Könnyűszerkezetes technológiával épült favázas lakóházak

Hagyományos technológiával épült tégla lakóházakKörnyezetbarát, újrahasznosítható. Környezetszennyező, nem újrahasznosítható.


A könnyűszerkezetes építkezés nincs évszakhoz kötve, akár télen is építhető. Az építkezés évszakhoz kötött.


Egyszerűen, gyorsan felépíthető a könnyűszerkezetes lakóház. „Kesztyűs munka” a csavaros, száraz kötéseknek köszönhetően. Kivitelezési határidő: általában 3-4 hónap (kulcsrakészen) Időigényes, évekig is elhúzódhat az építkezés. Sok szeméttel és törmelékkel jár.


Kevés helyszíni munka, garantált minőség, precíz szerkezet az üzemi előregyártásnak köszönhetően. Sok helyszíni munka, amely megnöveli a minőségi problémák lehetőségét.


A könnyűszerkezetes lakóházak várható élettartama 100 év felett. Várható élettartam 80-100 év.


Mobil, könnyen átalakítható kis költségvetésből, minimális bontással. Bontások, javítások esetén viszonylag nagy költséggel és munkával jár a kivitelezés.


Az építőanyagok áremelkedése kivédhetőbb, a költségek jobban kalkulálhatóbbak a rövid építési határidő miatt. 20-25% megtakarítás a hagyományos (pl.: téglafalas, betonfödémes) építkezéssel szemben. Nehezebben kalkulálható költségek a hosszabb építési határidő miatt. Emelkedő építőanyag árak: nem tudni, hol áll meg az épület ára.


A bekerülési költség kisebb. A bekerülési költség magasabb.


Gyors felfűtési idő. Jó hőtartás, de lassú felfűtési idő.


A könnyűszerkezetes épület jobb hőszigetelést biztosít, ezért energia-takarékosabb, pl.: fűtésére éves szinten 54-100 kWh/m2 energiát használunk fel. 30-50% fűtési megtakarítás a téglafallal szemben. Magas rezsi költségek, pl.: fűtésére éves szinten 150-220 kWh/m2 energiát használunk fel.


A vékonyabb falak nagyobb hasznos alapterületet eredményeznek. A vastagabb falak kisebb hasznos alapterületet eredményeznek.


Megbízható védelem a nyári felmelegedéssel szemben. Könnyen átszellőztethető. A hagyományos építésű házak a tárolt hőt lassabban adják le, ezért este és éjszaka is meleget sugároznak.


A könnyűszerkezetes épületben csökkenek az allergiás panaszok a szárazvakolatnak köszönhetően. Légzőszervrendszeri betegség esetén érzékenység a nedves vakolati rendszer párolgása miatt.


Nincsenek méretbeli határok, minden ház egyedi tervezésű. Nincsenek méretbeli határok, minden ház egyedi tervezésű.


Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Anico Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^