Fürdőszoba felújítás másképp – csempe helyett konyhai munkalappal

.

Ha a konyhai munkafelületet burkolhatjuk csempével is, akkor miért ne burkolhatnánk a fürdőszobát csempe helyett konyhai munkalappal.

Miért? – mert egyedibb formavilágot, melegebb, szoba jellegűbb hangulatot érhetünk el vele, ugyanakkor jobban illeszthető a szárazépítészeti munkák sorába – s a szerelőfalas megoldás szinte kínálja e lehetőséget. Másrészt e bemutató szolgáljon gondolatébresztőként azok számára, akik szívesebben dolgoznak fával és fűrésszel, mint habarccsal és csempével.
A munkalapok felrögzítésénél fontos tényező, hogy a rögzítések rejtve maradjanak. Ebből a célból használhatjuk a szekrényakasztó fület, mely a munkalap elemek fölött ugyan kilátszik, de tekintettel arra, hogy ide gipszkarton (esetleg habarcsvakolat) kerül, végül is rejtve marad.

.

Használjuk ki a kád alatti részt. Az akrilkád rögzítő füleket ne csak a munkalaphoz rögzítsük, hanem megfelelő hosszúságú facsavarral a falba is fúrjuk be.

A nagyméretű munkalap elemek toldásánál két lehetőségünk van: – vagy munkalapok hátulján az illesztendő él mentén fészkeket fúrunk, s ezeket menetes szár segítségével egymáshoz szorítjuk, – vagy ha így túl méretes, nehezen mozdítható elemeket kapnánk akkor az egyik munkalap oldalát is szekrényakasztó fülekkel rögzítjük, s a csatlakozó, másik munkalap oldalára is felcsavarozzuk a füleket úgy, hogy már a falra rögzített munkalap mögé toljuk, s e fülek ráüljenek a már falba rögzített fülekre. A vágási felületeket sziloplaszttal szigeteljük a víz ellen.

.

Használjunk ki minden króm kiegészítők adta lehetőséget, azaz a kád kapaszkodót, törölközőszárítót, akasztókat, tartó elemeket, mert ezek takaró koronggal kerülnek a falra (munkalapra), s e korongok alatti terület bőséges helyet biztosít arra is, hogy ezeken a pontokon, magát a munkalapot is rögzíteni tudjuk a falhoz.

A munkalappal akárcsak a csempével a vezetékeket el tudjuk rejteni, így ez esetben is csak ott bukkannak elő a szerelvények, ahol szükség van rájuk.

A munkalap (bútorlap) adta fürdőszoba-bútorozás lehetőséget teremt arra, hogy akárcsak a konyhát, a fürdőszobát is felszereljük modern tároló elemekkel. A munkalapok hátránya, hogy csak az egyik oldala van dekorlemezzel bevonva, s azokon a helyeken (pl. polc) ahol mindkét oldal látszik, vagy két réteget kell összefordítani, vagy külön dekorlemezt kell ráragasztani a munkalap hátuljára. Ezekkel szemben igen praktikus megoldás lehet a valódi fa. A keményfa lépcsőelem közel azonos vastagságú, mint az átlag munkalap, ha ezt pácoljuk és lakkozzuk, a fürdőszobai klímával szemben (hacsak nem szauna hangulat uralkodik, bár ez eseten a munkalapot is jobb, ha elfelejtjük) kellően ellenálló lesz, s szerencsés színpárosítással kellemes látványt nyújtanak.

.
.
.

A valódi fa alkalmazásánál ügyeljünk arra, hogy a munkalap ne fautánzatú legyen, hanem lehetőleg valamilyen semleges, matt kőszín, s ezt eleven színű fa elemekkel elegánsan fel tudjuk dobni, s így elkerülhetjük a munkalap igazi fához viszonyított mű hatását.

A polisztirén stukkók ragasztója a munkalapra is ragad, így ez esetben is nyugodtan alkalmazhatjuk, s stukkókkal elrejthetjük a mennyezet egyenetlenségét, vagy a vágás mérethibáit is.

A szerelőfalas megoldásoknál adódik a lehetőség, hogy a munkalapokat belülről rögzítsük a profilvázhoz.

Szerelőnyílásokat úgy tudunk biztosítani, hogy a megfelelő bútorlap elemet, mágneszárral, vagy ennek a rugós-görgős megfelelőjével illesztjük be. Ennek biztos rögzítését a sziloplaszt tömítés is segíti. Ezen ajtó esetleges eltávolíthatósága érdekében fogantyút, kisebb akasztót, vagy éppenséggel WC-papír tartót célszerű felrögzíteni, mely a nyitásnál megfelelő fogást biztosít.

Ilyen volt – ilyen lett

A baloldali kis képen gyakorlatilag a teljes falat elfoglaló falicirkó és vízmelegítő helyére az alábbi képen látható duplamosdós nagy tükörfelület került.

.

 

A felújítás további képei:

 

.
.
.
.
.
.
.
.

… és a végeredmény:

.
.
.
.
.
.
.
.

Design, kivitelezés, szöveg, fotó: Tóth Tamás lakberendező – látványtervező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^