Fürdőszoba felújítás – épített mosdóval

A fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

Lakberendezési követelmény: a meglévőhöz képest modernebb megjelenés és elrendezés megvalósítása a kis hely ellenére. Vagy önálló tusoló létrehozása a kád mellett, vagy a kádban állva, kényelmesen lehessen állva tusolni. Pultba süllyesztett mosdókagyló legyen, valamint egy elöltöltős mosógép elférjen a pult alatt. Legyen egy nagyméretű törölköző-szárítós radiátor.

Elrendezési ötletek:

Ez még csak elrendezési terv, mely miatt a burkoló típusokat, s a színeket figyelmen kívül kell hagyni. A cél hogy az ismertetett lakberendezési variációk közül megtaláljuk azt az elrendezési módot mely megfelelő, s továbbgondolásra érdemes.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció.

A kéménycsoport kiugró falát 8cm-rel szélesítettem, hogy a pult kétszer 60cm hosszú legyen. Ebből adódóan a kb meglévővel azonos méretű kád, bement a sarokba. A tusoló szabadon, azaz plexi ajtó nélkül készülne, így a fürdőszoba teljes egészben használható marad. Ha tusoló sarkot plexi ajtóval látnánk el, s szintén plexi lenne a kád peremén a tusoló mentén, akkor ez a megoldás egyáltalán nem lenne jó, mert a plexi sarka és a kazán sarka között csak kb. 37cm lenne.

1. Fürdőszoba lakberendezési variáció

A mosógép szokásos méretű (60cm széles, 45 cm mély, 85cm magas), melyet a sarokba raktam. Szerintem a mosógép ajtó nyitását nem fogja zavarni a radiátor. Zavaróbb lenne, ha a sarokban mosakodva, a jobb karunkat akadályozná a közeli fal.

Összességben ez a külön tusoló és kád, nem az igazi megoldás, mert sokat elvesz a fürdőszobából, s a pakolási, mosási lehetőségekre kevés hely marad. Nem tartom jó variációnak.

2. Csak tusolós – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

2. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Ahogy beszéltük, lehet akár a teljes vége tusoló, de úgy kalkuláltam, hogy felesleges, kihasználatlan hely lenne. Ezért, Ytongból, vagy gipszkartonból készíthető csempézett polcot rajzoltam oda. Az ablakról azt gondoltam, ha már a polc miatt nem lehet eredeti méret, dobjuk meg egy kicsit. Természetesen savmaratott, vagy homokszórt üveggel. Az ablak el is állhat a polctól.

Ezekre a polcokra nyilván csak vízálló dolgokat célszerű rakni, vagy fonott kosaras verzióban törölközőket, ezt a gyakorlat dönti el, hogy a tusolás közben meddig fröccsen a víz. Gondolkoztam, zárt (faliszekrényes megoldásban e polcok helyén, vagy csak ajtókat szerelni a polcokra, de ide szerintem, csak vízálló ajtó jöhet szóba. Fémlemez, vagy üveg (festett üveg) vagy telített trópusi fa – esetleg hazai keményfa, de nyilván a nyitott rész látványosabb, max kevésbé praktikus.

Plexi ajtót ide előre lehetne rakni, de szerintem kazán melletti falszakasz védi a mosdó felőli részt, így szerintem felesleges.

Így lényegesen több hely marad a mosdópult két oldalán, s a mosdó alatti szekrény is 60cm helyett 110 cm széles lehet. S kényelmesebb a mosógépbe pakolás is.

3. Kád keresztbe – Fürdőszoba lakberendezési variáció.

Ha egy szélesebb és rövidebb kádtípust választunk, ami befér az ablak alá. Akkor a szélesebb kádalj miatt a kádban biztonságosabban lehet állva tusolni. Ha a kád pereme szélesebbre van építve, akkor arra ráülve lábbal ki-be fordulva biztonságosan lehet kiszállni a kádból. Persze ha e szélesebb peremet egyszerűen át akarjuk csak lépni, az viszont balesetveszélyes.

4. Fürdőszoba lakberendezési variáció

Esetleg a kád fejvégébe tervezett falfülke eléfalazás 10 cm-t el vesz a kádhosszból, s így csak 150cm hosszú kád férne el. De, ha elhagyjuk az eléfalazást, nem lesznek falfülkék, s akkor hosszabb lehet a kád. Pakolni így is lehet a kád mellett kétoldalt.

A 3. verzió részleteinek kidolgozása:

Fürdőszoba burkolatkiosztási variációElőzmények: kiválasztásra kerültek a lehetséges burkolóanyagok.

Egy világos krémszínű csempe, a Baldocer Accent Crema 30×41cm, egy sötétebb tónusú Baldocer Accent Amaranto 30×41cm, egy 2,5×2,5cm-es elemekből álló PTF-A68K hálós mozaik 15×30cm, és a padlóburkoló New Mexico Beige. Cél a drágább mozaik arányának csökkentése, ezekkel egy harmonikus fürdőszoba belsőt kell megalkotni.
Új információ, hogy a falikazán elkerül a fürdőszobából, teret engedve a szebb kialakításnak, valamint a mosdópult stabilitása érdekében egy középső épített mosdóláb betervezése is szükséges.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variációk Baldocer Accent csemével és mozaikkal

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

Ahhoz, hogy a mosógép bal oldalán is legyen pult tartó lábazat, a mosdó 10cm-rel a kád felé elmozdításra került. Ennek következtében az eddig is keskeny szakaszon meglévő 60cm-es pultmélység, még rövidebb lenne – kb 20cm, amit úgy gondoltam már nem érdemes meghagyni. Ugyanakkor, hogy a tusoló válaszfal négyzet fülkéi középvonalban maradjanak azok méretét csökkentettem.

Nem akartam ezt a ~20cm-es szakaszt teljesen betöltetni, így 3 darab 10cm széles 6,5cm mély mini falfülkét alakítottam ki, egy-egy tusfürdő, vagy parfüm, vagy egy-egy gyertya jól mutathat benne. Ha nem gyertya kerülne bele, akkor egy-egy spotlámpát is a felső lapba besüllyesztve el lehetne helyezni.

Úgy gondoltam, ha már a tükör baloldalán vannak falfülkék, akkor a jobb oldalon igényelt polcos rész is lehet épített polc. A rajzon ez az eléfalazott falfülke 20cm mély. Erre mát lehet pakolni, s szerintem nem zavaró még a kiugrása. Ha a kiugrása zavaró, akár 10 cm mélységűre is le lehet csökkenteni, csak akkor a pakolási mélység felére csökken.
Spotlámpákat ide is be lehet építeni igény szerint.

Ugyanaz alaprajzi nézetben.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

Amikor sok a mozaik.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

A tükör körül mozaikból kialakított kerettel.

fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

A párkány a fej felett, az ablak magasságához igazodva, s 10cm vastag, 10cm mély. A 40cm szélesen felfutó mozaik szimpatikus számomra, bár ezzel a mozaik területet növelem, holott a további rajzokban éppen a csökkentésen variálok.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

A pult lapján a mozaikot lecseréltem a világos csempére. Megvastagítottam a pultot 2 mozaiksorosra, jobban mutat, s szerintem ekkora vastagság biztos kell, hogy a kőműves stabilan meg tudja építeni. A fülkék hátlapja, mozaik helyett tükör beragasztásával. A válaszfalon megfordítottam a mozaik és a világos-lap kombinációt. A lábak oldaláról lemaradt a világosítás, de nyilván ott is világos lap lenne ez esetben.

Nekem így is tetszik.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

A kádperem kialakítás ahogy nekem teszik, azaz az épített peremre ráül az akrilkád, s mellette a csempe perem mélyebben marad. Szép így, de tusolásnál az ide fröccsenő víz nem tud elfolyni, törölgetni kell majd.

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

Ugyanaz mozaikkal

Fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

A fektetett csempés változatok:

fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

fürdőszoba burkolatkiosztási variáció

Szerintem vízszintesen modernebb, elegánsabb, bármelyik elrendezési variációt is választjuk hozzá.

A fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

Kért lakberendezési változtatások: Elkészítettem a ferde-falat, a kád melletti magas párkányt, 10cm-rel rövidítettem a kádat, s a tükör melletti nagy eléfalazott falfülke helyett oldalra tettem egy “létrás” épített polcot.

A “létrás” polcokba spotot nem raktam, szerintem ezek elég “szellős” polcok, s nem érvényesülnének a fények, de ha kell – lehet. Akkor polconként egy-egy spot kerülne beépítésre, s akkor a falon látható kapcsoló kétkörös lenne. Egyik a tükröké, másik a polcoké lenne.
A konnektorokat és a kapcsolókat azért tettem úgy középre, hogy a polchoz és a tükörhöz egyaránt közel legyen.


a fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

Meggondolandó ez a szellős polc kialakítás, azzal, hogy a polc 20cm mély és a pillér csak 10cm, többletmunkát adtok a burkolónak. Lényegesen egyszerűbb elkészíteni, ha a pillér is 20cm mély, másrészt igen nagyméretű csempe került kiválasztásra, amihez talán szerencsésebb a kevésbé részletgazdag formai kialakítás, de ez csak javaslat.

Ugyanaz alaprajz szintjén.

a fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

A polcok magassági helyeit a csempe osztása határozza meg, mert szerintem így a legszebb.

a fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

A kis-falfülkék osztását is a fugavonalakhoz igazítottam, illetve a “létrás” polc stílusára alakítottam át.

a fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

A kért kapaszkodó a helyén.

A 20×20-as növelt párkány, s a lábnál a kiegészítés.

Esztétikai okok miatt választottam, hogy a kádrövidítés miatti párkány inkább a lábnál legyen, mert fej mögött nem látni, hogy mennyi hely van, így optikailag rövidül a tér, másrészt, ha mécseseket rakunk a szélekre, akkor fejvégnél azt sem látni, csak lábnál és oldalt.

a fürdőszoba új látványtervei a kért lakberendezési változtatásokkal

A csaptelep helyének a kérdése. Az, hogy a csaptelep a kádvégnél, vagy oldalt van, egy kis eltéréssel majdnem mindegy.
Ugyanakkor, ha fontos, hogy tusolásnál a peremre lehet ülni, akkor az oldalsó perem kényelmesebb, így jobb helyen van a csaptelep a lábnál.

.