Intarzia parketta

Intarzia parkettaAz intarzia szó jelentése egy szóval: faberakás. Faburkolatok, bútorok díszítésének azon módja, amikor a mintát egy vagy több az alaptól eltérő árnyalatú, színű vagy csupán erezetű fa adja. Története az ókorba nyúlik vissza, azonban virágkora a XVI-XVII. században kezdődött.
Az intarziaparketta tökéletes mindazoknak, akik egyedi és művészi megjelenést szeretnének kölcsönözni otthonukba. Irodák, konferenciatermek, múzeumok, könyvtárak és szállodák tökéletes díszítője megfizethető áron.
Az utólag is beépíthető, teljes mértékben emberi kéz alkotta különleges fa fajtákból készült intarzia érmék, medálok és rozetták tökéletes harmóniát alkotnak bármilyen burkolattal.


Intarzia parketta

A valódi parketta értékét, szellemiségét leginkább az intarzia parketta testesíti meg. A laikusok felé is ez az exkluzív termék is lényegesen hozzáférhetőbb lett.
Ma a fából készült intarziás felületet panelekből készítik. Léteznek hagyományos, táblás elemek, vagy kör, sokszög, illetve ovális alakú ún. intarzia medálok vagy akár az egész művet keretbe foglaló bordűrök. A katalógusokban található egyedi minták akár szoba méretűre nagyíthatóak. Természetesen egy ilyen jellegű burkolat egyik alapkövetelménye a pontos tervezés, melyben kérésre segítséget tudunk nyújtani.

Intarzia parketta

A táblás intarzia parketta alapnagysága 290-600×290-600 mm, amely 22 illetve 10 mm-es vastagságban, tömör fából készül. Az elemek egymáshoz vagy csap-horony rendszerrel vagy anélkül illeszkednek, masszívak, hosszú élettartamúak (sokszor csiszolhatóak és könnyen kezelhetőek. A hagyományos parkettához hasonlóan ragasztjuk az aljzathoz, majd a felületét együttesen csiszoljuk ill., lakkozzuk. Számítógép által vezérelt fűrészgéppel vágják ki egy-egy tábla alkotóelemeit, majd kézzel ill. géppel összeállítják a mintát, és műanyaghálóra rögzítik. Ilyen nyers formában kerül beépítésre. Léteznek olyan minták, melyekbe íves betét kerül, itt a lézert és a computer technikát vesszük igénybe. Hasonló elven ‘működnek’ a bordűrök, csak a méretük, formájuk más. Vastagságuk ugyancsak 22 és 10 mm, szélességük lehet 12-25 mm, de ez is természetesen igény szerint változtatható. Egyenes illetve sarokelemből állnak, és míg a táblás intarziát négyzetméterárban kínáljuk, addig a bordűrök sarokelemeit darabra, az egyenes részeket folyóméterárban adjuk. A medálok vagy intarzia érmék szintén tömör fából készülnek. A 80 cm-es 1,20 – 1,50 – 1,70 m átmérőjű (szintén variálható) panelek többféle mintázattal, motívumokkal állnak rendelkezésre, egyedi ötletek (fényképről minta, önarckép, embléma, lógó) is megvalósíthatóak. Szokvány vastagságuk 22 mm, de a 6 mm-es kopóréteget a megfelelő hordozóra ragasztva 10 mm-től kezdve bármilyen kívánt egyedi vastagságra alakítjuk.

Intarzia parketta

Az intarziaparketta színvilágát az eltérő fafajták adják. A gyártáskor használunk hazai, európai illetve egzotikus fákat is valamint ezeknek a kezelt változatát (füstölt, gőzölt stb.). A beépítés módja is variálható. Például a táblás intarzia lerakható hálóban vagy diagonálban, a mintát lezárhatjuk bordürökből készült kerettel és uralkodó motívumként berakhatunk egy medált. Mint már említettük, a katalógusokban található minták szoba méretűre is nagyíthatók. Elképzelhető olyan változat is, hogy hagyományos parketta felületet „dobunk fel” intarzia betéttel. Uralkodó motívumként egy medál vagy néhány négyzetméter táblás elem, a fal mentén húzódó bordür sőt egy íves betét is nagyon jól mutathat. Egyedi terv alapján is készítünk paneleket, sőt lehetőség van részben tönkrement parketták moduljainak rekonstrukciójára is.

A mai, modern lakásokban is megjelenhet az intarzia művészete a ragasztott parketták felújításánál utólag beépíthető intarziaérmék által. A beépítéshez nemcsak szaktanácsokat adunk, szükség esetén a felújítandó burkolatból a panelfészek pontos kivágásában is segítséget nyújtunk. Beragasztás után az intarziaérmét a régi burkolattal összecsiszolva és lakkozva megújult, exkluzív parkettát kapunk. Minden kivitelezőnek, lakberendezőnek javasoljuk ezt a különleges megoldást, amely a régi burkolat elvetése helyett azt magasabb nívóra emeli.

Végül, de nem utolsó sorban termékeink közt található még egy parkettafajta. Ez egy speciális konstrukció, melyet mérete, felülete, mintázat miatt soroltunk az intarziák közé. Ez egy három rétegű anyag, tömörfa kopó réteg, furnér középréteg és keményfa hordozó réteg. Vastagsága 14 mm, a panelek mérete pedig 390 x 390 mm, csap-nút rendszerrel illeszkednek egymáshoz.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
K. M. Par-Ker Építőipari és Szolgáltató Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^