A máktöltelék hozzávalók:
- 300g víz,
- 400g darált mák,
- 20g kókuszzsír,
- 100g cukor,
- 30g sztíviás eritritol,
- 1-2 citrom reszelt héja, vagy egy evőkanál citromolaj emulzió
- 1 marék mazsola,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál rumaroma
- 6 tojássárgája
A mák és a tojássárgája kivételével mindent összeöntünk és felforraljuk. Ha forr beleöntjük a mákot, elkeverve felfőzzük, ez első forrás után, beleöntjük a sárgájákat és összekeverve tovább főzzük. Ha ismét forr. Levesszük készen van.
Egy sütőpapíros tesibe magasítót teszünk. Ezt olyan, kb 30x32cm-esre állítjuk. Attól függ, hogy amikor beleöntjük a tésztát, mennyire tudjuk egyenletesen széttapicskolni. Ha ügyesek vagyunk, vékonyabb tésztával nagyobb területű, de laposabb süteményünk lesz.
A lekvár réteg:
- 4-6 evőkanálnyi sárgabarack, vagy szilvalekvár, ki mivel szereti jobban a mákot.
Miután elegyengettük a tésztát, rákenjük az étvágyunk szerinti lekvárból a nekünk tetsző mennyiséget. De egy vékony réteg elégséges.
A lekváros felületre ráterítjük a mákos tölteléket, és betesszük az előmelegített sütőbe 195 fokon 30 percig sülni.
Felverjük a habot amíg sül.
A tojásfehérje habréteg:
- 10 tojás fehérje
- 100g cukor
- 100g eritritol (ez csak egyszeres, azaz nem szítviás)
- 1 csipet vanília őrlemény
A tojást elkezdjük géppel felverni. A többi összetevőt pedig szárazon összekeverjük. Miután a fehérje elkezd alakot ölteni, hozzákanalazzuk a cukorkeveréket és egy jó kemény habot verünk.
Ha letelt a 30 perc sütés, kivesszük és rásimítjuk a habot a mákra, majd egy fogazott simítóval minásra húzzuk a tetejét.
Visszatesszük a sütőbe 180-fokon 10 percig tovább sütjük, hogy a habbordák szép aranybarnák legyenek.