Indás ínfű – télen zöld, nyáron bordó az erőteljes talajtakaró

Két évvel ezelőtt vásároltam egy tövet a sziklakertbe. Nem számítottam rá, hogy ilyen életerős jól szaporodó, virág nélkül is egyedien szép növény. Két év alatt egy tő növényből több-száz tövem lett.

.

Mivel a szilakert díszítésére vettem, aminek nagy jól be is vált, de megtapasztaltam, hogy a többi növényt el is nyomja. Ennek érdekében az indáin csöngő sarjakat le kellett vágnom. Könnyen szaporítható, gyakorlatilag mind megmaradt.

.
Öt tő indás ínfű május elején egy grillező üstbe ültetve.

.
Ugyanaz az öt tő indás ínfű augusztus végére.

Most már tudom, hogy talajtakarónak alkalmazzák elsősorban ott, ahol más növény, fű nem marad meg. Nem nő nagyra, kb. 10-15cm magas marad, plusz a virágzata. De a levei masszív sűrű csokorszerűek, és sok indát ereszt, melyeken számos további növény sarjad. Így tökéletes gazelnyomó.

.
Az indás ínfű minden helyet benő

Ráadásul télen is erős zöld színe van, nyáron pedig ez erős napfénytől belilul, bordóssá válik. Tavasszal szép kék virágai vannak, de miután elnyílik, a bordós levélszín egész nyáron és ősszel is egyedi színvilágot biztosít. Ráadásul, ha a növény jól érzi magát azok a sarjak is virágot növesztenek, melyek, nem is tudnak gyökeret verni, ilyenkor ez a virágzat egész nyáron nyílik.

.
Az indás ínfű a sziklakertben

Igen jó télálló és a levélrózsa közepéből április-májusban növeszti a virágfüzérét. Nekem csak kék, de fehér és rózsaszín virágúak is léteznek, és nem csak bebordósodó, beliluló levélváltozatok létezik, hanem tarka levelűek is.

A nedves talajt imádja, és a fél árnyékos helyeket. Ennek ellenére megtapasztaltam, hogy a tűző nyári napot is jól viseli, tikkasztó sziklakertben, vagy beton támfalba ültetve. Nappal megfonnyad ugyan, de az esti öntözést követően sértetlenül várja a következő napi kánikulát.

.

Kártevője nincs. Maximum a pók költözik bele, mint bárhova.

.
Az indás sarj virágzik

Olyan szép erős levelei vannak, hogy szinte késztetést érez rá az ember, hogy egyen belőle. (állítólag ehető – de nem próbáltam).

.

Az indát levágom, egy patkóba hajlított kis dróttal belenyomom egy kis cserép földbe és mindig nedvesen hagyom a földet, így 2-3 hát alatt is jó gyökeret ver. De kint hagyhatjuk a kis cserepekben a szabad ég alatt a téli esőben, hóban jól viseli, és a tavaszi kiültetéshez, igen erős gyökérzettel fog rendelkezni, valamint tavasszal már nyílni is fog.

.
Az indát elvágod, egy patkóba hajlított kis dróttal belenyomod a földbe és így már új helyen is van ínfüved.

Sziklakerti verseny: őszi kép, mikor minden elnyílt már

.

Télen is szép erős növény marad, azonban csak azok a részek, melyek közvetlenül gyökeret tudnak ereszteni a földbe. Tehát a gyökérzet nélkül függő indákat még a fagy beállta előtt célszerű levágni, mert azok ne élik túl a telet – leszáradnak.

Sziklakerti versenyben az indás ínfű, a réti boglárkával, a harangvirággal és a bíborvörös délvirággal. Őszi kép, mikor minden elnyílt már. Szerencsére nem egyszerre nyílnak, így a különböző hónapokban „egymás fejére tudnak nőni”. A bíborvörös délvirágnak kell kedvezni, hiszen a legkisebb növekedési erélyű. A réti boglárkát pedig csak egy madár hozta.

.
Balról jobbra, fentről le: indás ínfű, bíborvörös délvirág, réti boglárka, (talán kárpáti) harangvirág.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^