Hősugárzás

A hőközlés harmadik módja a hősugárzás. Ilyenkor a hőenergia meleg felületről – elektromágneses hullámok formájában – úgy jut a hideg felületre, hogy ebben az esetben a hőátadás közvetitő közeg (pl. levegő) nélkül is létre jön. A hősugárzás hullámhossztartománya: 0-400mikron.
Általános esetben a felületre érkező hősugárzás egy részi visszaverődik, más része a felületet, ill. – az elnyelt hősugárral az anyagot melegíti, a harmadik része pedig azon átáramlik.
A hősugárzással átvitt energia nagysága a hőmérséklet-különbségen kívül függ a kisugárzó és a befogadó felületek helyzetétől, érdességétől, színétől és felületi minőségétől.

A tüzelőanyag elégetésével keletkező hőmennyiség felmelegíti a kályhában levő levegőt és égés során keletkező egyéb gázokat (égéstermék), amelyek átadják hőjüket a kályha falának. A falban a hő vezetéssel terjed, a helyiség levegőjét felmelegíti. Ez a folyamat összességében a hőátbocsátás. Az izzó tüzelőanyag és a láng sugárzással is melegíti a kályha falát. A sugárzással való hőátadás a magas tűztérhőmérséklet miatt igen jelentős.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^