Fürdőszoba extravagáns csempével (BL 5. rész)

Fürdőszoba Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

Fürdőszoba extravagáns csempévelA megrendelő által a Sanchis Azulejos cég extravagáns csempék – a Forma rojo, negro, és esetleg a blanco, azaz a piros, fekete, fehér – kerültek kiválasztásra.
Volt egy kis gondom a színekkel. A kerámia lapok önmagukban gyönyörűek, de a Sanchis Forma katalógusban megjelenő demók, brutálisak. Erős narancssárga, vagy éppen piros kevés világoskékkel burkolt padló és fal teljes egészében – mint nappali kompozíció – az sem tudna benne lakni aki megtervezte.
A fekete sötétít, s a fekete és a piros mint erős színek kicsinyítik a teret.

[ADMANTT]
Kipróbáltam egész falon a pirosat – nagyon fejbe vágott. Az volt a célom, hogy a színeket tagoljam, adagoljam, s az eredendően kevésbé kívánatos fehér csempét is alkalmaznom kellett, a két erős szín hatásának csökkentésére. Fektetve raktam, mert egyrészt divatos és újszerű felrakási forma , másrészt a száliránya így vízszintes ami növeli a teret. Ugyanakkor a váltások ebből adódóan függőlegesek, ami tér csökkentő. Szintén összenyomó hatása van a mennyezetig futó erős színeknek, de az extravagancia jelleg nem engedi meg, hogy spóroljunk a csempével. Ami logikus lehet még, hogy mégsem fut a mennyezetig, hanem az utolsó egész elemig, azaz 270 cm helyett ~256cm-ig.

Jelen képeken figyelmen kívül kell hagyni, hogy hol van egész típusú lap és hol a 3 részre vágott, ebben a szín arányokat meghatározása a fontos. Nyilván ezt tovább lehet fokozni, bordűrökkel, alumínium berakással, vagy üvegcsíkokkal. A nem kért fehéret beraktam, mert kell hogy, hogy világosítsa a teret. Ugyanakkor igyekeztem egy kivétellel a piros és a fehér közé feketét rakni, mert a piros-fehér egy kicsit jellegtelenebbnek tűnt nekem úgy egymás mellett, nem adta ki azt a kontrasztot, amire ez a csempe született.

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

“Jeleztétek, hogy a tusoló tálca peremmel legyen jelölve. Én lebeszélnélek róla benneteket.” Egyrészt nem divat az épített tusolónál – a padlóburkolat azon a helyen ami tusolórésznek van kikiáltva, úgy kell kiképezni, hogy ott össze fele lejtsen s akkor nem folyik szét a víz. A másik, hogy – tusolóajtó nélkül – a tusoló peremen kívülre fröccsenő víz akár van perem akár nincs az kívül marad.

“Jeleztétek, hogy a mosdókagyló eleje íves legyen.” Majd keresni kell olyat, de tekintettel arra, hogy egy félig az épített pultba süllyesztett típus, nem sok ív fér oda.

Az eltolt sarokkádakat arra találták ki hogy a sarokban ülve lehessen tusolni. Keresni kell olyat, amire ez nem jellemző, Vagnerplastnak, Ravaknak nincs, lehet, hogy egy öblösebb egyenes lesz a megoldás.

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

“Nem jeleztétek, de eddig nem is igazán láthattátok, hogy ez a tejüveggel kettéválasztott kétoldalas falfülke tusoló válaszfal mennyire jön be nektek.” S vajon annak „hamisítása” a határoló falon mennyire lehet megfelelő?

[TEXTIL]

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

Az F alakzat itt csak 5cm ráépítés, arra az esetre ha nem akartok elvenni a térből, de én az alábbit javaslom:
Az F min. 10cm vastag legyen, így 10cm-rel kijjebb jön a kád is, lesz mellette pakoló perem (mécses, habfürdő, stb.), ugyanakkor az F alakzat vízszintes elemeire is lehet rakni egy két használati tárgyat, s dekorelemet.

Fürdőszoba extravagáns Sanchis Forma rojo, negro, blanco burkolólapokkal

Az persze egy drágább megoldás, ha a vízszintes elemek alul-felül üveglappal lennének lezárva, s mögé világítás lenne rejtve. Ugyanakkor szerintem igazán jó hangulati elem keletkezne.

Az F alak 10cm-es vastagsága miatt a mosógép kijjebb jön. Ezt meg lehet oldani úgy, hogy az F szárát szélesebbre rakjuk, s akkor a mosógép méretének megfelelően egy falfülkét hagyunk ki. Ekkor ide betolhatjuk a mosógépet, s a hátsó bekötések oldalról sem látszódnának.