Fürdőszoba felújítás átalakítással (BA 1.rész)

Fürdőszoba lakberendezési variációLakberendezési követelmény: a meglévőhöz képest modernebb megjelenés és elrendezés megvalósítása a kis hely ellenére. Vagy önálló tusoló létrehozása a kád mellett, vagy a kádban állva, kényelmesen lehessen állva tusolni. Pultba süllyesztett mosdókagyló legyen, valamint egy elöltöltős mosógép elférjen a pult alatt. Legyen egy nagyméretű törölköző-szárítós radiátor.

[TEXTIL]

A fürdőszoba felújítás lakberendezési projekt 1. részének összefoglalása:
Ez még csak elrendezési terv, mely miatt a burkoló típusokat, s a színeket figyelmen kívül kell hagyni. A cél hogy az ismertetett lakberendezési variációk közül megtaláljuk azt az elrendezési módot mely megfelelő, s továbbgondolásra érdemes.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció
A kéménycsoport kiugró falát 8cm-rel szélesítettem, hogy a pult kétszer 60cm hosszú legyen. Ebből adódóan a kb meglévővel azonos méretű kád, bement a sarokba. A tusoló sarkot plexi ajtóval láttam el, s szintén plexi van a kád peremén a tusoló mentén. E megoldás egyáltalán nem jó, mert a plexi sarka és a kazán sarka között csak kb. 37cm marad. Ha a tusoló szabadon, azaz plexi nélkül készül akkor a fürdőszoba teljes egészben használható.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció

E második esetben az ablak mérete maradhat az eredeti.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció

A mosógép szokásos méretű (60cm széles, 45 cm mély, 85cm magas), melyet a sarokba raktam. Szerintem a mosógép ajtó nyitását nem fogja zavarni a radiátor. Zavaróbb lenne, ha a sarokban mosakodva, a jobb karunkat akadályozná a közeli fal.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Összességben ez a külön tusoló s kád, szerintem nem az igazi megoldás, mert sokat elesznek a fürdőszobából, s a pakolási, mosási lehetőségekre kevés hely marad.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció
1. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Én lebeszélnélek erről a variációról.

[ADMANTT]

2. Csak tusolós – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

2. Fürdőszoba lakberendezési variáció
2. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Ahogy beszéltük, lehet akár a teljes vége tusoló, de úgy kalkuláltam, hogy felesleges, kihasználatlan hely lenne. Ezért, Ytongból, vagy gipszkartonból készíthető csempézett polcot rajzoltam oda. Az ablakról azt gondoltam, ha már a polc miatt nem lehet eredeti méret, dobjuk meg egy kicsit. Természetesen savmaratott, vagy homokszórt üveggel. Az ablak el is állhat a polctól.

Ezekre a polcokra nyilván csak vízálló dolgokat célszerű rakni, vagy fonott kosaras verzióban törölközőket, ezt a gyakorlat dönti el, hogy a tusolás közben meddig fröccsen a víz. Gondolkoztam, zárt (faliszekrényes megoldásban e polcok helyén, vagy csak ajtókat szerelni a polcokra, de ide szerintem, csak vízálló ajtó jöhet szóba. Fémlemez, vagy üveg (festett üveg) vagy telített trópusi fa – esetleg hazai keményfa, de nyilván a nyitott rész látványosabb, max kevésbé praktikus.

Plexi ajtót ide előre lehetne rakni, de szerintem kazán melletti falszakasz védi a mosdó felőli részt, így szerintem felesleges.

2. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Felhajtható RAVAK ülőke a tusoló alatt

2. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Így lényegesen több hely marad a mosdópult két oldalán, s a mosdó alatti szekrény is 60cm helyett 110 cm széles lehet. S kényelmesebb a mosógépbe pakolás is.

3. Kád keresztbe – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

Ha egy szélesebb és keskenyebb kádtípust választunk, ami befér az ablak alá. Akkor a szélesebb kádalj miatt a kádban biztonságosabban lehet állva tusolni. Ha a kád pereme szélesebbre van építve, akkor arra ráülve lábbal ki-be fordulva biztonságosan lehet kiszállni a kádból. Persze ha e szélesebb peremet egyszerűen át akarjuk csak lépni, az viszont balesetveszélyes.

3. Fürdőszoba lakberendezési variáció
3. Fürdőszoba lakberendezési variáció

A kád fejvégébe tervezett falfülke eléfalazás 10 cm-t el vesz a kádhosszból, s így csak 150cm hosszú kád fér el. El lehet hagyni az eléfalazás, nem lesznek falfülkék, s akkor hosszabb lehet a kád. Pakolni így is lehet a kád mellett kétoldalt.

3. Fürdőszoba lakberendezési variáció

A tusoló mosógép közti válaszfalat esetleg túl erősnek tartod, ez a rajzon 10cm + a csempe, de 5cm-es falvastagsággal is megoldható.

Lehetne “üvegtéglásítani”, vagy valamilyen módon könnyíteni, csak azzal az a baj, hogy mint látványelemet elrondít a nagy kazán. Ha a kazán esetében úgy döntesz, hogy mégis zárt rendszerű legyen, akkor azt a radiátor mellé is lehet rakni, hiszen a turbócsövet a födém áttörésével bárhol ki lehet vezetni, persze ügyelni kell, hogy nehogy épp egy gerendába ütközzünk.

4. Kád keresztbe és kazán a radiátor mellett – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

4. Fürdőszoba lakberendezési variáció

4. Fürdőszoba lakberendezési variáció

A 10 cm vastag falon mindkét oldalt 5-5 cm-t túlnyúlnak a keretek, s középen egy savmaratott üveglap válassza ketté a teret. Így mindkét oldalon 10-10 cm mély polc van amibe kisebb dolgokat lehet rakni. Természetesen ez a fajta polc lehet féloldalas is, vagy lehet hogy nem is kell üveg. Lehet bele spot lámpa is, de akkor az üvegnek a tusoló oldalában kell lennie, mert nyilván védeni, kell a spotot a fröccsenő víztől. A kémény falát 18cm-rel hosszabbítottam.

4. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Ez azt a többletmunkát okozza, hogy a gázcsövet is arrébb kell vezetni, de ha úgy is át lesz csövezve a lakás akkor nem jelenthet gondot.

Várom válaszod, hogy melyik variációt gondoljuk tovább?
Esetleg újabb elképzelés, javaslat?