Habos-mákos – fele cukor, fele nem
Csökkentett cukortartalommal, glutén- és tejtermék-mentesen, 10 db ársapkás tojással.

A linzer tésztán laza mákkeverék vastag habbal – olyan könnyű, hogy meg sem érzed, ha megeszel egy szelettel. 🙂
A receptben az eredeti (kívánatos) cukormennyiséget megfeleztem és eritritollal, valamint négyszeres édességű sztíviás eritritollal helyettesítettem.
Ez azoknak jó megoldás, akiket zavar a cukoralkohol, vagy sztívia üres-fura utóíz-hatása. Így megmarad a teltebb cukros íz, de mégis tettünk valamit a szénhidrát csökkentés érdekében.
A recept:
A linzer tészta hozzávalók:
- 200g kukorica liszt,
- 200g rizsliszt,
- 1 mokkáskanál guargumi,
- 1 teáskanál útifűmaghéj,
- 30g sztíviás eritritol,
- 240g kókuszzsír,
- 60g víz,
- 4 tojássárgája.
Az első 3 összetevőt összeszitáljuk, majd szárazon belekeverjük az útifűmaghéjat is. A kókuszzsírt megolvasztjuk és belekeverhetjük a vizet és az édesítőszert.
Géppel összekeverjük az egészet, majd a végén a tojássárgáját is belekeverjük.
Ha ezzel megvagyunk, félretesszük egy kicsit dermedni és addig megcsináljuk a mákos tölteléket.
El kell dönteni, hogy szépen nyújtani akarjuk a tésztát, vagy csak beletapicskolni a tepsibe. Mert ha nyújtani akarjuk, akkor jobban járunk, ha kókuszzsír helyett disznózsírt használunk, mert a kókuszzsíros keverék elég durván dermed. Tehát, ha kókuszzsíros a tésztánk, vigyázzunk nehogy túldermedjen a széle, mert a közepe lágy marad amitől ragacsossága miatt rosszul nyújtható, a szélén pedig már kemény részek keletkezhetnek ami szintén nem nyújtható.
A máktöltelék hozzávalók:
- 300g víz,
- 400g darált mák,
- 20g kókuszzsír,
- 100g cukor,
- 30g sztíviás eritritol,
- 1-2 citrom reszelt héja, vagy egy evőkanál citromolaj emulzió
- 1 marék mazsola,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál rumaroma
- 6 tojássárgája
A mák és a tojássárgája kivételével mindent összeöntünk és felforraljuk. Ha forr beleöntjük a mákot, elkeverve felfőzzük, ez első forrás után, beleöntjük a sárgájákat és összekeverve tovább főzzük. Ha ismét forr. Levesszük készen van.
Egy sütőpapíros tesibe magasítót teszünk. Ezt olyan, kb 30x32cm-esre állítjuk. Attól függ, hogy amikor beleöntjük a tésztát, mennyire tudjuk egyenletesen széttapicskolni. Ha ügyesek vagyunk, vékonyabb tésztával nagyobb területű, de laposabb süteményünk lesz.
A lekvár réteg:
- 4-6 evőkanálnyi sárgabarack, vagy szilvalekvár, ki mivel szereti jobban a mákot.
Miután elegyengettük a tésztát, rákenjük az étvágyunk szerinti lekvárból a nekünk tetsző mennyiséget. De egy vékony réteg elégséges.
A lekváros felületre ráterítjük a mákos tölteléket, és betesszük az előmelegített sütőbe 195 fokon 30 percig sülni.
Felverjük a habot amíg sül.
A tojásfehérje habréteg:
- 10 tojás fehérje
- 100g cukor
- 100g eritritol (ez csak egyszeres, azaz nem szítviás)
- 1 csipet vanília őrlemény
A tojást elkezdjük géppel felverni. A többi összetevőt pedig szárazon összekeverjük. Miután a fehérje elkezd alakot ölteni, hozzákanalazzuk a cukorkeveréket és egy jó kemény habot verünk.
Ha letelt a 30 perc sütés, kivesszük és rásimítjuk a habot a mákra, majd egy fogazott simítóval minásra húzzuk a tetejét.
Visszatesszük a sütőbe 180-fokon 10 percig tovább sütjük, hogy a habbordák szép aranybarnák legyenek.


Ha kész és teljesen kihűlt felszeleteljük.

Nekem 16 darab nagynak tűnő kocka jön ki belőle. Csak nagynak tűnik, de csak a vastag habréteg miatt tűnik annak.


Jó étvágyat!