Ház természetre néző kilátással – 3D látványterv videó

Szembe jött velem a YouTube-on a Tropic Design videója, melyet nem hagyhattam szó nélkül, mert elvarázsolt.

.
Tropic Design

„Ez a kis ház integrált terekkel rendelkezik, kilátással a természetre, ideális egy pár számára. A ház kis területen mindent kínál, ami egy egyszerű és praktikus élethez szükséges. A verandán található fotelek lehetővé teszik a szabadban töltött pihenés pillanatait, míg a kandalló hangulatos légkört biztosít a hideg napokon, így a ház tökéletes hétvégékre vagy nyaralóhelynek.” – írja a szerző a videó alatt.

Nekem bejön ez a látványterv

És ha már bejön, mindig megnézem a részleteket, hogy min változtatnék, mit csinálnék másképp. Azért, ha ebben az állapotban pottyanna a telkemre, akkor is tökéletesen elégedett lennék.

Önmagában a számítógépes látvány részletgazdagsága, a kidolgozottság is lenyűgöző, de a videó elkészítése, a vágások, a zene és a madárfütty alákeverése is kiváló.

.

Mit csinálnék másképp, illetve mire nem kapunk választ a látottakból.

Azt azért szögezzük le, hogy egy adott ország, egy éghajlat, és az ottani szokások dizájnere – teljesen természetes, hogy nem a mi hazai viszonyainknak megfelelő házat tervez – hiszen miért is tenné, ha köze sincs Magyarországhoz – és akkor hol vannak még az egyéni igények.

Tehát az egyéni igényeimről és elképzeléseimről:

A szerző kis háznak, nyaralónak tekinti. 55m2 az kétszobás lakótelepi lakás, sőt vannak ennél kisebb 3-szobásak is. Tehát az 55m2 az nálunk nem éppen kicsi. Ugyanakkor, mint önálló épülettömeget, valóban tekinthetjük kicsinek, és egy általában több-száz négyzetméteres amerikai családi házhoz képest pedig pici. Minden viszonyítás kérdése.

Kívülről kezdi a videó. A ház hosszában végigvonuló 12 méter hosszú 1,8m széles terasz hatalmas, a teraszt teljes egészében fedő lapos-tető ideális a – vélhetően déli tájolású – hatalmas nyílászárók delelő nap elleni védelmében. Ez a mi égövünkben is tökéletes. Az, hogy a háló is hatalmas üvegfelületet kapott és kilépést biztosít a teraszra – örvendetes.

A ház túlsó homlokzatán található szerszámos szekrény ötletes és sokkal szebb összképet mutat, mint egy különálló szerszámos fészer, de attól tartok, hogy ekkorának álmodott füves fás területhez igen csak kicsi lenne. Ez a méret maximum az egy télre való tűzifa betárolására ideális, amennyiben télen is lakni tervezik, de akkor végképp nem lesz hely a szerszámoknak.

A bejárati ajtó túlzottan keskenynek hat, olyan mintha csak 90cm széles lenne. Nem baj, hiszen sok lakás bejárata csak ekkora, és a bútorok mozgatásához ott van a túloldal hatalmas tolható üvegfelülete – csak kicsit furcsának hat. Pláne úgy, hogy az előszoba rész egyszemélyes. Ez nagyon kicsi zug. Ezt a problémát azzal oldja az alkotó, hogy a nappali és az előszoba közé nem tett ajtót – így rögtön tágabbnak érezni a teret. Ez addig jó ötlet, amíg a nyitott terasztajtó mellett ki nem nyitjuk a bejárati ajtót. A mindent felkapó huzat hatására rögtön rájövünk, hogy kellett volna még egy ajtó zsilipnek.

A nappaliban a kandalló ebben a pozícióban remélem csak egy elektromos dizájn kandalló (esetleg etanolos), mert az egy dolog, hogy a mellette lévő növénynek nincs jövője, de a felette lévő bútorsor is elég veszélyes helyen van (és a TV-t is félteném), ha ez egy valódi fatüzelésű kandalló lenne. Márpedig erre gondolok, a tetőn látszódó kémény miatt. A szerző magyarázatából kiviláglik, hogy ez egy hétvégi ház, nyaraló és a hideg napokra hangulatos estét varázsol a kandalló. De én a látvány alapján nem mernék itt fával begyújtani, pedig közel 20 éve fatüzelésű kandallóval fűtök. Ezt itt nagyon meleg helyzetnek tűnik. Kiegyezek magammal abban, hogy ez biztos egy nagyon kis teljesítményű gázkandalló és akkor a kecske is megmarad és a káposzta is jól lakik. Ugyanakkor, ha egy kandalló az egész lakás egyetlen fűtési alkalmatossága, akkor a ház központjában praktikusabb lenne, azaz a nappali és a konyha helyet cserélhetne. A sparheltet már meg sem említem, meleget ad, lehet sütni, főzni – cserébe kicsit csúnyácska egy kandalló látványához képest – na befejezem, mert valaki előjön a szép kemence ötletével. 🙂

.
Tropic Design

A konyhában nagyon szép megoldás és praktikus a munkalapnál alacsonyabban elhelyezett étkező rész, hiszen így nem kell külön bárszék. Az, hogy a félszigetbe egy munkalapba belesimuló indukciós főzőlapot építünk be, vagy egy mosogató tálcát – ízlés kérdése. Részemről praktikusabb ide az indukciós fűzőlap, mivel így egy sík munkalapfelület áll rendelkezésünkre. És ha akarjuk egy dizájn szagelszívót tehetünk fölé. Ha mosogatót rakunk, mint a videóban, akkor egy dizájn csapteleppel különlegessé tehetjük, de bele sem merek gondolni, hogyha a konyhát komolyan használjuk, akkor a mosatlan halmaz a konyha fénypontján gyűlik össze. 🙁 – Igen, tudom ott van alul a mosogatógép csak nem látszik a videón.

Az én gyagyám, hogy nem szeretem a sarok alsó szekrényeket (akkor sem ha léteznek nagyon jó forgatható, mozgatható polc szerelvények bele), és itt kettő is van. Így U-alakú konyha helyett hajókonyhát tennék, max. a végébe egy teljes magasságú kis mélységű szekrényt süllyesztenék a falba. Magyarán, ha már ez a határoló fal úgyis szépen meg van tördelve (nézd meg az alaprajzot), hát vegyük el a közepét a szerszámos-szekrénynek, vagy a két szélét vegyük mélyebbre és akkor még a fűnyíró is beférne.

.
Tropic Design

Igen, a nyitott polcos konyhafal növeli a teret. Ugyanakkor nincs se kamra, se spájz, se kamraszekrény. Oké hétvégi ház, de idővel a magyar ember úgy megpakolja mindennel, hogy szépnek nem lesz nevezhető, csak jó porosnak. Emiatt, én jobban preferálnám a zárt szekrényfalat, és egy szekrényajtó mögé rejteném azt a szép rozsdamentes hűtőt is.

A fürdőszoba kicsi, de ami kell, az minden megvan. Bár én személy szerint jobban szeretném, hogy a fürdőszobában zörögjön a mosógép, nem pedig a nappalival egy légtérben lévő összekötő folyosó gardrób szerényében, de ha itt van hely, akkor itt is jó. Ha már mindenbe belekötök, akkor az a fürdőszoba ablak. Amerikai felújítós filmeben tesznek még a nappalikba is ilyen „nyomi” típusú ablakokat. Előítéletes vagyok, nem szeretem. Ha vendég érkezik, ezt látja először. Legyen már valami egyedi. Legyen itt egy nagy hajóablak vízszintesen osztva, alul sav-maratott fix üveggel, felül átlátszó buktathatóval. Tudom, minden szögletes – hát ez legyen egy blickfang a rendszerben.

Feladom! – a hálószobába már végképp nem tudok belekötni. Kellően nagy, hangulatos kis dolgozó sarokkal (ja bocs a régi világban fésülködő asztalnak hívták). Nagy ruhásszekrénysorral, kétoldalt francia ablakokkal és kijárattal a teraszra. Tökéletes – köszönöm!

Szerkezeti kérdéskör

Magam részéről azokat az elképzeléseket szeretem, amelyről meg is tudom mondani, hogy hogyan valósítható meg. Ennél a látványnál azért gondolkodóba estem, hogy mit miből és hogyan lehet megépíteni. Az alaprajzból kiszámolható, hogy 15cm-es falvastagsággal tervezett az alkotó. Ha ez könnyűszerkezetes, akkor abban 10cm hőszigetelés fér el. Hazai viszonylatban az igen gyér. 10×5-ös pallókra még az Ács Budapest is felszisszenne szerintem. (Tudom ahova tervezték ott nem játszik szerepet a hőszigetelés – de én hazai viszonylatban gondolkozom.) Ráadásul mitől marad fent a födém? A nyílászárók felett nincs látható áthidalás. Persze, mindenki látott már téglablokkos lakótelepi lakást – azoknál sincs, hiszen haránt-falas. A teherhordó fal és a haránt vasbeton palló tökéletesen ellátja a nyílászárók feletti áthidaló funkciót is. De ez nem lehet haránt-falas, mert egyrészt a nappali-konyha 7,8 méter fesztávolságú, és furcsa módon a fürdőszoba fala lenne a teherhordó, de ez csak a kisebbik gond. A terasz fölé kinyúlik 1,8 méterre 12 méter hosszan a födém; – rejtett konzollal? Ha hossz-falas, akkor semmi gond nem lenne, ha a 13 méter hosszú falból, nem lenne kb. 9 méter nyílászáró – látszódó áthidalás nélkül. Mondhatjuk, hogy el van rejtve a födémbe. Oké, de a födém teljes szerkezete jóindulattal kb. 30cm-nek látszik. Benne az áthidalókkal és merőlegesen rá a rejtett konzolokkal? Oké! – és a hőszigeteléssel, a hőhíddal mi a helyzet? Persze acélvázas szerkezet kitöltve hőszigeteléssel lehet, sőt lehet monolit vasbeton fal és födém és az lehet kellően vékony és mehet rá valamennyi egységes hőszigetelés. Én úgy gondolom, egy ilyen kis méretű épülethez felesleges lenne ilyen építési módokat választani, ha egyszer létezik egyszerűbb is. Bár, ha a dizájn mindenek felett, hát legyen. – Minderről hitelesen egy statikus építész tudna véleményt formálni. Én a látvány alapján csak annyit tudok megfogalmazni, hogy nekem nagyon kompromisszumosan jön össze.

Természetesen továbbra is nagyon tetszik amilyennek a videóban láthatjuk, – különben nem mozgatta volna meg a fantáziámat, hogy írjak róla – csupán továbbgondoltam a személyes igényeim és a hazai környezeti viszonyok tekintetében.

Forrás: Tropic Design YouTube csatornája

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^