Nappali szoba esetén célszerű úgy illeszteni a a játékasztal elhelyezését, hogy egy tv-néző (hacsak nincs külön TV szoba), beszélgetésre alkalmas ülőgarnitúrás rész elkülönüljön, hogy a játszók és a fotelben beszélgetők ne zavarják egymást. Nyilván ez a nappali méreteitől is függ, valamint attól, hogy milyen a társas összejöveteleink jellege, hiszen nem biztos, hogy van igény az elkülönülésre.
Ha a nappalink mérete megengedi, akkor a biliárdasztal közelében jól mutathat, az egyébként is kedvelt bárpult, bársarok elhelyezése.

Sardi Pierrot biliárdasztalElőfordul – sőt ez a legvalószínűbb -, hogy egyáltalán nincs hely a lakásban. Ekkor mérjük le, hogy mekkora az étkezőnk, hogy megtudjuk elférne-e az étkezőasztal helyén a biliárdasztal. Ha igen már csak abba a kompromisszumba kell belemennünk, hogy az asztalt étkezésre és játékra egyaránt használjuk.
Hogy hogyan?
Sardi Aladin biliárdasztal
A SARDI kínálatában szereplő egyes biliárdasztalok szilárd fedéllel rendelkeznek, így azok étkezőasztalként is használhatóak.
Játék esetén egyszerűen le kell venni a fedelet, s máris biliárdozhatunk.

Az utóbbi évtizedek divatos megoldása az úgynevezett amerikai konyhás lakások esetén, amikor a nappali, az étkező és a konyha egy légtérben helyezkedik el. Ilyen esetben helyezhető el talán legkönnyebben egy biliárdasztal.
Természetesen itt is a rendelkezésre álló hely függvényében könnyen lehet, hogy egy étkezőasztal funkciót is ellátó biliárdasztalt kell választanunk.
Ezt a kombinációt esetleg érezhetjük úgy, hogy kényelmetlen a fedelet mindig emelgetni, hiszen a rendszeres étkezés mellett, kell, hogy a biliárd játék is minden nap rendelkezésre álljon, hiszen azért helyeztük el a lakásban, hogy minden nap tudjunk játszani.
Ez megoldható egy kis térszervezéssel, valamit könnyen előfordulhat, hogy a biliárdasztal beszerzésével új konyhabútorra is szükségünk lesz.

Lássuk a legkisebb hely számítását:
A SARDI biliárd asztalcsalád rendelkezik kicsi 6′-os asztallal. Ennek játékfelülete:183cm×91,5cm, ez azt jelenti, hogy 120-as dákókkal a játék térigénye 425cm×335cm. Az asztal befoglaló mérete 210×118cm, melyből adódóan játékmentes időszakban a tér kellően tágas, hiszen az asztal körül 108cm széles közlekedési útvonal áll rendelkezésre. Egy konyhabútor 60cm mély. Tehát egy étkező és konyha helyiség eléri a 485×335cm-es méretet, vagy a 425×395cm-es méretet akkor ebben a térben mindhárom funkció megvalósítható. Természetesen ekkora térben főzni és játszani egyszerre esetleg konfliktust okoz, s az együttes játék és étkezés pedig végképp nem oldható meg.
Ugyanakkor a két nagyobb értékkel számolva 485×395cm-es helyiségben már L alakban helyezhető el a konyhabútor, s ennek már valamelyik végén kialakítható olyan falra fordított bárszerű kialakítás, hogy a kisebb étkezés megoldható fedél nélküli biliárd asztal mellett is.
Mivel az előbbiekben egyterű nappali étkező konyha együttesről beszéltem, a térnek annyival nagyobbnak kell lenni, hogy a nappali rész, azaz egy ülőgarnitúrás rész is megférjen.

Az amerikai konyhás nappalinál maradva érdemes az alábbiakat figyelme venni, annak érdekében, hogy egy biliárdasztal harmonikusan illeszkedjen a lakás többi eleméhez. Főképp akkor észlelhetünk diszharmóniát, ha a biliárdasztal fedél nélkül van, s túl közel a konyhához. Tehát legyünk figyelemmel az alábbiakra:

 • a konyha és a biliárdasztal különválasztására – ha rendelkezünk megfelelő hellyel, használjunk átadópultot.
 • ha elegendő a terünk, az átadópultot zárttá tudjuk tenni, így gyakorlatilag elszeparáljuk a konyhától.
 • ha ez a zárt elem nagyon beszűkítené, nyomottá tenné a teret hagyjuk szellősen, s az átadópultot igyekezzünk inkább bárpult jellegűvé alakítani:
  • helyezzünk el 2-3 bárszéket az (átadópult) bárpult elé,
  • a pultot alakítsuk úgy hogy ott a bárszéken ülve akár 2-3 fő vagy a teljes család meg tudjon viszonylag kényelmesen ebédelni. Így a biliárdasztal fedelét, csak akkor kell hogy visszahelyezzük, ha vendégeket akarunk fogadni, s így már kellemetlen lenne a bárpultnál étkezés.
  • a pult környezetét alakítsuk úgy mint egy valódi bárban, (ne az angol vidéki stílusjegy fazekai lógjanak a pult felett 🙂 ), hanem:
   • építtessünk a pult felső része alá pohártartó sínt,
   • helyezzünk el látványos borhűtőt,
   • a tömény italok, a csemege tárolására, látványos üvegvitrint használjunk,
   • építsünk be sörcsapot,
   • a bárpultunk környéke egyfajta „házi kirakatként” működjön, mint ahogyan a valódi bár csábítja a vendégeket.
   • a zárt felső konyhaszekrényeket a pult közelétől távolabb helyezzük el.
 • ha egyébként nem használjuk intenzíven a konyhát, megtehetjük, hogy a konyhát teakonyha jellegűnek alakítjuk ki, s a munkalap felületét a felső szekrényből induló rolóval lezárjuk, vagy az egész konyhaszekrényes oldalt beépített tolóajtókkal letakarjuk, mint egy gardróbot.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^