Ha nem fér a minimál ülőgarnitúra a nappaliba

Kanizsa Trend - Andante - Credo ülőgarnitúraforrás: http://www.kanizsatrend.hu

Kanizsa Trend - Andante - Giulia ülőgarnitúraforrás: http://www.kanizsatrend.hu

Mateo sarok-ülőgarnitúraforrás: http://szilagyibutor.hu

A minimál stílus formai jegye a négyszögletesség. Csak a formavilágot figyelembe véve talán a kubizmus egy leszűkített mai változatának tekinthető, mely a geometriai formák közül túlnyomó részt csak a téglatestek különféle arányainak kombinációival játszik. Fontos jegy még a formavilágon belül, hogy a téglatest elemekből a nagy szélességi méretekkel szemben az alacsonyság dominál. Azaz minden lapos és hosszú.

A nappaliban a minimál bútorok hosszú falon mutatnak, alacsonyak a bútorok, jellemzőek a hosszúkás polcok, az ajtók a fiókok (a kedvelt négyzet alakú frontok mellett) hosszúak. Kedvelt a felfele, vagy lefele nyíló széles, de alacsony ajtók alkalmazása. A konyhabútorokra is ez a jellemző. A hogy a konyhai alsószekrények egész ajtófrontjait helyett fiókok veszik át a helyett (természetesen ennek ergonómiai okai is vannak).
Space System B nappali sorforrás: http://butorbolt.hu


Sokszor a hatás kedvéért csak fiókos frontnak látszik, s lám egyben nyílik. Emellett a vízszintesség dominanciáját a bútorlapok száliránya is növeli. A korábbi évtizedekben akár a konyhaszekrény akár a szobai bútorokat nézzük a faelemek erezete függőleges volt. Illetve volt egy olyan elfogadott megoldás, hogy egy bútorlap hosszabbik oldalával párhuzamos a szálirány (az erezet). Ezt a minimál mindenképp sérteni igyekszik, bár ez igen ritkán fordul elő, hiszen a domináns vízszintes formai kialakítás miatt a legtöbb esetben épp a vízszintes szálirány illik az összképbe.

A vízszintes nagyobb terjedelem s az alacsony magasság „minimál törvénye” nem kíméli az ülőgarnitúrákat sem.

A háttámla már sok esetben olyan alacsony, hogy a konzervatív szemléletű vásárló úgy ítéli meg, hogy kényelmetlen, használhatatlan. Annak érdekében, hogy a kényelem és a stílus egysége megmaradjon, a bútorgyártók olyan megoldásokhoz folyamodnak, hogy például mozgatható a háttámla, azaz egy felső elem szöge állítható annak érdekében , hogy az alacsony háttámla miatt „ne törjön ki a derekunk” – igen a derekunk, pontosan így fejezik ki magukat a minimál stílussal szemben idegenkedők.
Egy másik talán kedvezőbb megoldás a háttámlától elálló fejtámasz, mely természetesen keskeny és széles – így teljesen klappol a minimálhoz, s az előbbi példára utalva nem kell „csukogatni” a minimál stílus megtartására kényes háziasszonynak.

Kanizsa Trend - Andante - Cleo és Dorian
Elmondhatjuk, hogy az alacsony magasság csak a kisebbik gond, a nagyobb probléma a szélesség.
Egy fotel is minimál stílusban könnyen 130, vagy akár 150cm széles a megszokott klasszikus 80-100cm-es szélességű fotelekkel szemben. Tehát, egy minimál fotel akár egy klasszikus kétszemélyes kanapé helyét is elfoglalja. Nem csak az ülőfelület szélesebb a szokásosnál, de a kartámaszok sok esetben igen szélesek, akár 40-60cm-es is lehet (darabja). Erre is rá lehet ülni, de nem arra találták ki. Kartámasz nélkül ott az ottomán, de ki szereti ha nincs kartámasz? az ottomán arra jó, hogy felrakjuk a lábukat, vagy egyszerűen azért, hogy a sarok-ülőgarnitúránk ne legyen túl szimmetrikus. De ott ülni, olyan mint a puff – senki sem szeret rajta.

Összességében elmondható, hogyha az eddig megszokott létszám fogadására alkalmas konzervatívabb ülőgarnitúránkat le akarjuk cserélni, és ugyanannyi főt akarunk leültetni, akkor a minimál ülőgarnitúránk könnyen lehet, hogy kétszer akkora helyet igények mint a régi, és el sem férne a szobában. Az meg mégsem lehet, hogy leteszünk két fotelt a TV elé és kész. Azt még meg sem említettem, hogy e hatalmas garnitúrák nem a falhoz tolva mutatósak (nem ez a trendi – de ronda szó), hanem a faltól eltolva, úgy, hogy körbejárható legyen kényelmesen – na ez az ami nem oldható meg egy 15 évnél idősebb házban vagy akár egy ma épült lakótelepi lakásban sem.

Vannak megoldások.
Igen van keskenyebb ülőfelületű fotel, vagy kanapé és ezeknek keskenyebb a kartámaszuk. Rá lehet fogni, hogy minimál, vannak minimál jegyei, mint a szögletesség és színvilág, de egyesek mondhatják, hogy nem az igazi – bár ez csak kompromisszum kérdése. Ezeket a nevezik irodai tárgyaló-fotelnek, tárgyaló-kanapénak is.

BalatonBútor Liu fotelBalatonBútor Liu kanapéHelén fotel
forrás: http://www.hotelkomfort.huforrás: http://www.balaton-butor.hu

A foteleknek van egy olyan modern minimálhoz illeszthető csoportja, mely olyan mint egy szék, csak a kartámasz és a láb is burkolt. Tehát magasságra szék, kényelemre még nem fotel, de kárpitozás alapján pedig fotel. Ez is jó kiegészítő lehet, ha bizonyos létszámigény felett nem fér már minimál ülőalkalmatosság. Akkor egy-két minimál kanapé vagy minimál sarok-ülőgarnitúrát, ne a család minimál foteljeivel egészítsük ki, hanem egy-két ilyen fotellel. Persze ügyeljünk arra, hogy az eltérő típus sőt stílus miatt nehogy diszharmónia keletkezzen. Ezt a problémát úgy oldhatjuk, meg hogy az eltérést kiemeljük, azaz hirdetjük a szándékosságot, ha a kanapénk fehér bőr, a fotel legyen barna, fekete, vörös, vagy rikító zöld bőr. De ilyen lehet az eltérő anyagválasztás, ha az egyik bőr akkor a másik legyen egy durva szövésű kárpit, vagy épp plüss.

A másik megoldás, hogy erősebben keverjük a stílust.
Keverjük retróval. Az egyik és az elfogadottabb irány a 60-70-es évek retrója, a másik ami még csak jön „de már itt van az ajtóban a retro-barokk”.
Ikea Tirup forgófotel                 Zenit forgófotel

forrás: http://www.ikea.com
Maradjunk a 60-70-es évek retrójánál. Az egyik megoldás a fentebb említett tárgyalófotel kategóriájába sorolható retró forgófotelek és az önálló kisebb fotelek tábora. Ez is jó kiegészítő megoldás egy minimál kanapé mellé, de változatlanul nem jutottunk előrébb, ha a követelményeket az alábbiakban fogalmazzuk meg.

Minimál stílusú az egész szoba (lakás) berendezése, és egy ahhoz illeszkedő, kényelmes, de normál (kis) helyigényű, egyetlen ülőgarnitúra családdal kívánjuk berendezni a szobát.
Palovics - Baume ülőgarnitúraforrás: http://www.pavlovics.hu

Kanizsa Trend - Andante - Santiago ülőgarnitúraforrás: http://www.kanizsatrend.hu

Paco fotelforrás: http://szilagyibutor.hu

Fantasy ülőgarnitúraforrás: http://www.godollobutor.hu

Kanizsa Trend - Andante - Santos ülőgarnitúraforrás: http://www.quattromobili.hu

Cassiopea Fotelforrás: http://www.olaszkanape.hu

Vegyen a 60-as években népszerűvé vált kubista jegyeket mutató retró-ülőgarnitúrát.

Több bútorgyártó is kisebb eltérésekkel akár több változatban is készíti, tetszőleges kárpitozással.

Egyszerű letisztult formavilág jellemzi mint a minimált, de nem csak a szögletességet, hanem az íveket is használja, nem terjengős a mérete, a megszokott osztású. Stílusjegye a kartámasz hátra mélyülő szép íve, s az ülőfelületnek a szokásosnál kissé erősebb hátralejtése. Jellemzően fényesebb sötétbarna, sötétvörös bőrrel vonják be. A fényesebb bőrrel történő feszesebb kárpitozása a jellemző, s nem e „süppedősség”, ugyanakkor kellően nagy a felület és kényelmes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

Az utolsó képen lévő változat már utal az említett retro-barokk stílusirányzatra. A forma marad, a kárpit bőr és textil kombináció. A textilkárpitnak válasszunk valamilyen erősen barokkos mintát, s egy ugyanilyen mintájú párnát tegyünk a háttámlához. Ezzel el is jutottunk a barokkos beütésű retró fotelhez.

 

 

 

        

Tehát, ha követni akarja a lakberendezési trendet és minimál bútorokat akar, de kicsi a lakása, minimál ülőgarnitúra helyett jó választás a kubista retró ülőgarnitúra.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^