Hőtágulás

A testek a hő hatására megváltoztatják méreteiket. Ez a tulajdonság a fűtéstechnikában sok problémát jelent (pl. a fűtési csővezetékek hőtágulásának kiegyenlítéséről, a vízmennyiség térfogat-növekedésének elhelyezéséről gondoskodni kell). De a kandallók esetében is, a helytelenül megválasztott egyes szerkezeti elemek eltérő hőtágulásából adódóan törés jöhet létre.
A lineáris hőtágulásnál csak a hosszirányú méretváltozással számolunk. A megnyúlás – az anyag tulajdonságán kívül – annál nagyobb, minél hosszabb a rúd (pl. csővezeték) és minél nagyobb a hőmérséklet-változás. Szilárd testek hő okozta térfogat-változása kb. háromszorosa a lineáris hőtágulásuknak, mivel térbeli változásról van szó, tehát a hosszon kívül szélességükben és magasságukban is tágulnak. A hőtágulási tényező megadja azt, hogy 1m hosszúságú anyag 10C hőmérséklet-növekedés esetén, hány mm-t nyúlik.
A folyadékok melegítés hatására szintén változtatják térfogatukat. A folyadékok hőtágulásának ismerete a fűtéstechnikában fontos.
A víz térfogata + 40C-on a legkisebb, azaz a víz ekkor a legsűrűbb. Ezért fagy be a nyílt vízfelszín felülről és nem alulról. Ugyanis a 00C-os víz térfogata nagyobb, így könnyebb lévén, a felszínre áramlik ahol megdermed.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^