Természetesen ez a lakás jelenlegi formájában is megfelelő lehet, de előfordulhat hogy valamilyen egyéb igényünknek nem kielégítő.
Nézzük milyen további lehetőségek vannak ebben a lakásban és milyen kompromisszumok árán tudunk változtatni?
Ebben, az egyetlen blog bejegyzésben, képtelenség minden részletre kiterjedő lakberendezési ötlethalmazt felsorolni, de én az alábbi lehetőségekkel, mint lakberendezési irányvonallal mindenképp élnék. Ezek természetesen csak elnagyolt ötletek, de az irányultságot mindenképp meghatározzák. Annak aki ráismer, hogy pont ilyen lakásban lakik, esetleg ténylegesen hasznosítható lakberendezési ötletül is szolgálhat.

  • A folyosón a beépített szekrényt nagy tükrös tolóajtósra cserélném, mert tágítaná a teret.
  • A nappaliban az ablak alatti parapet falat lebontanám, és francia ablakot tennék, ami teljes egészében nyitható lenne. Azért, hogy nyáron az erkély és a nappali összenyitható legyen. Legyen egy kis mediterrán hangulat. Olyan lenne, mintha az erkély egy nagyobb terasszá nőne. Igen, akkor onnan elkerülne a konvektor.
  • Parapet-fal lebontása

  • tűzgélA fűtést is megvariálnám. Vagy vennék egy gázkandallót a nappaliba. Azt, ami pont olyan, mint a fatüzeléses, amiben kerámia fák vannak, és közte ég a gáz. A kerámia izzásától a láng nem kék lenne, hanem vörös, így tényleg igazi kinézete lenne. Az már csak előny, hogy nem koszolok se a hamuval, se a fával, és termosztáttal, vagy távirányítóval is működne. Ha nem is lenne gázkandalló, csak mondjuk radiátoros fűtésem, akkor is csinálnék egy kandallót. infrapanelVan olyan, hogy ugyanúgy kerámia fa van a tűztérben, és ebbe speciális gél állagú alkohol „konzerveket” lehet elrejteni. Ezek füst nélkül, de lánggal égnek, sőt még a fa pattogását is utánozza az égés folyamata – ez kémény nélkül is használható. Vagy egyszerűen az álkandalló hátlapjába beépítenék egy infrapanelt, kőburkolattal takarva, elé pedig nagy gyertyákat tennék. Mindenki csodálkozna, hogy hogyan lehet, hogy a gyertyák ilyen kandallói forróságot árasztanak, mert nem látszódna, hogy az infrapanellal fűtenék 🙂

Hogyan dobnám fel…
– gyerekkel, vagy gyerek nélkül?

konyha variáció

  • Ha gyerekkel együtt kellene itt lakni, akkor én a konyhát nagyobbítanám. Kivenném a kamra és a konyha közötti válaszfalat. Kamra minek? – a kiló krumplinak, hagymának? A befőtt, a liszt szekrényben is el van, a többi meg jobb hűtőszekrényben. Szóval összenyitnám a két helyiséget. Így nagyobb lenne a konyha, több konyhaszekrényt tudnék elhelyezni. bútor a konyha végbeLehetne pl: U alakú a konyhabútor, vagy lehetne, az új konyhavégben a teljes falvég plafonig zárt szekrénnyel a közepében szemmagasságban egy sütővel.
    A külső fal oldalán a szekrényben megférne egy hűtő, a többi részben pedig lenne bőségesen pakoló helyem, több mint az eredeti kamrában, hiszen a kamrába be kell állni, hogy használni tudjam, így viszont a teljes régi falfelület nyithatóvá válik. A mostani konyhaszekrény helyére főzőlapostól egy jobban kiugró félszigetkonyhát csinálnék, amit L alakba kisebb étkezések céljára körül is lehetne ülni.
  • Ha gyerek nélkül kellene itt lakni, akkor ajaj, de neki esnék…

átalakítás sok válaszfal kivételével

szekrénybe rejtett mosogatóMegszüntetném a konyha és a fürdőszoba közötti falat, az L folyosó rövidebb szárát lefalaznám (maximum egy kis falfülkét alakítanék ki az elől hagyott kabátoknak, stb). És az egész szétbontott rész fürdő-, fitnesz-szoba lenne. A kamrából szaunát csinálnék. A fürdőszobába közvetlen a hálószobából lehetne bemenni. De, akkor megszüntetném a hálószoba és a nappali közötti falat is. Oda kerülne egy mini konyha. Gyakorlatilag a konyhaszekrények hátfala választaná el a háló részt a nappalitól. Igen, gond lehetne a szennyvíz elvezetés a mosogatóból, de ez is megoldható. A mosogató tálca és a mosogató gép szekrénye a nappali ajtaja és a (új) fürdőszoba ajtaja közötti falszakaszra kerülne (mint a jobb oldali képen, csak tűzhely és szagelszívó nélkül), így biztosítani lehetne a szennyvíz elvezetését a vizesblokkon keresztül. Főzni pedig természetesen nem gázzal főznék hanem villannyal, és én csak jó illatú ételeket főzök, így felesleges a szagelszívást megoldani, másrészt a gáz égésterméke és párája sem okozna így gondot.

Kép a jelenlegi állapotról:
Nappali és erkély

Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^