüzeléshez képest.

Hátrányai:

 1. Van akinek illúzió romboló a távirányító és az LCD kijelző, sőt maga az elektronika és a fatüzelés kettőssége.
 2. A romantikáért meg kell dolgozni. A fa hasogatást még megúszhatod, a fa behordását, a begyújtást és a hamuzást már nem.
 3. Fűtőérték függ a granulátum összetételétől és annak nedvességtartalmától.
 4. Kell, hogy legyen kéményed.
 5. A pellet kevés a működéshez, áram is kell. Ha nincs áram, nincs meleg.
 6. Nem mentesülsz a rendszeres tisztítási és karbantartási kötelezettség alól.
 7. Ha meghibásodik villanyszerelőre is szükséged lehet.
 8. Felejtsd el, hogy majd a kerti fahulladékot is ebben tüzeled el! (Esetleg, ha veszel egy fa daráló-granuláló gépet is.)
Példa pelletkályhára:

Waldbeck Energiewerde pelletkályha

.

Gáz kandallók:

Vannak olyan gázüzemű kandallók, amelyek ugyanúgy néznek ki, mint a fatüzelésűek. Távirányítós, termosztátos és mindenféle olyan funkcióval, amivel egy fentebb említett pelletkandalló rendelkezik, vagy egy korszerű gázkazán, mert hát az ilyan az valójában az, csak közben gyönyörködhetsz a tűz látványában. Sőt, hogy a látvány teljes legyen kerámiából készült fahasábok is vannak az égéstérben, melynek hatására megszínezi a lángot, hogy szebb lángképünk legyen. Ez sem igazán van a hazai köztüdatban.
FÉG Zeusz F850F parapetes látványkonvektorEnnek egy variánsaként viszont van kandallókonvektorunk, ami gyakorlatilag a jól ismert parapetes konvektor ablakos változata. Látjuk benne a tüzet, sőt ebben is vannak kerámia fahasáb utánzatok a szebb látványért, és a konvektor dizájnján is javítottak. Ez nyilván erősen szubjektív – de tény, hogy egy egyszerű és időszerű konvektorcserével egyszerűen jutunk a tűz látványához. Ilyen példásul ez a FÉG Zeusz F850F parapetes látványkonvektor.

A kandallókonvektorok esetében többlet előny a láng látványa, a szebb megjelenés, de ezen kívül az előnyök és hátrányok tekintetében ugyanaz, mint amit mindannyian megélhettek azok akik konvektoros lakásban éltek. (Arra most nem térnék ki, hogy manapság az újabb típusú gázkonvektorok jelentős hatásfokbéli fejlődésen mentek keresztül.)


Elektromos kandallók:

Úgy néz ki – messziről – mint egy igazi fatüzeléses kandalló, csak közelebbről érzékeljük, hogy valami nem stimmel. Ugyanakkor, manapság már elképesztő láng imitációkra képes az ipar. Tehát a lényeg, hogy a hőt leggyakrabban infrapanellal biztosítják, vagy más elektromos fűtési megoldással működik, de akkor is az infravörös sugárzó hő biztosításán van a hangsúly. Közben pedig a fatüzelés látványát imitálják. Általában egy parázsló fa, vagy szénkupac imitáció mögött van egy megvilágítás. Ez a megvilágítás manapság már LED, de lehet halogén izzó is. Ennek a fénynek kettős szerepe van. Egyrészt a fahasáb dekoráción átderengő fény egy parázsló látszatot kíván kelteni, másrészt a kandalló hátfalára fényt vetít, ami lángnyelv motívumú. A valódiságot, azaz a mozgást úgy érik el, hogy a kvázi farakás mögött egy nyársra fűzött szabálytalan foncsorozott alakzatot egy villanymotor forgat. A forgás miatt a tükröződés a fahasábokon átszűrődő fénnyel és a kandalló hátlapjára vetülő folyton mozgó fénnyel olyan hatást kelt, mintha valóban égne a tűz.

Előnyök:

 1. Könnyen telepíthető és használható, nem kell kémény.
 2. Nincs füst, hamu vagy szén-monoxid kibocsátás.
 3. Különböző stílusok és dizájnok közül választhatunk.
 4. Távirányítóval vezérelhető.
 5. Külön kapcsolható a hőteljesítmény és a fényjáték is. Emiatt nagy melegben is felkapcsolhatjuk a fényjátékot fűtés nélkül, így látjuk a tűz imitációt, de nem melegít.
 6. Kicsi a mélységigénye. Egy komplett hagyományos kandalló minimum 60cm mélységű, azaz helyet vesz el a szobából. Ennek akár 10cm mélység is elég, akár falra is rögzíthetjük.
 7. Mivel manapság már LED világít benne, RGB LED esetén nem csak pirosas-sárga lángkombinációt állíthatunk be, hanem fantáziánkat szabadon eresztve a szivárvány bármely színével teljesen természetidegen lángélményt is beállíthatunk.

Hátrányok:

 1. Magasabb villamos energiafogyasztás. Ugye manapság az elektromos fűtés terén a hőszivattyús fűtést tekintjük, gazdaságosnak és környezetbarátnak. Ehhez képest ha ezzel a módszerrel akarjuk kifűteni a lakást, akkor 3-4-5-ször nagyobb villanyáram fogyasztással tudjuk csak elérni.
 2. Lehet jól imitálni, de csak hasonlít a melegítőhatásban a hagyományos kandallókra.
 3. Nem valódi a tüze, bár zavarba ejtően látványos kivitelek is vannak, de ez inkább csak 2 dimenziós lángábrázolás a valódi 3D-s lánghoz képest.
Példa elektromos kandallókra:

Glow Fire Saturn XXL falra rögzíthető és TAGU Frode álló elektromos kandalló

.

– – – > ITT MÉG TÖBB ELEKTROMOS KANDALLÓT TALÁLSZ! – – – > ÉS ITT IS!


Bioetanol kandallók:

Bioetanolt, azaz alkoholt égetünk el. Tehát valódi tüzünk lehet. Kis helyigényű, tehát a fali változatok is kis mélységigényűek, mint ahogy az elektromos kandallók is. De ezen túlmenően akár mini asztali verziók is léteznek, hiszen akár lámpás méretben is elkészíthetőek. Ezeket az etanolos megoldásokat általában látványelemként használják, a valódi tűz látványa a lényeg, így általában kis hőtermelésűek, de természetesen termel hőt, hiszen a tűz valódi. De mindezek eredményeképpen puritán, minimál kialakítású típusok is léteznek. Azaz sokszor csak két üveglap között ég a tűz, ami csak annyi védelmet nyújt, ami a véletlen balesetek megakadályozásához elégséges. Mivel az alkohol tisztán, szagmentesen vízzé és szén-dioxiddá ég el és az égés volumene nem olyan nagy – hiszen nem ezzel fűtünk, így kéményre sincs szükségünk. Ez az a kandalló típus, ahol valódi tüzünk lehet egy olyan lakásban is ahol nincs lehetőségünk kéményt kialakítani. Egyébként a speciálisan biokandallóba való etanolt számos esetben illatosítják, mint amilyen célból az illatgyertyák is léteznek.

Előnyök:

 1. Nincs füst vagy hamu kibocsátás.
 2. Szaga nincs, és könnyen szabályozható.
 3. Nem igényel kéményt, semmilyen füstgázelvezetést sem.
 4. Modern és letisztult és klasszikus dizájnok széles választéka létezik, hiszen a technológiából adódóan nagyobb a formai kialakítás szabadsága.

Hátrányok:

 1. Alacsony hőtermelésűek általában, hiszen látványcentrikusság szempontjából tervezik nem pedig fűtési célzattal.
 2. Magasabb üzemeltetési költségek, mivel a bioetanol fajlagosan drágább. könnyen belátható, hogy egy fűtőanyag minél nagyobb feldolgozottságú, minél erőforrás-igényesebb a kialakítás, annál drágább. A tűzifánál drágább a fabrikett, annál a fapellet és még drágább a bioetanol.
 3. Nem alkalmas teljes ház fűtésére.
 4. Csak hidegen töltsd fel a tartály! Az alkohol jól párolog. Melegben az alkoholgőz begyújtásnál berobbanhat.
Bioetanol kandalló példák: – kicsi asztali és egy igaz kinézetű között számtalan variáció létezik

Phantasma Graca és Phantasma Cottage Pillar etanol kandalló

.

Vízpára kandallók:

Na ez igazi kakukktojás – vizet fúj és tüzet imitál 🙂
A lényeg, hogy a felszálló vízpára legyen az melegítés (forralás) következtében, vagy egy alacsony hőmérsékleten is működő ultrahangos párásítás eredménye amit megfújunk kis ventilátorral, – a vízpára ugyanolyan játékosan áramlik a levegőben, mit az égő fa lángnyelvei. Ha ezt alulról megvilágítjuk, és akár imitált fa, vagy akár valódi fa hasábok közül vezetjük ki a párát, főleg ha valódi tűz színű azaz sárgás-pirosas fénnyel világítjuk meg. Tényleg úgy tűnik, mintha izzana és lángolna a fa. Ráadásul ez nem 2 dimenziós, mint az elektromos kandallók esetében, hanem valódi térbeli. Sőt mivel vízpára, tehát nem süt, még arra a minimális védelemre sincs szükség, mint az etanolos kandallónál. Ez a totális illúzió. Hővédelem nélkül szabadom ég mellettem a tűz és bele is nyúlhatok, de semmi – mert csak pára. Természetesen ezek a kialakítások is összekombinálhatóak fűtési funkcióval, vagy ha éppen forralással érik el a párásítást, vagy halogén izzó a megvilágítás, akkor van egy kis hőérzet is, de alapvetően ezek a tűz 3 dimenziós látványának abszolút biztonságos imitálására szolgálnak. Ezek csak tűz látványú párásítók. Különösen télen a száraz levegőjű lakásokban előnyösek, és nemcsak szépek.

Előnyök:

 1. Abszolút környezetbarát, mivel csak a tűz illúzióját nyújtják.
 2. Páratartalom növelésének legszebb módja egy helyiségben.
 3. Könnyen vezérelhető.
 4. Biztonságos gyerekek és bárki számára, mert csak párás leszel és nem tudsz megégni.

Hátrányok:

 1. Alacsony, elhanyagolható, vagy semmilyen hőtermelése van, hacsak nincs benne elektromos fűtéskiegészítés.
 2. Néhányan nem találják olyan hangulatosnak, mint a valódi lángot, hiszen láthatjuk szépnek, de ha nem érezzük is a hősugárzást, akkor nem teljes az élmény. (bezzeg ha van mögötte egy hősugárzó panel)
 3. Vízfeltöltést igényel.
Pára kandalló példa:

Glow Fire vízpárás kandalló

.

Összegzésképpen

Mindegyik kandallótípusnak megvan saját előnye és hátránya is. Akárhogy is nézzük – minden csábítás és ámítás arról szól, hogy látni akarjuk a tüzet. Át akarjuk élni azt, de kevesebb kosszal, hamuval, porral, cipekedéssel, nagyobb kényelemben és biztonságban akarjuk élvezni – főképp úgy, ha olyan helyen lakunk ahol esélyünk sincs kéményt biztosítani egy valódi kandallónak.
Na ekkor jön az ötletelés, a választási lehetőségeink latolgatása a személyes preferenciáink és az adott lakókörnyezetünk nyújtotta lehetőségektől függően. Ráadásul mind ezt úgy kell megtennünk, hogy az energiahatékonysági, és a környezetvédelmi, illetve a várható üzemeltetési költség szempontokat is figyelembe kell vennünk.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^