Habos-mákos – fele cukor, fele nem

Csökkentett cukortartalommal, glutén- és tejtermék-mentesen, 10 db ársapkás tojással.

.

A inzer tésztán laza mákkeverék vastag habbal – olyan könnyű, hogy meg sem érzed, ha megeszel egy szelettel. 🙂

A receptben az eredeti (kívánatos) cukormennyiséget megfeleztem és eritritollal, valamint négyszeres édességű sztíviás eritritollal helyettesítettem.
Ez azoknak jó megoldás, akiket zavar a cukoralkohol, vagy sztívia üres-fura utóíz-hatása. Így megmarad a teltebb cukros íz, de mégis tettünk valamit a szénhidrát csökkentés érdekében.

A recept:

A linzer tészta hozzávalók:

  • 200g kukorica liszt,
  • 200g rizsliszt,
  • 1 mokkáskanál guargumi,
  • 1 teáskanál útifűmaghéj,
  • 30g sztíviás eritritol,
  • 240g kókuszzsír,
  • 60g víz,
  • 4 tojássárgája.

Az első 3 összetevőt összeszitáljuk, majd szárazon belekeverjük az útifűmaghéjat is. A kókuszzsírt megolvasztjuk és belekeverhetjük a vizet és az édesítőszert.
Géppel összekeverjük az egészet, majd a végén a tojássárgáját is belekeverjük.

Ha ezzel megvagyunk, félretesszük egy kicsit dermedni és addig megcsináljuk a mákos tölteléket.

El kell dönteni, hogy szépen nyújtani akarjuk a tésztát, vagy csak beletapicskolni a tepsibe. Mert ha nyújtani akarjuk, akkor jobban járunk, ha kókuszzsír helyett disznózsírt használunk, mert a kókuszzsíros keverék elég durván dermed. Tehát, ha kókuszzsíros a tésztánk, vigyázzunk nehogy túldermedjen a széle, mert a közepe lágy marad amitől ragacsossága miatt rosszul nyújtható, a szélén pedig már kemény részek keletkezhetnek ami szintén nem nyújtható.

A máktöltelék hozzávalók:

  • 300g víz,
  • 400g darált mák,
  • 20g kókuszzsír,
  • 100g cukor,
  • 30g sztíviás eritritol,
  • 1-2 citrom reszelt héja, vagy egy evőkanál citromolaj emulzió
  • 1 marék mazsola,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 6 tojássárgája

A mák és a tojássárgája kivételével mindent összeöntünk és felforraljuk. Ha forr beleöntjük a mákot, elkeverve felfőzzük, ez első forrás után, beleöntjük a sárgájákat és összekeverve tovább főzzük. Ha ismét forr. Levesszük készen van.

Egy sütőpapíros tesibe magasítót teszünk. Ezt olyan, kb 30x32cm-esre állítjuk. Attól függ, hogy amikor beleöntjük a tésztát, mennyire tudjuk egyenletesen széttapicskolni. Ha ügyesek vagyunk, vékonyabb tésztával nagyobb területű, de laposabb süteményünk lesz.

A lekvár réteg:

  • 4-6 evőkanálnyi sárgabarack, vagy szilvalekvár, ki mivel szereti jobban a mákot.

Miután elegyengettük a tésztát, rákenjük az étvágyunk szerinti lekvárból a nekünk tetsző mennyiséget. De egy vékony réteg elégséges.

A lekváros felületre ráterítjük a mákos tölteléket, és betesszük az előmelegített sütőbe 195 fokon 30 percig sülni.

Felverjük a habot amíg sül.

A tojásfehérje habréteg:

  • 10 tojás fehérje
  • 100g cukor
  • 100g eritritol (ez csak egyszeres, azaz nem szítviás)
  • 1 csipet vanília őrlemény

A tojást elkezdjük géppel felverni. A többi összetevőt pedig szárazon összekeverjük. Miután a fehérje elkezd alakot ölteni, hozzákanalazzuk a cukorkeveréket és egy jó kemény habot verünk.

Ha letelt a 30 perc sütés, kivesszük és rásimítjuk a habot a mákra, majd egy fogazott simítóval minásra húzzuk a tetejét.

Visszatesszük a sütőbe 180-fokon 10 percig tovább sütjük, hogy a habbordák szép aranybarnák legyenek.

.
.

Ha kész és teljesen kihűlt felszeleteljük.

.

Nekem 16 darab nagynak tűnő kocka jön ki belőle. Csak nagynak tűnik, de csak a vastag habréteg miatt tűnik annak.

.
.

Jó étvágyat!

.
^
^