James Bond és a lakberendezés?

James Bond és a lakberendezés?Megszokhattuk, hogy a 007-es filmekben nem csak a titkos ügynök sikerei, akciói látványosak, de a környezet is. Mi más lehetne egy sikeres ügynök környezetében, mint pénz, fényűzés, csillogás. A legutóbbi filmjében, a „Quantum Of Solance”-ban (2008), a film designerei igencsak feltűnőt alkottak abban is, hogy egy mai trendnek megfelelő, követhető – de luxus – lakberendezési stílusban mutattak be egy szállodai lakosztályt. Ez a stílus nem más, mint a minimál egy fényűző változata. (Bár a minimál esetében talán a fekete-fehér irányvonalból hozható ki leginkább a fényűzés – egy kis barokkal „nem rázva, keverve” – itt mégis megmaradtak a sötétbarna-fekete és a bézs-fehér tágabb színskála mellett.)
James Bond és a lakberendezés?A filmben nagyon jól mutatják be, hogyan lehet egy régi neoklasszicista épületbelsőt a maga eredendően mediterrán hangulatot sugárzó zsalugáteres francia ablakaival fényűző minimállá tenni.


Az angolnyelvű portálok a bútorválasztást dicsérik. A lakosztály lakberendezése a B&B Italynak, mint szponzornak, a Maxalto bútoraival került kialakításra. James Bond és a lakberendezés? A produkció dekoratőre is azt emelte ki, hogy a Maxalto bútor a „Quantum Of Solance” részére egy eszményi választás volt, mert így a filmben ez a rész egy erős lenyomatot hagyott a kortárs lakás-, bútor-design tekintetében, másrészt a filmben ez az enteriőr kiválóan kiemeli James Bond életmódját, a funkcionalizmust és a luxus érzését.James Bond és a lakberendezés? Mindezek mellett ez a bútorkompozíció és az említett 007-es életérzés, csak úgy tudott érvényesülni, ha a megfelelő térbe helyezték. Ezért én úgy gondolom, ebben az életérzésben, a luxusharmóniában nagyobb szerep jutott a falaknak, a padlónak, mennyezetnek és nyílászáróknak, azok tagoltságának és színeinek, mint maguknak a neves bútoroknak.

Érdemes megfigyelni a képeken a luxus-minimál jegyeket.
James Bond és a lakberendezés? Következetesen a sötétbarna-fekete és a bézs-fehér színjegyeken belül mozgó enteriőr minimál jellegét, természetesen erősítik és meghatározzák a B&B Italy tipikus minimál stílusú bútorai, de a falak vízszintes tagolása és zsalugáter elemek között beszűrődő fény vízszintes-hatás fokozása alapjaiban határozza a meg a minimál jelleget.

Igen előnyösen „fordították át” az egyébként mediterrán hangulatot sugárzó zsalugáteres franciaablakokat minimállá, azzal, hogy egyszerűen feketére festették. Bizonyára a látvány szempontjából is ügyeltek arra, hogy a zsalugátereken a fény beszűrődjön, így a kontraszttal a minimál vízszintes jegye erőteljesen érvényesült a nyílászárókon. James Bond és a lakberendezés?Érdekesség, hogy az elegancia és a stílus fokozása érdekében még a hálószoba ajtó is ugyanúgy zsalugáteres, mint a külső ablakok.
A retro beütésről, egyrészt a 70-es években oly népszerű vízipálma gondoskodik – a szobában három helyen is megjelenik.
James Bond és a lakberendezés? A másik nagyméretű retro elem a bejárati ajtó körüli kovácsoltvas térhatároló elem. Mely attól, hogy kovácsoltvas a motívumaiban tipikus retro – s véletlenül sem téveszthető össze egy mediterrán stílusú kovácsoltvas munkával.

A minimál színvilágának kontrasztja eleve elegánssá teszi ezt a stílus. Ahhoz, hogy az eleganciát luxus szintre emeljék az anyaghasználattal és az igényes felületképzésekkel tudták elérni. A felületképzés terén a legfontosabb elem a falak vízszintes osztása. Egy belső térben elégé különleges megjelenést biztosít ez a karakteres megjelenés – talán álkváderezésnek nevezhetnénk. A másik a mennyezet kazettás osztása. Ez nyilván a klasszicista épületből „itt maradt örökség”, melyet a mennyezet és a gerendák kontrasztos festésével tettek a minimál stílus számára befogadhatóvá. Az anyaghasználat adta luxus élmény egyik eleme a tér közepén elhelyezkedő fényes, fekete-fehér közeli kőburkolat, illetve a minimál színvilágot törő arany motívumok következetes használata. Az arany eredendően a gazdagság alapeleme. Arany színű az étkező asztalok feletti két nagy kerek lámpabura, és ugyanilyen lámpabura-páros jelenik meg a hálószobában az éjjeli szekrények felett. A nappali ülőgarnitúrájának aranyszínű díszpárnáit, szintén a hálószobában az ágyon láthatjuk viszont. Természetesen a hálószobában az ágytakaró is arany színű.
Aranyat „találhatunk még” az étkezőasztal alatti szőnyeg mintájába, és természetesen arany színűek a villanykapcsolók is.
James Bond és a lakberendezés?
Aranykazettájú a lakosztály bejárati ajtaja is, melyen át ki is jutottunk a James Bond számára kialakított lakberendezői térből. A stílus azonban az ajtónál nem szakad meg. James Bond és a lakberendezés?Minimálnak ugyan nem nevezhető az erősen baluszteres folyosó és lépcső, de a korlát sötétbarna színe, a padló fényes fekete-fehét kövezése, a barna szögletes konzolasztal és a rajta elhelyezett tégla-formájú asztali-lámpa együttese biztosítja a stílus követését.
James Bond és a lakberendezés?

Önnek tetszik a minimál eleganciája, a luxus érzete és éppen építkezik? – Lehet másolni.
Nagyobb odafigyeléssel és következetességgel otthonában is megvalósíthatja ugyanezt, még a világhírű bútortervezők designbútorai nélkül is.

A képek forrása a „James Bond – Quantum Of Solance”-című film.

Tóth Tamás – lakberendező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^