Fémpalástos, avagy merev-falú családi medence – amikor kényelem és a tartósság egyszerre fontos

Az otthoni szórakozás új dimenziója – ha akarod már épített medence kategóriássá is teheted.

.

Felejtsd el a nyári forróságot és élvezd a frissítő élményt egy merev-falú családi medencével! Ez a medence nem csupán egy egyszerű medence, hanem egy teljes kikapcsolódási központ, amely családod és barátaid számára is a szórakozás és a pihenés lehetőségét nyújthatja.

Fémpalástos (merev-falú) medencék főbb jellemzői:

A merev-falú medencék telepítése időigényesebb és több erőfeszítést igényelhet, mint egy csővázas medencéé. Karbantartásuk viszont általában kevesebb gondot okoz, mivel a falak és a medence alapja tartósabb anyagokból készültek. A fémpalástos merev-falú medencék általában tartósabbak és stabilabbak, és hosszabb élettartamot biztosítanak, mivel a merev faluk ellenállóbbak a külső hatásokkal szemben. Egyes típusok esetében a gyártó, megkövetelhet bizonyos mértékű földbe süllyesztést a stabilitás biztosítása érdekében. A költségek szempontjából magasabb árfekvésűek, de hosszabb távra tekintve a merev-falú medencék lehetnek gazdaságosabbak, mivel kevesebb karbantartást igényelnek, és hosszabb élettartamuk van.

Mindezek mellett, a merev-falú medencék általában esztétikusabb megjelenést biztosítanak, és sokféle dizájn és stílus közül választhatunk. Azzal, hogy egyes típusok esetében a gyártó megkövetelhet bizonyos mértékű földbe süllyesztést a lábazati rész stabilitásának biztosítása érdekében, az azt is jelenti, hogy akár teljes magasságában is besüllyeszthetjük a talajba, amitől egyfajta átmenetnek tekinthetjük az épített medencék irányába. Ez ugyan további költséggel jár, de előnye lehet, hogy egy medencetömeg nem fogja kisebb kert esetén uralni a teret. Másrészt a nagyobb stabilitás révén akár ellenáramoltatóval (úszógéppel) is felszerelhetjük, így a szokásos fürdőzés és vízi-játékok mellett úszásra is használhatunk akár egy 3 méter átérőjű medencét is.
Aki a teljes földbe süllyesztés mellett dönt, azok számára a kivitelezés előtt lényegesen előrelátóbb tervezéssel kell az egészet végig gondolnia. Sok videó található az interneten az ilyen kivitelezésekről, csak vegyük figyelembe a helyszínt is. Sok esetben olyan mediterrán országokban készítik betonozás nélkül a munkálatokat ahol nincs is fagy. (Gondolj csak annyira bele, hogy a megfagyó föld megduzzad, hiszen a jég térfogata is nő, mit fog tenni a medencéd oldalfalával, ha csak egy fémlemez.) Ehhez képest a Magyarországi viszonyok között a betonozástól nem tekinthetünk el. Azonban mégis egyszerűbb mint egy épített medence kivitelezése. Ettől most el ne vegyem a kedvedet, számos olyan típus létezik a merev-falúak között amelyeket egyáltalán nem kell egy centit sem a földbe süllyeszteni! Nézd meg mít írnak róla és ha nem írják a minimális mélységet, akkor biztos nem kell. Pl. az alábbi ajánlatoknál láthatód, hogy a palást körül függőlegesen merevítő profilok vannak (ettől néz ki a kerek medence sokszögűnek) – na ezeknél ezeket nem szükséges semennyire földbe süllyeszteni.

De ne rugaszkodjunk el az egyszerűbb megoldásoktól…

Nézzük általában mit ajánlanak a kivitelezéshez a gyártók.

.

Létfontosságú a medence telepítése előtt a helyszín előkészítése.

A talajnak szilárdnak, simának és tökéletesen vízszintesnek kell lennie. Olyan helyet válassz, ahol a legkevesebb földet kell kiemelni a talaj elegyengetéséhez és a területet az eső ne áztathassa el. Jól jársz, ha a medence felállítási helye szélvédett, és ne legyenek olyan fák körülötte, amelyek a medencét pollennel és levelekkel szennyezik. Másrészt az árnyékoló fa használat közben is kedvezőtlen, hiszen a víz nehezebben fog felmelegedni, tehát válassz napsütötte területet. Az is lényeges szempont, hogy az elektromos csatlakozás, a vízcsatlakozás és a vízelvezetés is közel biztosítható legyen.

Miután kiválasztottad a telepítési helyet, tökéletesen síkba kell egyengetned, Ha lejtős a terület, akkor ne a mélyebben lévő részt töltsd fel hanem a magasabb területből nyessél le. Így nem fordulhat elő, hogy a tereped egyik rész lazább talajszerkezetű, ami a medence aszimmetrikus megsüllyedéshez vezetne, hiszen ne felejtsd el, ahány köbméteres medencét választottál, az annyi tonna vizet jelent. Ha 1 méteres lesz a vízmélységed, akkor az négyzetméterenként 1000 liter víz lesz, azaz négyzetméterenként ott lesz 1000kg.
Tehát megfontolandó, hogy egy lemezbeton alapot készítsél. Ha nem akkor is a kiválasztott területet hozd pontosan vízszintbe, csak tiszta földet és homokot használj és tömöríts. Ügyeljen arra, hogy a talaj kemény legyen. A megtisztított és szintbe hozott talajra szórj egy réteg homokot (1 cm). Ezt a réteget nedvesítsd, és tömörítsd (akár kerti hengerrel). De a homokot nem használhatod a talaj vízszintezésére. A tömörített aljzatot vagy a betonalapot geotextíliával fedd le. Ez a medencefóliát a sérülésektől megvédi. Geotextílisa általában nem tartozéka a medence csomagnak, mint ahogy az említett beton, vagy homok sem. Egyes megoldásoknál az alap kialakításánál akár zárt-cellás polisztirol táblákat, vinil lemezt, vagy polifoamot is használnak.

Mit tartalmaz egy fémpalástos medence szett?

Egy medence szettben általában, magát a fémpalástot, összekötő elemeket, alsó, és felső védő-vezető sín profilokat, merevítő elemeket, a medence fóliát kapod meg. Sokszor megkapod hozzá a szkimmert és a befúvót is.
Ehhez neked még vásárolnod kell szűrőt (ehhez általában a homokszűrő a célszerű), szűrőhomokot, ehhez csöveket és különböző szerelvényeket az elhelyezés függvényében. Célszerűvé válik valamilyen fűtési lehetőség, napkollektor, hagyományos elektromos, vagy inkább hőszivattyús medencefűtés. Medencelétra, ami a kialakítás módjától és a medence mélységtől is függhet. És medence takaró, azaz valamilyen szolárfólia.

Mindenkor kövesd a kiválasztott termék szerelési utasítását!

A kényelmes méret megválasztásával és az egyszerűbb összeszerelés révén hamar kiválóan fogod érezni magad benne. Egy merev-falú családi medence nem csak kiváló ár-érték arányt kínál, – amely a kivitelezés módjától is függően – egy ingatlan érték-növelő beruházás, amitől többet fog érni a házad úgy, hogy közben kiváló családi szórakozást és kikapcsolódást biztosít.

Néz át az alábbi kínálati listánkat.Egy ilyen medence egy egész életstílust és kényelmet hoz otthonodba. A különféle változatoknak és praktikus funkcióiknak köszönhetően ez a medence minden család számára ideális választás lehet a nyári szórakozás és kikapcsolódás számára, csupán a megfelelő méretet és az ideális helyet kell megtalálnod a medence számára.

Ha megfogta a fantáziádat, hogy milyen lenne, ha egy fémpalástos medencét teljesen leásnál, nézd meg ezt a videót, vagy olvasd végig a Medence építés saját kezűleg – ellenáramoltatóval – posztot.

.

A fémpalástos medence – az értéknövelő nyári szórakozás

Ha szeretnél egy olyan medencét, amely nemcsak frissítő élményt nyújt, hanem egyben stílusos, stabil megjelenésű és praktikusan kivitelezhető kiegészítője is legyen az otthonodnak, akkor az ilyen medence tökéletes választás lehet. Ne hagyd ki ezt a fantasztikus lehetőséget a nyári szórakozásból!


A csővázas és a fémpalástos medencék előnyeinek és a hátrányainak összehasonlítását itt találod:

Családi medencék – akár puha-falú fémvázas, akár merev-falú medencék – a minőségi otthoni strandolás kényelmét biztosítják


A csővázas, azaz a puha-falú medencék ismertetése részletesen:

A puha-falú fémvázas (csővázas) családi, otthoni medence ismertető ->


Figyelem! A feltüntetett árak és az áruválaszték listák naponta egyszer frissülnek, a bolt által rendelkezésre bocsájtott adatok alapján. Emiatt az is előfordulhat, hogy a bolt oldalán elérhető termék már megváltozott, elfogyott, vagy éppen módosult az ára. Emiatt csakis a bolt oldalán elérhető információk az igaziak, a fentebb látható árulista csupán egy másodlagos kínálati közlés. Olyan is előfordulhat, hogy egy automatikus adat frissítéskor fellépő kommunikációs hiba téves adatokat eredményezhet. A homedecor.hu lakberendezési portálon nem rendelhetőek árucikkek, és nem is rendelkezik a bemutatott termékek kapcsán többletinformációval, csupán promóciót végez. Emiatt kizárólag a linkeken keresztül elérhető bolt, webáruház felületén, vagy az ott található kapcsolati adatokon érdeklődve juthat többlet információhoz.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^