Gyerekszoba, tanulószoba lakberendezési polémiák

.

Egy gyerekszoba ideális lakberendezési szempontú ergonomikus kialakításában általában a ajtó és az ablak viszonya, valamint a helyiség mérete képezi a fő akadályt:
– a napfény és az ablakon kilátás az asztaltól általában ellentmond annak, hogy a gyerek ne üljön háttal az ajtónak,
– egyszerre biztosítsuk az intim szférát és a szülői kontroll lehetőségét,
– tágas legyen, de sokféle holmi tárolására legyen lehetőség, stb.

A kiindulási állapot (alaprajz részlet):

.

A gyerekszobák kialakítását az iskoláskornak megfelelő szempontok alapján alakítottam ki.

Szakmailag az elsődleges tényező, hogy a gyerek jobb- vagy balkezes, hiszen a szempont, hogy a természetes fény a nem író kéz felől érje az asztalt, valamint a dolgozó személy se a bejáratnak, se az ablaknak ne legyen háttal. Ezen feltételek csak részben teljesíthetőek.

A sarki szoba esetén az íróasztal jobb kezesnek ideális, s balkezesség esetén is elfogadható a nagy ablak miatt. Balkezesség esetén előnyösebb a másik ablak felé fordítani az asztalt, de annak egyértelmű hátránya, az ajtónak háttal ülés.

A baloldali szoba jelenlegi helyzetben hátrányos az ajtónak háttal ülés miatt, s a jobbkezeseknek sem túl kedvező, a balkezesnek inkább megfelelő. A balkezesnek ideális, ha elfordítjuk a baloldali falra, a jobbkezesnek pedig, ha az ágy felé fordítjuk. Ekkor azonban az ágy és az asztak között mindössze 40-50cm közlekedő hely marad, ez a szélesség ágyneműtartós ágy esetén kényelmetlen, egyébként megfelelő lehet.

Mindkét íróasztal a rajzokon, 160×80cm-es tehát kellően nagy, nagyobb helyigény esetén ( a jobb-, balkezesség miatt asztalforgatás miatt) a méretek csökkenthetőek: pl: a mélység 60cm-ig csökkenthető. Az ágyak szintén a maximális egyszemélyes felnőtt ágyméretek, azaz 210×100cm-es. Még a 200×80-as is megfelelő méret egy felnőtt számára.

A baloldali szoba jobbkezes számara akkor a legideálisabb, ha az íróasztal a jelenlegi ágy helyére kerülne, s az ablak ebbe a sarokba lenne áttolva. S ekkor az ágy a bejárat melletti (bal) falra kerülne, aminek az idehelyezése szakmai szempontból hibás, mert határolófalra nem helyezünk elvileg ágyat, mert hideg a fal. Ugyanakkor, ha a hőszigetelés megfelelő, nem látom akadályát. Ugyanakkor az ablak áthelyezésénél nagyon fontos kérdés, hogy a külső homlokzati látvány mennyire lenne elfogadható. Másrészt nem tudjuk előre a gyerekek jobb vagy balkezességét.
Az ajtónak való háttal-ülés problémája kisdiák korban nem tudatosul, ha kamaszkorban rájön, akkor pedig úgyis átrendezi a szobát, ha zavarja.

Mindkét szoba ágyvégében egy-egy polcos szerkényt helyeztem el, mely a sarki szobában szélesebb, s az önállósága melletti stabilitás biztosításra ez a mennyezetig ér (mennyezethez szorítható). Ezen polcok kiegészítő feladata, kisebb korban az ágy ”kuckósabb” hatását biztosítsa, kamasz korban pedig az ajtó rányitással szembeni részleges intimitást nyújtson. Egyes polcelemeket akár zárttá is lehet tenni.
A ruházat tárolását mindkét helyiségben teljes (60cm) mélységű 3 ajtónyi szekrény biztosíthatja.

A sarki gyerekszoba lakberendezési látványtervei:

.
.
.

A másik gyerekszoba lakberendezési látványtervei:

.
.
.

Tóth Tamás
lakberendező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^