Infrapanel

.

Hogyan működik?

Az infrapanel az elektromos energiát alakítja hővé.

A kerámiakristályok 7-10 mikron hullámhosszú sugárzással maximálják a hőleadást az egész felületen a környező térség felé.

Ez éppen az a fajtája a hőnek, amellyel a nap melegíti Földünket és minden élőlény 99%-ban szívja magába.


Infrapanel

Az infra fűtési rendszerű berendezés nem új találmány szintén, de elterjedése az elmúlt időszakban indult meg. Nagyon sokan használják már ezeknek a berendezéseknek a különböző alfajait. Ide tartozik az infraszauna és a különböző infraszárító, az infralámpa.

Az infrapanel működéséhez legegyszerűbb szemléltetés a napozó síelő esete. Télen a napsütésben 0°C-os hőmérsékleten is gyakran látni napozó síelőket. Kellemesen érzik magukat, nem fáznak mindaddig, míg egy felhő nem kerül a nap elé. Az infrapanel lényege is, hogy a megszokott levegőhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten is kellemesen érezzük magunkat.

Ehhez hasonló eset a téli tábortűz körüli melegedés is, ahol a levegő csak közvetlenül a tűz felett melegszik fel valójában, de nekünk oldalt a tűz mellett is kellemes melegünk van.

A fenti példákból is látszik, hogy az infrapanelek egyik fő tulajdonsága, hogy takarásban nem működik, és a tábortűzhöz hasonlóan távolságfüggő a hatásfoka.. A jó elrendezéssel rengeteg energiát spórolhatunk, míg egy rossz elrendezés esetén hatástalan.

Infrapanel

A másik lényeges szempontot az alábbi példa szemlélteti:

  • ha bent vagyunk egy helyiségben aminek 3°C-os a fala és 30 fokos a levegő, fázni fogunk.
  • ha a helyiség fala 30 fokos, akkor 3 fokos levegőhőmérséklet mellett is kellemesen érezzük magunkat.

Az infrafűtés esetében lényeges, hogy aki például hozzám hasonlóan 24°C-os hőmérsékleten érzi jól magát az a panel mellett 19-20 fokos levegőhőmérsékletnél is úgy érzi mintha 24 lenne.

Infrapanel

Mi is az Infrapanel?

Az Infrapanel egy tábla alakú fűtőtest olyan kialakítással, hogy a fűtő oldalán az energiaáramlás maximális, ellenkező irányban viszont minimális.
Az elavult kerámiaszemcse alapú panelek korszerűbb, könnyen karbantartható, mosható műanyag bevonatos családja.
A jól megformált keret kielégíti a termékkel szemben támasztott esztétikai és minőségi elvárásokat, elősegíti a rögzítést és biztosítja a termék hő és elektromos szigetelési tulajdonságait.
A működő felülete lehet többféle színű és alakú a megrendelő igénye szerint.

Az infrapanelek csoportosítása!

  • 60-80 fokos felületi hőmérsékletű panelek: elsősorban lakás és irodafűtésre, ill. csarnokokban sötétsugárzóként használt kivitelek, de készül belőle törölközőszárítós radiátor, kerthelyiségbe, teraszra impozáns fűtőelem.
  • 120-130 fokos felületi hőmérsékletű panelek: ipari célra használt típusok. Festett, horganyzott felületek szárítására, valamint kezelendő felületek előmelegítésére használják elsősorban, valamint csarnokfűtésre.
  • 150-400 fokos felületi hőmérsékletű panelek: ipari célra, gyors szárításra, hevítésre használják elsősorban.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
FIKESZ Fényezőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^