Fürdőszoba elrendezési ötletek (BL 4. rész)

Ugyanazon fürdőszobai tér hétféle lakberendezési variációja.

Fürdőszoba elrendezési ötletJelen anyag kizárólag elrendezési variációkat mutat be.

Méretpontosan kerül bemutatásra, hogy hova, mekkora, milyen funkciójú berendezési tárgy fér el a szín és a design mostani kizárásával.
 

[TEXTIL]

Fürdőszoba elrendezés – 1. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 1. verzió

A kád itt egy 190cm hosszú egyenes kád, ha rövidebb kell akkor a mosógép elférhet mellette, s nem olyan szerencsétlenül áll mint a kémény falán.

Tudnom kell a tusolóhely igényt, mert nagyban meghatározza a kialakítási lehetőségeket. A képen a tusolóhely 90 cm széles, ami általánosan elégséges, Ugyanakkor nyitottnak hagytam, így a mélységben nincs korlát. Az oldaltakarófal is csak 60cm mély tehát a mozgástér eléggé szabad. Hátrány, hogy nincs plexi ajtaja, ugyanakkor épített tusolót kértetek, tehát a padlólapot kell úgy kiképezni, hogy a víz összefolyjon, s nincs a környéken olyan aminek árthat a víz.

A mosdó téma. Dupla mosdót kértetek. Több verzió létezik.

A legtöbb helyet igényli a ma már nem divatos, teljes pultba süllyesztett mosdókagyló, ehhez legalább 150cm hossz kell, de lehet a 180cm ideálisabb.
Divat a félig süllyesztett, és kicsit előre kilógó mosdókagyló, ami a fenti képen is van. Ezzel a 130-150cm hossz igényt kell feltételezni szerintem, nyilván a még hosszabb elegánsabb lehet, de itt kellhet másra a hely. A fenti rajzon 145cm a pulthossz.
A többi képen egy kétszikű tojás típusú mosdót láthattok (csak azért mert egyszerűbb rakosgatni – nem mint típusjavaslat), ennek a mérete nyilván a gyártó által meghatározott, de a rajzokon egységesen 150cm hosszú.
Divat még a pultra ültetett lavór kinézetű mosdókagyló, mint a mienk is az 110cm hosszan elfér, igaz mellette kétoldalt kell legalább 10-10 cm hely, hogy jól nézzen ki.
A duplamosdó esetében lehet kisebb a mosdó, s nem kellenek a nagy 60cm széles mosdók.

Fürdőszoba elrendezés – 2. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 2. verzió

Ahogyan elmondtátok az elképzelésetek, az így néz ki. A tusolóval gond van. Lehet, hogy arra gondoltatok, hogy a tusoló oldalfala a mosógép felől van, de akkor nem lehet a mosógépet megközelíteni. Így meg fura az ajtónál a takarás. Így is a plexiből íveset kell rakni, mert a szögletesnél nem lehet odaférni a mosógéphez, s a tusoló 90×90-es – íves, így elég szűkös lehet.

Fürdőszoba elrendezés - 2. verzió

A kád eltolt sarok, 105×160-as – ez korrekt méret, ha szélesebb mosdó kell, lehet egyenes kádat is rakni, s akkor 30cm plusz helyet kaptok. A kád így 160-as lesz, míg ez az eltolt sarok szerintem 170-es egyenessel ér fel, ami tökéletes hossz egyszemélyre.

[ADMANTT]

Fürdőszoba elrendezés – 3. verzió

Szerintem ez a legjobb elrendezés, az aszimmetrikus sarokkád a már ismert méret, a tusoló és a dupla mosdó szélességében meg lehet találni a kompromisszumot. Hátránya, hogy nehezen rakható plexiajtó a tusolóra, de szükség esetén megoldható.

Fürdőszoba elrendezés - 3. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 3. verzió

Fürdőszoba elrendezés – 4. verzió

Ezt csak azért készítettem, hogy lássátok akár egy kétszemélyes kád is megvalósítható, de szimmetrikus sarokkád már nem. Ez szívkád 125×160-as. A kád és a 60cm mély tusolóválaszfal közt a hely 55cm ami plexi nélkül elfogadható.

Egyébként itt a sarokban plexiajtózni azért is macerás, mert az ablak 180cm magasan van, s a tusolóajtók 190cm magasak, tehát belelógna az ablakba a plexiajtó.

Fürdőszoba elrendezés - 4. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 4. verzió

Fürdőszoba elrendezés – 5. verzió

Nem előnyös, ha benyitva a kád látszik, szerintem szebb egy dupla mosdó látványa, mivel a kád 160hosszú a tusoló 90-es szélességéhez, csak plexi oldalfal jöhet számításba, persze ha egyáltalán kell oda. A másik, hogy tusolás közben le lehet fröcskölni a mosógépet. A kémény fala ott 41cm széles, tehát ha nem is készül teljes mélységben épített falfülke, olyan érzetem van, hogy túl sokat vesz el a térből.

Fürdőszoba elrendezés - 5. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 5. verzió

Fürdőszoba elrendezés – 6. verzió

Fölöslegesen nagy a tér a tusolónál, s a mosógép megközelítése pedig nehézkes. Ha elöltöltős lenne a mosógép, akkor lehetne végig a pult s az ajtó felé pedig a pult alá el lehetne rejteni a mosógépet, – talán.
Ugyanakkor plexiajtós akár 100×100-as tusoló is építhető, persze íves ajtajú.

Fürdőszoba elrendezés - 6. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 6. verzió

Fürdőszoba elrendezés – 7. verzió

Ismert eset, a kád miatt, csak 90cm széles lehet a tusoló, max. plexi oldallal. Ugyanakkor, ha elég tusoláshoz a 90×90cm, akkor lehet plexiajtós, de csak íves. A mosógép viszont kiválóan megközelíthető, s nem lehet a tusolással összefröcskölni.
Szóval ha nem lenne ott az a kémény egészen tágas lenne.

Fürdőszoba elrendezés - 7. verzió

Fürdőszoba elrendezés - 7. verzió

Magamnak leginkább a 3. verziót választanám.

Vélemény, szavazat?
Tusoló méret igény?
Plexiajtó kérdése?