Kandallóépítés lakásfelújítással (Simon István Krisztián)

.

Szeretném előre tisztázni, nem vagyok kandallóépítő, az interneten talált leírásokat, kérdésekre adott válaszokat gyűjtve, valamint egy kandallóépítésről szóló könyvvel a hónom alatt vágtam az építésbe. Az építés 3 hónapig tartott, mert ez mellett még a lakást is felújítottuk, festettem stb…

A lakásfelújítást a kandallóépítés hozta magával, hogy jó helyre kerüljön, át kellett egy kicsit rendezni nem csak ezt a helységet, ahová a kandallót terveztük, hanem a szomszédos szobákat is.

Miért?

Ez a tűztérválasztással indult, amit szintén próbáltam kellő alapossággal körüljárni. Mivel arról sem volt sok fogalmam, milyen tűzterek léteznek, a fórumokban fellelhető típusoknak néztem utána. Első gondolatom egy vízteres kandalló megépítése volt, a kandalló számára kinézett helyek egyike ebből a szempontból ideálisnak tűnt (a kandalló mögötti kazánház miatt), azonban az onnan elérhető kémény keresztmetszetét kicsinek találtam. Valamint a tűztérben a víz felforrását megakadályozó keringetés áramszünet esetén történő biztosítása is bonyolultnak látszott. Így tértem át a légfűtés tervezésére, amire pedig az elhelyezésre szánt másik hely szinte tökéletes volt.

Megfelelő nagyságú (15*25 cm) kémény központi elhelyezkedésű. A kémény egy 50 cm-es vályogfal közepébe épült, a fal túloldalán erre merőlegesen egy válaszfal, melynek két oldalán a szobák. Ezzel két kis probléma volt, ha a kémény elé építem a kandallót a koromzsák nyílás hozzáférhetetlen lesz, illetve a kémény nem gáztömör. Kéményseprők véleményét kikérve a kéménybélelésben állapodtunk meg, de csak a födém fölött, mert a kéményben a födém magasságában elhúzás is volt. A füstcső egyenesen a födémen átvezetve a födémtől kb. egy méter magasságban becsatlakoztatva a kéménybe, így a koromzsák is kialakítható alatta. A kandalló elhelyezésének problémája így megoldódott.

Szóval a központi elhelyezkedés hozta magával, hogy a vályogfal túloldalán elhelyezkedő szobák fűtése is megoldható légfűtéssel. A fórumokban talált típusok megismerése során különösen szimpatikus lett a Supra Temporis 2D, amelyre végül is a választásunk esett. Kecskeméten a Szabó Kandallónál meg is nézhettük működés közben, és Ők is csak jót tudtak mondani róla. Éppen akció lévén gyorsan meg is rendeltük náluk.

Azonban ennek a tűztérnek biztosítani kell az égéshez külső levegő bevezetését, ami újabb problémát szült. Végül ez is megoldódott, a két szoba közti vályogfal tövében. Mivel ezt a szobát szinte teljesen át kellett rendeznünk, valamint a falvésések nyomait is el kellett tüntetni, a szobát ki kellett festeni. Ez volt az első lépés a kandalló megépítéséhez: az égéshez szükséges levegő bevezetése, valamint a kandalló által felmelegített levegő bevezetése a szobákba. Ekkor a nappali felől így nézett ki a kandalló helye:

.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^