Kandallóépítés lakásfelújítással (Simon István Krisztián)

.

Szeretném előre tisztázni, nem vagyok kandallóépítő, az interneten talált leírásokat, kérdésekre adott válaszokat gyűjtve, valamint egy kandallóépítésről szóló könyvvel a hónom alatt vágtam az építésbe. Az építés 3 hónapig tartott, mert ez mellett még a lakást is felújítottuk, festettem stb…

A lakásfelújítást a kandallóépítés hozta magával, hogy jó helyre kerüljön, át kellett egy kicsit rendezni nem csak ezt a helységet, ahová a kandallót terveztük, hanem a szomszédos szobákat is.

Miért?

Ez a tűztérválasztással indult, amit szintén próbáltam kellő alapossággal körüljárni. Mivel arról sem volt sok fogalmam, milyen tűzterek léteznek, a fórumokban fellelhető típusoknak néztem utána. Első gondolatom egy vízteres kandalló megépítése volt, a kandalló számára kinézett helyek egyike ebből a szempontból ideálisnak tűnt (a kandalló mögötti kazánház miatt), azonban az onnan elérhető kémény keresztmetszetét kicsinek találtam. Valamint a tűztérben a víz felforrását megakadályozó keringetés áramszünet esetén történő biztosítása is bonyolultnak látszott. Így tértem át a légfűtés tervezésére, amire pedig az elhelyezésre szánt másik hely szinte tökéletes volt.

Megfelelő nagyságú (15*25 cm) kémény központi elhelyezkedésű. A kémény egy 50 cm-es vályogfal közepébe épült, a fal túloldalán erre merőlegesen egy válaszfal, melynek két oldalán a szobák. Ezzel két kis probléma volt, ha a kémény elé építem a kandallót a koromzsák nyílás hozzáférhetetlen lesz, illetve a kémény nem gáztömör. Kéményseprők véleményét kikérve a kéménybélelésben állapodtunk meg, de csak a födém fölött, mert a kéményben a födém magasságában elhúzás is volt. A füstcső egyenesen a födémen átvezetve a födémtől kb. egy méter magasságban becsatlakoztatva a kéménybe, így a koromzsák is kialakítható alatta. A kandalló elhelyezésének problémája így megoldódott.

Szóval a központi elhelyezkedés hozta magával, hogy a vályogfal túloldalán elhelyezkedő szobák fűtése is megoldható légfűtéssel. A fórumokban talált típusok megismerése során különösen szimpatikus lett a Supra Temporis 2D, amelyre végül is a választásunk esett. Kecskeméten a Szabó Kandallónál meg is nézhettük működés közben, és Ők is csak jót tudtak mondani róla. Éppen akció lévén gyorsan meg is rendeltük náluk.

Azonban ennek a tűztérnek biztosítani kell az égéshez külső levegő bevezetését, ami újabb problémát szült. Végül ez is megoldódott, a két szoba közti vályogfal tövében. Mivel ezt a szobát szinte teljesen át kellett rendeznünk, valamint a falvésések nyomait is el kellett tüntetni, a szobát ki kellett festeni. Ez volt az első lépés a kandalló megépítéséhez: az égéshez szükséges levegő bevezetése, valamint a kandalló által felmelegített levegő bevezetése a szobákba. Ekkor a nappali felől így nézett ki a kandalló helye:

.

A képen jól látszik a megszüntetett koromzsák ajtó helye. A légfűtés lényege, hogy a kandalló csak a levegőt melegítse, lehetőleg semmi mást. Ezért a meleglevegőt átvezető flexibilis csöveket 3 cm vastag kőzetgyapot paplannal szigeteltem.
Következő lépésként a laminált padló kivágása, valamint egy kis villanyszerelés következett, a képen látható konnektor áthelyezésével. Már ekkor kialakítottam egy csatlakozást a levegőáramlást segítő ventilátor energiaellátásának. Majd kezdődött az érdemi munka, az első Ytong téglák elhelyezése, melyek a kandalló alapjául szolgálnak. A ragasztáshoz Murexin Variflex típusú ragasztót használtam. A falra hőszigetelés céljából 25 mm vastag kálcium-szilikát lapot ragasztottam, majd a felületét a ragasztóanyaggal átgletteltem, ahogy az Ytong téglák szabadon maradó felületét is. Ezután helyére kerülhetett a tűztér.

Majd folytatódott a falazás, közben a levegőmozgást segítő ventilátor és annak áramellátása is beépítésre került. A falazás során a tűztér felőli oldalakat szintén gletteltem a ragasztóval. Ytong párkányelemet nem tudtam vásárolni, mert a gyártó csak egész raklap forgalmazását látja kifizetődőnek, még a tüzépeknek sem ad kisebb tételben. Így sima Ytong elemből fűrész segítségével készült el a két párkányelem, közé pedig Ytong áthidalót raktam, úgy, hogy a párkányelemekből kivágva kapcsolódnak egymáshoz.

.

A füstcső behelyezése, és a meleglevegő csöveket szerelése következett. A kandalló forgalmazó tanácsára a hátsó kivezetésekre kötöttem, mivel azok szolgáltatnak melegebb levegőt. A szobákba és kürtőre olyan rácsokat terveztem, amelyeken az átáramló levegő mennyisége állítható, hogy a hőmérséklet a különböző helységekben szabályozható legyen.
A kürtő szintén 25 mm-es kalcium-szilikátból készült, a belső fele az építés során szintén glettelve. A kürtőt (ugyancsak a kandalló forgalmazójának tanácsára) úgy terveztem, hogy nem egy légterű lesz, mivel a füstcsövet a födémen keresztül szándékoztam kivezetni, és nem akartam túl nagy hőnek kitenni, lévén ez egy régi saralt nádfödém. Ezért úgy kétharmad magasságban lezártam, és úgy folytattam tovább. Az alsó rész legmagasabb pontjaira kerültek a szellőzőnyílások. A felső harmadban azonban már a füstcsövet szigetelőpaplannal hőszigeteltem, valamint építettem köré kalcium-szilikátból egy falat is, ami áttöri a födémet. Ennek a résznek is van egy szellőző nyílása, ha mégis bemelegedne a kelleténél jobban, akkor tudjon a nappali felé hőt leadni.

.

A kürtő elkészültével az egészet átgletteltem ragasztóval, de előtte raktam rá üvegszálas hálót is, hogy az illesztéseknél ne repedezzen meg a hőingadozástól. A sarkoknál duplán raktam a hálóból.

.

Ezután már „csak” a burkolás maradt, aminek a kiválasztása nem kis gondot okozott. Végül rózsaszínű sprengelt márvány került kiválasztásra, a padkára pedig szintén márványlap került.

.

A nappali kifestésekor a felső részt újra átgletteltem sima glettelő anyaggal, majd csiszolás után a festés is megtörtént. A kürtő színe a fal felső részével egyező, orchidea fehér lett. A hosszúkás kürtő ellensúlyozására 15 cm-es fa párkányt terveztem, színének a nappali bútorzatához passzoló sötétbarna lazúr festéket választottam.

.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Simon István Krisztián

Korábbi Hozzászólások:

admin hozzászólása:
szeptember 28th, 2009 – 7:47 de.

Gratulálok az igényes kivitelezéshez, és különösen tetszik a kéménycsatlakozás ötletessége.

Tóth Tamás

kekibalazs hozzászólása:
szeptember 28th, 2009 – 8:08 du.

Ez szép lett!

Hogyan lettek rögzítve a kalcium-szilikát lapok?

Kéki Balázs

septi hozzászólása:
szeptember 29th, 2009 – 3:12 du.

Tisztelt Balázs!

Köszönöm a dicsérő szavakat.
Gipszkartonhoz használatos csavarokkal, illetve raktam közéjük a ragasztóanyagból is. Kívülről pedig a háló is sokat fog rajta, hogy ne mozogjon a hőmérséklet változására.

Simon István Krisztián

kekibalazs hozzászólása:
október 1st, 2009 – 5:55 du.

Szia Septi!

Hol lehet beszerezni ezt a kalcium-szilikát lapot, mert én a környékünkön sehol nem kapok?

Kéki Balázs

septi hozzászólása:
október 2nd, 2009 – 4:47 du.

Szia Balázs!

Nem tudom merre laksz, Kecskeméten két helyet is tudok, ahol lehet kapni. Az egyik hely, ahol a kandallóbetétet vettem a Szabó Kandallónál, a másik ahol én is vettem a lapokat, az pedig az Interkerám Kft. Én is keresgéltem a neten, így találtam rá az Interkerámra, addig azt sem tudtam van ilyen cég Kecskeméten. Egyébként nem Ők gyártják, csak forgalmazzák. Két típus létezik belőle, az egyik puhább a másik keményebb. Én a keményebből vásároltam, de ne gondolj valami nagyon keményre, még olyan sincs, mint az iskolai táblához a kréta. Ennek is az egyik fele keményebb, a másik puhább. A tábla mérete 50*125 cm. vastagsága 25 és 50 mm ha jól emlékszem és a 25-öst vettem. Van ahol 30 és 40 mm vastagságú is van. Esetleg kérdezd meg, GLS-sel vagy postán küldenek-e. Nem nehéz, csak nagy darab.
Most nézem, Óbudán is van képviseletük.

Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel, ha tudok, természetesen válaszolok.

Simon István Krisztián

galile hozzászólása:
október 5th, 2009 – 10:52 de.

Szia!
Most találtam meg ezt az írást, nagyon jó lett a kandalló! Mi két napja köttettük be, ugyanezt a tűzteret, ugyanígy vályogházba, két szoba túlsó felébe nappaliba, viszont a körbeépítés még előttünk -házilagosan tervezzük. Nagyon hasznos lesz, amit leírtál, köszönöm!
Pár kérdésem lenne:
Mennyire tartják a falak a meleget? Gondolkodtál azon, hogy samottal kirakni a felső részét, hogy jobban tartsa a hőt? Valami úton módon jó lenne, ha a fal nagy tömegét (égésveszély nélkül)ki lehetne használni közvetlenebbül is hőtárolásra. Ezt a beépítést javasolták nekünk is a forgalmazók (illetve a megosztás újdonság), amit Nálad látok. Vagy ne gondolkodjuk újításon, ez így beválik?
Válaszodat köszönöm,
Lakatosné Gabriella

septi hozzászólása:
október 5th, 2009 – 5:46 du.

Kedves Gabi!

Első gondolatom nekem is az volt, hogy nem szigetelem le a fal felől, és akkor hőtárolóként funkcionál a vastag fal. Azonban a kereskedő lebeszélt róla, mert a légfűtés nem erről szól. Egy valamit azért szem előtt kell tartani a döntés meghozatalához. Minél nagyobb tömeget akarunk felmelegíteni, annál tovább tart. Igaz, kihűlni is később fog. Mivel már 3-4 alkalommal már begyújtottunk (az újdonság varázsa), jól észlelhető, hogy a betét (a maga saját 140 kg-os tömegének) felmelegítése sem két pillanat. Viszont ahogy átmelegszik, már ontja is a meleget minden irányban. Úgy gondolom először azt kellene eldönteni, hogy akarjátok használni a kandallót. Fűtéskiegészítésre alkalmanként vagy folyamatos tüzelésre. Ha utóbbiban gondolkoztok, tehát nem is akarjátok (kis túlzással) egész télen se kialtatni a tüzet, akkor lehet el lehet gondolkozni amit leírtál. Ez első esetében viszont egyáltalán nem ajánlom. Pont ez a különbség a kandalló és a cserépkályha közt is. A cserépkályha nem köszöni meg, ha állandóan hagyják kihűlni, aztán meg újra fel kell fűteni.
Ha most építitek a kandallóköpenyt, igyekezzetek az építéssel (vagy ha meg van a kéménybekötés, köpeny nélkül is ki lehet próbálni), az első begyújtással ne várjátok meg a hideg időt, mert mellette szellőztetni is kell a szobákat, míg kiég a betét festéke.

És még egy gondolat: 25mm-es kalcium-szilikát alkalmazásával azért ad még át hőt a falnak is intenzív tüzelés mellett, a levegő felmelegítése mégis gyorsabb.

Jó munkát!

Üdvözlettel:
Simon István Krisztián

galile hozzászólása:
október 6th, 2009 – 8:25 de.

Köszönöm a gyors választ!
Állandó fűtésre szeretnénk, és mivel a ház nem túl nagy, szigetelt ablakokkal, vastag falakkal, alacsony belmagassággal, ezért gondoltunk arra, hogy ha már vannak ezek a vastag falak (amik alapban is tárolják a hőt), jó lenne valahogy jobban kihasználni. Minket is próbált a forgalmazó lebeszélni,de nem győzött meg. Csak jó lenne valahonnan információt találni, hogy tényleg megoldható, és működik. Mindenesetre az jó, hogy a kálcium-szilikát mellett is ad hőt a falnak, bár nem tudom mennyire lesz szükség esetünkben intenzív tüzelésre. (Az egyik szobát pl évek óta nem fűtjük, mert télen is min. 18 fok van benne.)
Most ott tartunk, hogy elkezdjük használni körbeépítés nélkül, és figyeljük hol és hogyan melegszik, mi változik, ha samottot teszünk a tetejére, stb…Kíváncsi vagyok nagyon, hogy válik be :)))
Üdvözlettel, Gabi

sophie hozzászólása:
október 16th, 2009 – 9:42 du.

Szia Septi!

Mi is most tervezzük kandalló építését.
Megvettük a betétet (hasznosak lesznek az általad leírta).Szeretném megkérdezni, ti mekkora helyiséget(alapterületű házat) tudtok vele felfűteni?
Válaszodat előre is köszönöm:Sophie

septi hozzászólása:
október 20th, 2009 – 6:33 du.

Kedves Sophie!

A házunk két részből áll, egy régi vályogház lett megtoldva, így lett “L” alakú. Nos, a kandalló helye úgy lett kiválasztva, hogy a régi épületrészt tudjuk vele igazán fűteni, ennek közepére került. Ez a régi rész bruttó 90m2 a falakkal együtt, azok nélkül kb 65m2. Az elmúlt napok fűtési tapasztalatai azt mutatják, hogy azért jelentősen segít az új rész fűtésében is. Igaz, hogy az új rész alatt padlófűtés van, így 20 fok alá nem süllyed a hőmérséklet, viszont a kandalló begyújtása után egy-másfél órával felszalad 21,5 fokra, így az oda telepített termosztát ki is kapcsolja a fűtést. Az régi és az új rész között csukott ajtó nincs, sőt ajtó se nagyon, egy kis előszoba van, ahova kintről érkezik a látogató. Innen balra a nappali a kandallóval, jobbra az étkező a konyhával, ahol tolóajtó van, de nem csukjuk. A két ajtó tengelyében pedig a kandalló, így az étkezőból is látható. A meleg is jól megtalálja az útját az étkezőbe. A konkrét válasz tehát a kérdésedre: nettó 102 m2, ekkora a ház a régi és új együttesen. Igaz, egy része ebből minimális padlófűtésben részesül, illetve a fürdőben a törölközőszárító miatt, szintén kering a központi is, de minden más helységben le vannak zárva a radiátorok. Nem tudom milyen betétet vásároltatok, a mienk névleges teljesítménye 12 kW.
Remélem tudtam segíteni, az építéshez sok sikert!

Üdvözlettel:
Simon István Krisztián

zsandor hozzászólása:
november 5th, 2009 – 10:40 de.

Kedves Simon István Krisztián!

Mi az építkezés közepén tartunk és az elmúlt hetekben azon megyünk keresztül amin ti, vagyis nyílt vízteres majd a zárt vízteres kandalló után eljutottunk a Temporis 2D-hez.
Sajnos még élőben nem sikerült látnom a készüléket.
Hány (lég) fűtés csövet lehet hozzá csatlakoztatni?
A ventilátor alapfelszerelése a kandallótestnek?
A mi házunk is vályog és kisméretű tégla keverékéből épült és a régi kornak megfelelően nagyon hosszú (14m). A kandallót csak az egyik sarkában tudjuk elhelyezni. Maga szerint a fűtéscsöveket milyen távolságra lehet elvezetni?
Mit gondol arról, hogy a kéménycsőre még hődobot lehet e szerelni?
Remélem nem zavarom a sok kérdésemmel.
Tisztelettel Sándor Zsolt

septi hozzászólása:
november 6th, 2009 – 7:12 de.

Tisztelt Zsolt!

A Temporis 2D-nek 4 meleg levegő kivezetése van. Én a hátsó kettőt kötöttem be, a szobák fűtéséhet, mert a kereskedő szerint a melegebb levegő azokból jön, ami logikus is, hiszen maga a rostély a tűztéren belül a hátsó részben van, illetve a hátfal legnagyobb felület, amely a levegőt melegíti.
A ventilátor nem része a kandallónak, azt külön kell megvásárolni. Nekem a tűztér alá, a melegítendő levegő beáramlási helye alá van közvetlenül elhelyezve. Sokan kérdezték, hogy miért nem a légátvezető cső végére, a szobai rácsokhoz raktam. Egyrészt mert a kereskedő nem javasolta, amit teljesen el is fogadtam, miszerint ha alul van a ventilátor, akkor egy kis túlnyomás keletkezik a tűztér körül, ha utána rakom, akkor egy pici vákuum. Ez akkor érdekes, ha valahol esetleg füstöt ereszt a rendszer. mert ha vákuum van kiszippantja a résen, és a szoba megtelik füsttel. Másrészt akkor ahány kivezetés van, annyi ventilátor kell, és nem is akármilyen, mert igen magas hőmérsékletű levegő érkezik a csöveken.
A legjobb az lenne, ha a kandallót központi helyre helyeznék, mert szerintem 5-6 méternél távolabbra elvezetni a meleg levegőt már bajos lehet, és sok veszteséggel jár. Ha a kémény a probléma a kandalló elhelyezésénél, a szerelt kéményt tudom ajánlani, nem tökéletesen bevált, Nem is kerül túl sokba, és könnyen kivitelezhető a födémen átvezetve.
Kéménycső és hődob. Nem tudom ilyen hődobra gondolt, hogy arról is el lehet vezetni a meleg levegőt, vagy csak az is azt a helységet fűtené, ahol a kandalló van. Ha utóbbi, akkor nem biztos hogy szükség van rá, főleg, ha messzire kell vezetni a meleg levegőt, mert a járulékos veszteségek miatt úgy is kell tüzelni rendesen a kandallóval, azonban a kandalló küröl viszont nem lehet majd megmaradni, olyan meleg lesz. Nálunk abban a helységben ahol a kandalló van 23-24 fok van, így van a többi helységben 21,5-22 fok. Ha erre még rásegítene egy hődob, az első sorban a nappali hőmérsékletét emelné meg, ami szerintem már túl meleg lenne, illetve ha átmennék másik szobába, a 22 fokot is hűvösnek érezném.

Az építéshez sok sikert, ha van még kérdés természetesen segítek, ha tudok.

Üdvözlettel:
Simon István Krisztián

Varga László hozzászólása:
november 8th, 2009 – 9:55 du.

Tisztelt Simon Úr!

Két kérdésem lenne a kandalló építésével kapcsolatban. A kalcium szilikát lapokat mi tartja, mert ez nekem nem derült ki a leírásból, illetve a fatároló ívét hogyan oldotta meg?

Köszönettel: Varga László

septi hozzászólása:
november 9th, 2009 – 4:06 du.

Tisztelt Varga Úr!

A lapokat egymáshoz csavaroztam, illetve ragasztottam, külön váza nincs neki. A falra ragasztottam a hátsó elemeket, melyeknek oldalról nekitámasztottam az oldalsó lapokat, majd végül elölről nekitámasztottam az előlapot az oldalsóaknak. Mivel 2,5 cm vastag lapokról van szó, elég jól tartják egymást.
A fatároló ívét egy kartonra megszerkesztettem, majd a kivágott kartont az Ytong téglán körberajzoltam, végül édesapám asztalos szalagfűrészén kivágtuk. Hasonlóan jártunk el a fa párkányt tartó párkányelemeknél is, azokat az íveket is szalagfűrésszel vágtuk.

Tisztelettel:
Simon István Krisztián

judy hozzászólása:
december 2nd, 2009 – 5:16 du.

Tisztelt Simon Úr!

Mi is valami hasonló kandalló építésén gondolkozunk, tudna abban segíteni, hogy miből mennyi anyagot használt fel az építéshez, és mekkora a képen szereplő kész kandalló, illetve a betét?

septi hozzászólása:
december 4th, 2009 – 6:39 du.

Kedves Judy!

A tűztér adatai kereskedők honlapjain elérhető, én a www.szabokandallo.hu -t tudom ajánlani, ott biztosan elérhető. A kész kandalló méretei:
talapzat: szélessége 167 cm, magassága 44 cm, mélysége 87 cm.
A tűztér körüli rész: 20-20 cm jobbról-balról, +a burkoló anyag, magassága 56 cm. Erre jön a két világos párkányelem, azok 20*20 cm-esek és 76 cm a mélységük. Köztük az áthidaló egy Ytong válaszfal áthidaló, ami 20 cm magas és 10 cm vastag. Ezek tetejéről indul a kupola az alját körülöleli a fagerenda párkány ami 15*15 cm-es.
Anyagok:
Ytong elemek: 20*20*60 cm ( ha csak abból építettem volna, de vegyesen voltak benne a méretek) kb. 20 db
Kalcium szilikát: 125*50*2,5 cm 14 db.
Csemperagasztó: 3 zsák
burkolóanyag: kb. 3 m2 (többet vettünk, mert máshol is burkoltunk vele.
Ami a felépítményt illeti kb. ennyi.

Remélem tudtam segíteni, további kérdés esetén állok szíves rendelkezésedre.

Tisztelettel:
Simon István Krisztián

nagyandras hozzászólása:
december 6th, 2009 – 8:16 du.

Tisztelt Simon Úr!

Korrekt szép munka, gratulálok. Nagyon szívesen olvasnék kandalóépítésről könyvet, a leírásban azt olvastam, hogy egy könyvből is tanulmányozta a kandalóépítést. Hogy tudok én hozzájutni egy kandalóépítésről szóló könyvhőz, hol tudom megvásárolni, stb.

Ha tudna segítani akkor nagyon megköszöném mert én is ez előtt a nagy feladat előtt állók.

Köszönettel:

Nagy András

na.andras@freemail.hu

admin hozzászólása:
december 6th, 2009 – 9:08 du.

Kedves András!
Miért nem tekint a bal oszlopra?
Kattintson az Önnek tetsző könyvre és meg is tudja venni.

Üdvözlettel:
Tóth Tamás

septi hozzászólása:
december 10th, 2009 – 4:58 du.

Tisztelt András!

Ahogy Tóth Úr is mondja! Ez a könyv és ez a honlap jelentette a legnagyobb segítséget.

Tisztelttel:
Simon István Krisztián

Lili hozzászólása:
január 2nd, 2010 – 3:36 du.

Kedves Krisztián!

Gratulálok a kandallótokhoz, szép lett, ügyes vagy. A igy mennyi garancia van rá? Nekem azt mondták, hogy ha ők épitik (pár százasért) akkor 5 év garancia van egyébként meg semmi.

Van egy Tertio 76 tűzterem amit tavasszal kell körbeépíteni. A füstcsöveket az illesztéseknél mivel szigetelted?

A tüztér hátfala és a szigetelés közötti távolság mennyi cm illetve a tüztér oldalfala és az Itong közötti távolság mennyi cm?

Mekkora légréseket kell kialakitani, hogy a megfelelő levegőáramlás a tüztér körül létrejöjjön, hogy a hőleadás és a tűztér élettartama is ideális legyen?

Köszönöm.
Lili

septi hozzászólása:
január 8th, 2010 – 10:06 du.

Kedves Lili!

Ahol vettem, nem kötötték a tűztér garanciát a beépítéshez, egyébként erre a tűztérre is 5 év a garancia.

A füstcsövek illesztésénél van egy speciális ragasztószerűség amit használtam, kifejezetten erre a célra van, a kandallóforgalmazónál vásároltam, de gondolom máshol (kéményeseknél) is lehet kapni.

A hátfalnál 3-4 cm, oldalt 2 cm-t hagytam, mivel ezeknek a tűztereknek van egy külső borításuk, és a levegőnek elvileg a belső vastag fal és a külső vékony borítás közt kellene felmelegednie, hiszen ezért vannak a borítás tetején a légelvezető lyukak is. Én úgy gondolom, ebben az esetben ezek a távolságok már elegendőek, a hőtágulásból származó mozgást nem akadályozzák.

A légrést nem egészen értem hol gondolod, de lehet az előző mondataimmal már válaszoltam is a kérdésre. Az alulról érkező szoba levegőnek (amit fa tárolásra is szoktak használni) a lehető legnagyobb nyílást vágtam, amit úgy gondoltam, hogy az Ytong még elbír, nem törik el. Ezt a nyílást egyébként nem nagyon szoktam fatárolásra használni, hiszen a levegő mozgását akadályozza, így gyorsabban átforgatja, átmelegíti a szoba levegőjét.

Remélem tudtam segíteni, ha esetleg van még kérdésed, tedd fel nyugodtan, és sok sikert a megvalósításhoz.

üdvözlettel:
Simon István Krisztián

Lili hozzászólása:
január 12th, 2010 – 7:20 du.

Kedves Krisztián!

Bocsi a légrést úgy ámblok gondoltam, de 2 x tettem fel ugyan azt a kérdést.

Mibe volt a kéménytömítő? Amikor a kéménycsöveket összecsúsztattad utánna kented be ezzel a tömitővel?

A tűztér körül 1 cm tágulási hézagot ír az útmutató. Te mennyit hagytál? Olvastam már 2 – 5 mm közötti távolságot is a neten.

Milyen fával fűtesz? Hogyan vált be a folytonégés? Körülbelül menni fát tüzelsz el e szezonban? Nekem a kéményre fel kell tenni egy huzatszabályozót, ép most várom a válasz.

Köszönettel
Lili

septi hozzászólása:
január 13th, 2010 – 5:23 du.

Kedves Lili!

A kéménytömítő olyan kiszerelésben van, mint egy hagyományos sziloplaszt, ahhoz való kinyomópisztoly kell hozzá. A kéménycsöveket kicsit összecsúsztattam, majd a belső csővet bekentem vele, majd tovább csúsztattam őket egymásba. Egy kevés tömítőt tolt is maga előtt a külső cső, amit a teljes összecsúsztatás után körben eligazítottam.

Nálam a tágulási hézag megegyezik a légrés méretével, mert az oldalsó falat úgy építettem, hogy nem fordultam be vele a tűztér felé. Gyakorlatilag csak egy falat húztam a tűztér mellett.

Jelen pillanatban akácfával tüzelek, ebből vettem 33 mázsát tavaly tavasszal, aminek úgy kb már csak a negyede van meg. Augusztusban vettem még 44 mázsa gyertyánfát, de ahhoz még hozzá sem kellett nyúlni. Igazából azt azért vettem, ha mégsem lesz elég az akác akkor legyen mivel tüzelni ezen a télen, de inkább már a jövő télre terveztem vele. A helyzet viszont azt mutatja, még ezen a télen is kell tüzelnem vele. Lehet ez kicsit nagy fogyasztásnak tűnik, de gyakorlatilag gázzal csak a konyhát és az ebédlőt (kb. 25 négyzetméter, egy légtér), valamint a fürdőszobát fűtöm csak. Ezek is csak akkor, ha éppen nem fűt a kandalló (napközben).
A folytonégés megoldható, van úgy, főleg hétvégén és hidegebb napokon (tartós 0 fok alatt), hogy 2-3 napig nem is kell begyújtani, mert mindig van annyi parázs, hogy csak rakni kell rá. Általában délután 4-kor gyújtok be, és utoljára este 10 körül rakok a tűzre, akkor jól elzárom (azért nem teljesen) a levegőt, és hajnal 5-6 órakor még van parázs. Akkor kelek, így csak teszek rá fát – a parázs mennyiségétől függően vékonyabbat vagy vastagabbat – és melegít újra. Bár maga a tűztér is meleg akkor még. Amikor elmegyünk itthonról nem szoktuk nagyon megrakni, csak ha tényleg nagyon hideg van napközben, és ettől függően vagy van parázs vagy nincs.
Mindez persze attól függ milyen hideg van kint. az elmúlt napok időjárásában, a fent leírtakkal, délután és este a nappaliban, ahol a kandalló van 23-24 fok van, a szobákban 21-22, de még a konyhában és étkezőben is 21-22. Reggelre a nappaliban 21-22, a szobákban 21, és még a konyhában is 21 fok van, így a gázkazán be sem kapcsol. (A gázkazán termosztátját a nappaliból áthelyeztem az ebédlőbe.)

A huzatszabályozó miért kell? Kicsi, vagy túl nagy a huzat? Mert a tűztér szabályzójával elég jól lehet állítani a huzatot. Nem is néztem, a Te tűztered is külső levegőt használ az égéshez?

Remélem tudtam segíteni, ha esetleg van még kérdésed, tedd fel nyugodtan.

Üdvözlettel:
Simon István Krisztián

Lili hozzászólása:
január 20th, 2010 – 8:36 du.

Kedves Krisztián!

Maximálisan kielégitetted a kiváncsiságomat. Amit hálásan köszönök. A Bauhausban néztem én is ilyen tömitöt amit irtál kb. 2800 ft.

A kéményemnek nagy a huzata, igy huzatszabályzót rendeltem, ép ma jött meg. A tetőn még hóvan igy várat magára a felhelyezése.
Ha a levegöszabályzót elzárom akkor elég nagy lánggal ég, nem is használom a szabályzót.

A kandalló belső légtér levegőjét használja. Tavasszal szigetelném a házat. Ha nem fűtök a hőmérséklet 4 fokot esik vissza. Én max. megvagyok elégedve. Egészen más ez a meleg …..

A Schidel kéményem a 45 fokos csonktól a tetejéig kb.7,8 m. Ezért hamar leég a fa, kb 1 órát bir ki vegyes 5-20 cm átmérőjű fával. Igaz ez nem 2 éves fa ha nem több. Úgy saccolom hogy 200 lm3 fütéséhez erdei 6 m3 fa elég 1 szezonra.

A kandalló körbeépitése teljesen összeált. Még nem döntöttem a 2 forma közül melyik legyen kivitelezve. Türelmesen várom a tavaszt, ha kész vagyok készitek fotót és megmutatom hogy mit alkottam. A huzatszabályzóról is irom majd a tapasztalatom.

Szia Szilvia

dcs hozzászólása:
április 15th, 2011 – 5:46 du.

Üdvözöllek Krisztián!

Gratulálok az esztétikusan kialakított kandallóhoz.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 15×25 cm kéménykürtődet, milyen méretű béléscsővel bélelték ki. Azért érdekes számomra, mivel nekem is ez a méretű kéménykürtőm van, és 150 átmérőjű csővel van kibélelve, azonban a 200-as kéménycsatlakozású kandallóbetétemnek kicsit kicsi a 150-es cső, tűzre való rakáskor kifüstöl.
Ezért érdekel, hogy neked is van-e kifüstöléssel problémád, vagy más méretű a béléselés.

Előre is köszönöm válaszodat.

Üdv:
D. csaba

Takiati hozzászólása:
augusztus 21st, 2011 – 12:35 du.

Kedves Krisztián!

Túlnyomórészt a te leírásod alapján építettem én is egy kandallót, mellyel egy szezont már fűtöttem is teljes megelégedésemre. Annyiban szeretném kicsit továbbfejleszteni, hogy egy ventillátort szerelnék a kandalló alá, mert van egy olyan távoli szoba is bekötve a rendszerbe, ahova csak nagyon nehezen jut el a meleg. Kérdezem, hogy te milyen ventillátort és pontosan hova helyeztél el?
Várom válaszod
Üdv! T.Attila