Fürdőszoba felújítás – épített mosdóval

.

Lakberendezési követelmény: a meglévőhöz képest modernebb megjelenés és elrendezés megvalósítása a kis hely ellenére. Vagy önálló tusoló létrehozása a kád mellett, vagy a kádban állva, kényelmesen lehessen állva tusolni. Pultba süllyesztett mosdókagyló legyen, valamint egy elöltöltős mosógép elférjen a pult alatt. Legyen egy nagyméretű törölköző-szárítós radiátor.

Elrendezési ötletek:

Ez még csak elrendezési terv, mely miatt a burkoló típusokat, s a színeket figyelmen kívül kell hagyni. A cél hogy az ismertetett lakberendezési variációk közül megtaláljuk azt az elrendezési módot mely megfelelő, s továbbgondolásra érdemes.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció.

A kéménycsoport kiugró falát 8cm-rel szélesítettem, hogy a pult kétszer 60cm hosszú legyen. Ebből adódóan a kb meglévővel azonos méretű kád, bement a sarokba. A tusoló szabadon, azaz plexi ajtó nélkül készülne, így a fürdőszoba teljes egészben használható marad. Ha tusoló sarkot plexi ajtóval látnánk el, s szintén plexi lenne a kád peremén a tusoló mentén, akkor ez a megoldás egyáltalán nem lenne jó, mert a plexi sarka és a kazán sarka között csak kb. 37cm lenne.

.

A mosógép szokásos méretű (60cm széles, 45 cm mély, 85cm magas), melyet a sarokba raktam. Szerintem a mosógép ajtó nyitását nem fogja zavarni a radiátor. Zavaróbb lenne, ha a sarokban mosakodva, a jobb karunkat akadályozná a közeli fal.

Összességben ez a külön tusoló és kád, nem az igazi megoldás, mert sokat elvesz a fürdőszobából, s a pakolási, mosási lehetőségekre kevés hely marad. Nem tartom jó variációnak.

2. Csak tusolós – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

.

Ahogy beszéltük, lehet akár a teljes vége tusoló, de úgy kalkuláltam, hogy felesleges, kihasználatlan hely lenne. Ezért, Ytongból, vagy gipszkartonból készíthető csempézett polcot rajzoltam oda. Az ablakról azt gondoltam, ha már a polc miatt nem lehet eredeti méret, dobjuk meg egy kicsit. Természetesen savmaratott, vagy homokszórt üveggel. Az ablak el is állhat a polctól.

Ezekre a polcokra nyilván csak vízálló dolgokat célszerű rakni, vagy fonott kosaras verzióban törölközőket, ezt a gyakorlat dönti el, hogy a tusolás közben meddig fröccsen a víz. Gondolkoztam, zárt (faliszekrényes megoldásban e polcok helyén, vagy csak ajtókat szerelni a polcokra, de ide szerintem, csak vízálló ajtó jöhet szóba. Fémlemez, vagy üveg (festett üveg) vagy telített trópusi fa – esetleg hazai keményfa, de nyilván a nyitott rész látványosabb, max kevésbé praktikus.

Plexi ajtót ide előre lehetne rakni, de szerintem kazán melletti falszakasz védi a mosdó felőli részt, így szerintem felesleges.

Így lényegesen több hely marad a mosdópult két oldalán, s a mosdó alatti szekrény is 60cm helyett 110 cm széles lehet. S kényelmesebb a mosógépbe pakolás is.

3. Kád keresztbe – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

Ha egy szélesebb és rövidebb kádtípust választunk, ami befér az ablak alá. Akkor a szélesebb kádalj miatt a kádban biztonságosabban lehet állva tusolni. Ha a kád pereme szélesebbre van építve, akkor arra ráülve lábbal ki-be fordulva biztonságosan lehet kiszállni a kádból. Persze ha e szélesebb peremet egyszerűen át akarjuk csak lépni, az viszont balesetveszélyes.

.

Esetleg a kád fejvégébe tervezett falfülke eléfalazás 10 cm-t el vesz a kádhosszból, s így csak 150cm hosszú kád férne el. De, ha elhagyjuk az eléfalazást, nem lesznek falfülkék, s akkor hosszabb lehet a kád. Pakolni így is lehet a kád mellett kétoldalt.

A 3. verzió részleteinek kidolgozása:

.

Előzmények: kiválasztásra kerültek a lehetséges burkolóanyagok.

Egy világos krémszínű csempe, a Baldocer Accent Crema 30×41cm, egy sötétebb tónusú Baldocer Accent Amaranto 30×41cm, egy 2,5×2,5cm-es elemekből álló PTF-A68K hálós mozaik 15×30cm, és a padlóburkoló New Mexico Beige. Cél a drágább mozaik arányának csökkentése, ezekkel egy harmonikus fürdőszoba belsőt kell megalkotni.
Új információ, hogy a falikazán elkerül a fürdőszobából, teret engedve a szebb kialakításnak, valamint a mosdópult stabilitása érdekében egy középső épített mosdóláb betervezése is szükséges.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variációk Baldocer Accent csemével és mozaikkal

.

Ahhoz, hogy a mosógép bal oldalán is legyen pult tartó lábazat, a mosdó 10cm-rel a kád felé elmozdításra került. Ennek következtében az eddig is keskeny szakaszon meglévő 60cm-es pultmélység, még rövidebb lenne – kb 20cm, amit úgy gondoltam már nem érdemes meghagyni. Ugyanakkor, hogy a tusoló válaszfal négyzet fülkéi középvonalban maradjanak azok méretét csökkentettem.

Nem akartam ezt a ~20cm-es szakaszt teljesen betöltetni, így 3 darab 10cm széles 6,5cm mély mini falfülkét alakítottam ki, egy-egy tusfürdő, vagy parfüm, vagy egy-egy gyertya jól mutathat benne. Ha nem gyertya kerülne bele, akkor egy-egy spotlámpát is a felső lapba besüllyesztve el lehetne helyezni.

Úgy gondoltam, ha már a tükör baloldalán vannak falfülkék, akkor a jobb oldalon igényelt polcos rész is lehet épített polc. A rajzon ez az eléfalazott falfülke 20cm mély. Erre mát lehet pakolni, s szerintem nem zavaró még a kiugrása. Ha a kiugrása zavaró, akár 10 cm mélységűre is le lehet csökkenteni, csak akkor a pakolási mélység felére csökken.
Spotlámpákat ide is be lehet építeni igény szerint.

Ugyanaz alaprajzi nézetben.

.

Amikor sok a mozaik.

.

A tükör körül mozaikból kialakított kerettel.

.

A párkány a fej felett, az ablak magasságához igazodva, s 10cm vastag, 10cm mély. A 40cm szélesen felfutó mozaik szimpatikus számomra, bár ezzel a mozaik területet növelem, holott a további rajzokban éppen a csökkentésen variálok.

.

A pult lapján a mozaikot lecseréltem a világos csempére. Megvastagítottam a pultot 2 mozaiksorosra, jobban mutat, s szerintem ekkora vastagság biztos kell, hogy a kőműves stabilan meg tudja építeni. A fülkék hátlapja, mozaik helyett tükör beragasztásával. A válaszfalon megfordítottam a mozaik és a világos-lap kombinációt. A lábak oldaláról lemaradt a világosítás, de nyilván ott is világos lap lenne ez esetben.

Nekem így is tetszik.

.

A kádperem kialakítás ahogy nekem teszik, azaz az épített peremre ráül az akrilkád, s mellette a csempe perem mélyebben marad. Szép így, de tusolásnál az ide fröccsenő víz nem tud elfolyni, törölgetni kell majd.

.

Ugyanaz mozaikkal

.
.

A fektetett csempés változatok:

.
.

Szerintem vízszintesen modernebb, elegánsabb, bármelyik elrendezési variációt is választjuk hozzá.

A fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

Kért lakberendezési változtatások: Elkészítettem a ferde-falat, a kád melletti magas párkányt, 10cm-rel rövidítettem a kádat, s a tükör melletti nagy eléfalazott falfülke helyett oldalra tettem egy „létrás” épített polcot.

A „létrás” polcokba spotot nem raktam, szerintem ezek elég „szellős” polcok, s nem érvényesülnének a fények, de ha kell – lehet. Akkor polconként egy-egy spot kerülne beépítésre, s akkor a falon látható kapcsoló kétkörös lenne. Egyik a tükröké, másik a polcoké lenne.
A konnektorokat és a kapcsolókat azért tettem úgy középre, hogy a polchoz és a tükörhöz egyaránt közel legyen.

.

Meggondolandó ez a szellős polc kialakítás, azzal, hogy a polc 20cm mély és a pillér csak 10cm, többletmunkát adtok a burkolónak. Lényegesen egyszerűbb elkészíteni, ha a pillér is 20cm mély, másrészt igen nagyméretű csempe került kiválasztásra, amihez talán szerencsésebb a kevésbé részletgazdag formai kialakítás, de ez csak javaslat.

Ugyanaz alaprajz szintjén.

.

A polcok magassági helyeit a csempe osztása határozza meg, mert szerintem így a legszebb.

.

A kis-falfülkék osztását is a fugavonalakhoz igazítottam, illetve a „létrás” polc stílusára alakítottam át.

.

A kért kapaszkodó a helyén.

A 20×20-as növelt párkány, s a lábnál a kiegészítés.

Esztétikai okok miatt választottam, hogy a kádrövidítés miatti párkány inkább a lábnál legyen, mert fej mögött nem látni, hogy mennyi hely van, így optikailag rövidül a tér, másrészt, ha mécseseket rakunk a szélekre, akkor fejvégnél azt sem látni, csak lábnál és oldalt.

.

A csaptelep helyének a kérdése. Az, hogy a csaptelep a kádvégnél, vagy oldalt van, egy kis eltéréssel majdnem mindegy.
Ugyanakkor, ha fontos, hogy tusolásnál a peremre lehet ülni, akkor az oldalsó perem kényelmesebb, így jobb helyen van a csaptelep a lábnál.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^