Ha unod a minimál stílusú fürdőszobádat!

Ha majd egyszer megunod a minimál stílusú fürdőszobádat, nem kell a fürdőszobabútort feltétlen kicserélned.

Minimál fürdőszoba átalakítás barokk, vagy art deco jegyekkel

Ha megnézünk egy mai modern barokkos, vagy art deco-s bútort, sok olyat találhatunk, melynek alapja ugyanaz a szögletes minimál formavilág – csak elsőre nem is vesszük észre.
Amíg a minimál esetében a visszafogott színhasználat mellett, az egységes, letisztult formavilág a meghatározó, addig eme újabb lakberendezési tárgyak esetében, a szemet a minta, a meghökkentő színvilág, vagy épp az adott helyen szokatlan, különleges anyaghasználat köti le. Azaz eltereli a figyelmet a befoglaló formáról. Ha a gyártók így „barokkosítják”, vagy „art deco-sítják” a minimált, akkor ezt – sok esetben megtehetjük házilag mi is.
Tegyünk mintát a falra, az ajtófrontokra, a tükörre. Ez lehet festés, tetoválás, matricázás, vagy egy más jellegű anyaggal való bevonás is.

Az alábbi képen ugyan se nem barokkos, se nem art deco, hanem retro motívumos ajtófrontot láthatunk, de ezzel csak még jobban szemléltethetjük, hogy a minimál milyen sokféle irányzat felé eltolható.
Minimál fürdőszoba átalakítás retro jegyekkelHa festenénk, de egységes mintát akarunk elérni, akkor kartonra rajzoljuk meg a sablont, vágjuk ki és rajzoljuk át a mintát a felújítani kívánt felületre. Ha nem érezzük magunkat elég bátornak, hogy ecsettel a kezünkben essünk neki a fürdőszobának, akkor is igazán könnyű helyzetben vagyunk. Az interneten is számos honlap foglalkozik a fal- és a bútordekoráláshoz szükséges (sok esetben inkább tetoválásnak nevezett) matricák forgalmazásával. Néhányan olyanok is vannak, akik az egyedi minta igényeinket legyártják.

Tehát legyen festés, tetoválás, vagy matricázás, az régi a fürdőszoba berendezésünk megújulhat.

Minimál fürdőszoba átalakítás barokk, vagy art deco jegyekkel

A másik megoldás a különleges anyagok használata, ami erős túlzással ugyan, de a múlt század elején a fényűzés, a luxus stílusát megjelenítő „art deco„-ra hasonlít.
Minimál fürdőszoba átalakítás barokk, vagy art deco jegyekkelEz egy elég erőltetett hasonlítás, hiszen amíg a XX. század elején a különleges anyaghasználat, az eredeti, drága anyagokat jelentette (pl: cápabőr bevonatú fiókok), manapság mindennek megvan az olcsó műanyag megfelelője, melyek közül egyesek csak távolról hasonlítanak, míg a jobbak megtévesztésig egyeznek egy eredetivel.

Tehát nincs más dolgunk, mint válasszunk egy különleges anyagot, és burkoljunk be vele valamit, valami olyat, amit általában nem szokás. Ahogyan a kép szerint is: – vegyünk krokodilbőr mintájú műbőrt és fedjük le az ajtófrontokat. A szebb eldolgozás végett, az ajtófrontok éleit zárjuk alumínium szegőléccel. De meghökkentő hatást érhetünk egy flakon arany, vagy ezüst színű festékkel is.

Minimál fürdőszoba átalakítás barokk, vagy art deco jegyekkel

Ha a tükrünket nem matricáztuk, akkor tegyük egy különleges (barokkos) képkeretbe, vagy készítsünk hozzá gipszből keretet. A gipsz igen tág lehetőségeket biztosít fantáziánknak. Célszerű a gipsz keretet úgy készíteni, hogy ismétlődő mintákat használunk, így kevesebb és kisebb sablon (negatív) megalkotásával, gyakorlatilag sorozat-gyártjuk a tükör szélén körbefutó elemeket. Miután a gipsz elemekkel körberagasztgattunk a tükrünket, tetszés szerint le is festhetjük a gipszet.

Egy fontos dologra legyünk azonban figyelemmel a fürdőszobában. Ez a csempe.
Ha csempézetlen falunk van, akkor az egyszerűen átfesthető, tetoválható.
Ugyanakkor, ha csempézett a fürdőszobánk és tartottuk magunkat a minimál színvilágához, egyszínű világos vagy sötét csempéink vannak, vagy valamilyen természetes – de közömbös színű – anyagot (pl: mészkő – travertino) utánzó lapokat használtunk, akkor egyszerűbb helyzetben vagyunk.
Ezzel szemben, amikor már a minimál fürdőszobánk kivitelezésekor is zavart bennünket a minimál „színtelen” világa, és egy-egy falfelületen, sávban igyekeztünk valami stílustörő mintázatot megjeleníteni, ettől egy kicsit gondban lehetünk most.

Hiszen az akkori mintáink, színeink, nem biztos, hogy illenek a mostani elképzelésünkhöz.
Mivel ennek a cikknek a témája arról szól, hogy a fürdőszoba „szétverése” nélkül, egyszerűbben alkossunk új stílust – azt kell, hogy mondjam – a csempe leszedése itt most nem jöhet szóba.

Milyen megoldás marad hátra? – a letakarás.

  • Lefesthetjük a csempét – de az igen mű, hacsak nem, mondjuk ezüst, vagy arany színű festékkel tesszük. Ez a megoldás is csak akkor jöhet számításba, ha kisebb a felületet, vagy bordűrt akarunk letakarni. Utána az ezüst, vagy arany festésre akár mintát is tehetünk.
  • Minimál fürdőszoba vízszintes motívumokkal

  • Csempematrica – lehet, de vigyázzuk, nehogy nagyom műanyag jellege legyen, hiszen csak a szín, a minta változik, de az anyagjelleg is.
  • Drapéria – kisebb felületet, egy függőleges sávot takarhatunk drapériával. Pl: barokkos nehéz textíliával, ha a bútort is barokkosítjuk. Ráadásul a választott drapéria mintája, már meg is határozza, hogy a bútoron milyen színt és mintát használjunk. Az lehet igazán egyedi, mikor egy textil mintája folytatódik a bútoron. Azt is megtehetjük, hogy a drapériából kivágott mintát, vagy egy egész ajtófelületre valót ráragasztjuk a bútorra. Esetleg üveglappal letakarjuk és szegőléccel az éleknél lezárjuk. Hogy kinek, milyen barkácsötlet fér bele a szép kategóriájába ez erősen szubjektív – a lényeg, hogy nekünk tetsszen.
  • Rácsempézek a régi csempére, vagy gipszkartont ragasztok rá és azt festem, vagy tükröt, tükörcsempét ragasztok rá és azt dekorálom. Vigyázzunk, ha nem egy egész falfelületet fedünk le, akkor az élét valamilyen szegéssel el kell takarni. Kézenfekvő, hogy fa, vagy alumínium szegőléccel, de szóba jöhet gipsz esetleg polisztirol stukkószegés, vagy csak egy szép sima élglettelés. Előfordulhat, hogy épp az új réteg falsíktól való kiemelése mutathat jó. Ezen az úton haladva, már Ytongból, vagy szerelt gipszkarton szerkezetből is készíthetünk eléfalazást. De vékonyabb elképzelés esetén, egy dupla gipszkarton réteg, vagy egy gipszkarton réteg alá vastagításként ragasztott 2-4-6cm-es polisztirol hőszigetelő lap is megoldás lehet.

Minimál fürdőszoba átalakítás bútormatricávalÖsszességében elmondhatjuk, hogy amennyiben a minimál fürdőszobánk kialakításakor minél jobban kötöttük magunkat a stílus eredeti jegyeihez, most annál könnyebb a helyzetünk.


Ha akkor, már belenyúltunk a stílusba, mert zavart a „színtelensége” és „motívumtalansága”, akkor most nehezebb dolgunk van.

A cikk megírására hna design-tól kapott képek inspiráltak.

Tóth Tamás
lakberendező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^