kandalló feeling kategória bejegyzései

Teremtsd meg a kandalló hangulatát otthonodban, és élvezd a meghitt és barátságos környezetet.

Fatüzelésű kandallók, elektromos kandallók, bioetanol kandallók és pára kandallók – melyik, hova, mikor jó választás?

Ha kandallóra gondolunk, akkor általában egy fatüzelésű kandalló jut eszünkbe. Természetesen okkal, hiszen egy kandallóban alapvetően fával tüzeltünk évszázadokon át. Manapság ezt egyre kevesebben tehetik meg, hiszen egy adott lakás tulajdonságain sok esetben nincs lehetőségünk változtatni, vagy egyszerűen nincs időnk egy fatüzeléssel foglalatoskodni. Ezzel szemben sokkal több emberben él egy romantikus igény, vagy csak az égő tűz látványa iránt, vagy akár a kandalló sugárzó hőjét is át kívánják élni.

.

Nézzük sorra milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk, ha a fatüzelésű kandalló, a pellet kandalló, a gázüzemű kandalló, az elektromos kandalló, a bioetanol kandalló, vagy akár a pára kandalló biztosította élmények közül kell választanunk:

Fatüzelésű kandallók, elektromos kandallók, bioetanol kandallók és pára kandallók – melyik, hova, mikor jó választás? bővebben…

Mielőtt kályhát, kandallót, kandallókályhát vásárolnál a rezsiemelés miatt – jó ha tudod …

A rezsiemelés, szebbik nevén a rezsicsökkentés részleges feladása miatt, a gáz- és a villanyfűtésük kiváltására sokan érdeklődnek a fatüzelés iránt. Egyrészt a hírekből tudható, hogy megugrottak a kályhavásárlások és elfogyott a tűzifa a kereskedőknél, de szemmel láthatóan megugrott a honlapunk kandallóépítéssel foglalkozó cikkeinek a látogatottsága.

Valójában az a normális, hogy nyáron gondolkozunk a téli fűtésről, most azonban a rezsi intézkedések alaposan rátettek erre. Általában a legtöbb ember télen keres megoldást mikor már baj van.

.

Nekik az alábbi tapasztalatokat tudom átadni:

Mielőtt kályhát, kandallót, kandallókályhát vásárolnál a rezsiemelés miatt – jó ha tudod … bővebben…

A kandalló? – az valami egészen más világ

érzelmek és stílusok

Rusztikus fülkés kandalló

Nincs hangulatosabb, mint otthon a kandalló előtt olvasgatva, teázgatva figyelni lobogó tüzet, hallgatni a pattogó parázs hangját. Egyre többen teszik nappalijukat kellemesebbé kandallóval, ismét divatba jöttek a lakókonyhát otthonossá varázsoló kemencék is. Egykor az emberiség jövőjének szabott új irányt a tűz, s ma is minden egyes tűzrakás felidézi a nagy horderejű, régmúlt pillanatokat. Tüzet rakni már-már rituális cselekedet. Van benne valami ősi, archaikus erő, megfoghatatlan, misztikus vonzerő, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

A kandalló? – az valami egészen más világ bővebben…

Milyen kandallót, hova? – röviden

Ozhung MOD218 széndíszítésű lángimitációval (elektromos)

A kandallót általában nem használjuk kizárólagos fűtésként, viszont az őszi és tavaszi időszakban kiválóan temperálja a lakást, ugyanakkor léteznek olyan megoldások, mellyel egész télen biztosítható a lakás melege. Belsőépítészeti szempontból általában az az ideális, ha a lakás központi helyiségébe tervezzük, hiszen itt tartózkodik legtöbbet a család, vendéget is itt fogadunk. Az elsődleges és legfontosabb feltétel azonban az, hogy megfelelő kéménnyel rendelkezzünk.

Milyen kandallót, hova? – röviden bővebben…

Fűtés – a fa égésének folyamata

Tűzrakás fával

Tűzgyújtáshoz a következőkre van szükségünk:

  • lazán összegyűrt papírra, közte levegőterekkel;
  • vékonyra hasított gyújtósra vagy rőzsére;
  • normál méretű hasított fára.

Osztatlan belső terű kályhák és kandallók esetében nincsen jobb módszer, mint ahogyan tábortüzet gyújtjuk. A meggyújtandó fát sátorszerűen állítjuk fel. A leendő „sátor” közepébe kerül a leggyúlékonyabb anyag – napjainkban az összegyűrt újságpapír. A papírmag fölé gyújtóst (vékonyra hasított fát) vagy rőzsét helyezünk. Ha a vékony gyújtóssal túlságosan takarékoskodunk vagy túl vastag fát használunk, tüzünk nem gyullad meg, ami miatt a begyújtás műveletét mindaddig meg kell ismételnünk, míg a helytelen, „takarékosságról” le nem szokunk. A gyújtósból rakott sátor fölé hasított fadarabokból második sátrat építünk.
Fűtés – a fa égésének folyamata bővebben…

A fatüzelés, mint környezetbarát fűtési mód

– aki fával fűt, tárolt napenergiát hasznosít
North Cascades

A fa a növények napfény hatására végbemenő asszimilációjának terméke. Ha az évente eltüzelt fa mennyisége nem több annál, amennyi új faanyag az erdőben utána nő, akkor a fa elégetésétől nem változik meg a légkör CO2-tartalma. A fák növekedésük során pontosan ugyanannyit kötnek le az éghajlatot befolyásoló, „üvegházi” hatást kiváltó szén-dioxidból, mint amennyi teljes elégetésükkor keletkezik.

A fatüzelés, mint környezetbarát fűtési mód bővebben…

A kandalló és a fűtés története

régi tűzhelyMa aki csak teheti, kandallót épít, illetve vásárol. Az erre specializálódott cégek lényegében készen – előre gyártva – szállítják a megrendelőnek, akinek nincs más dolga, minthogy intézkedjen, hogy az előre kijelölt helyére építsék be a lakásnak nemcsak meleget, hanem – leginkább – hangulatot is szolgáltató berendezést. Ehhez szabadon lehet választani a legkülönbözőbb keretek közül. A kandalló azonban, akármilyen nagy is a divatja napjainkban, nem új: több száz éves múltra tekint vissza.

A kandalló éppenséggel a legősibb tüzelőberendezés, ha úgy tetszik, a kályha őse. Eleink, minthogy ők sem voltak kevésbé fázósak, mint mi, jobb híján tüzet raktak a házban. Többé-kevésbé meleg lett, rajta az ételt is megfőzték-megmelegítették, a füst azonban, miközben a padláson át szabadon távozott, ott terjengett, kellemetlen büdöset és párásságot okozott a lakásban. Időbe telt, amíg rájöttek arra, hogy a földre rakott égő fahasábok fölé kürtőt építve és azt a házon kívülre vezetve kettős nyereséggel számolhatnak: mentesülnek a füsttől és jelentősen csökken a tűzveszély. A középkorban egész falvak pusztultak el a lángokban, de a kőépületeket sem kímélték a tűzvészek.

A kandalló és a fűtés története bővebben…

Díszkandallók

Ez az ötlet a csatornán túl látott napvilágot, s megalkotója belsőépítész. Mint az köztudott, a kandalló a ködös Albionban szinte nemzeti jelkép, ezt még a modern fűtésrendszerek sem tudták kiszorítani. Mármint berendezési, hangulati kelléket, mert fűtésre egyre kevesebben használják. A képünkön látható kandalló azonban tradicionális és tűzbiztos dísztárgy a javából. Olyannyira, hogy tűzterét kétcolos deszkával burkolták be, füstjáratnak meg nyoma sincs. Ennek ellenére jobbról-balról szinte mennyezetig felslihtolt fahasábok fogják keretbe, és a tűztérben is jól elrendezett fahasábok keltenek bizarr illúziót. A hatása mindenesetre meghökkentő, és szép is.
Díszkandallók bővebben…

Falazott ál-kandalló

Sokan szeretnék, ha szobájukban csak a hangulatáért lenne kandalló, de fűteni nem akarnak benne. Hogy ez badarság-e vagy sem, ezt döntse el mindenki saját maga, az viszont tény, hogy egy szépen kialakított kandallóhomlokzat, amely még helyet sem nagyon foglal, valóban dekoratív szobai kellék, mondhatni berendezési tárgy. Ráadásul egy üvegablakos kályhával vagy modern gázkályhával kombinálva még fűtésre is alkalmassá tehető.
Falazott ál-kandalló bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^