Hőmérséklet

A testeket és a környezetünket hidegnek, melegnek stb. érzékeIjük. Hőérzetünk azonban a hőmérséklet mérésére nem használható, mert megbízhatatlan és szubjektív. Például, ha egyik kezünket hideg, a másikat pedig meleg vízbe mártjuk, akkor természetes, hogy érzékelésünk is megfelel a várakozásnak. Ezután mindkét kezünket langyos vízbe helyezve, egyik kezünkkel hideget, a másikkal pedig meleget fogunk érzékelni. Ennek az az oka, hogy a langyos víz a hidegebb vízhez képest melegérzetet, míg a forró víznél hidegebb langyos víz hidegérzetet okoz.
A testek hőállapotát kifejező fizikai mennyiség a hőmérséklet amely hőérzetünktől független.
A hőmérséklet mértékegysége: Kelvin (jele: K), de elfog ható a Celsius-fok (jele: OC) alkalmazása is.
A hőmérsékletméréshez fokskálát használnak. Magyarországon a Celsius skála használatos. A Celsius skálán a kémiailag tiszta 1,0131 bar nyomáshoz tartozó fagyáspontját 00C-kal, forráspontját 1000C-kal jelölik.
Mivel az egység nagysága Kelvin- és a Celsius-skálán azonos, ezért a hőmérséklet-különbség jelölésére a OC és K egyaránt használható.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^