Kandallómról mindenkinek (Márkus Gábor)

.

Azzal kezdődött, hogy a konvektoros fűtésünk kezdett nagyon drága lenni, így alternatív megoldásokat kerestünk a nejemmel. Szóba került gázkazános, vegyes-tüzelésű kazánnal kombinált gázkazános központi fűtés, cserépkályha vagy kandalló, mint kiegészítő fűtés. Gazdaságossági, megtérülési szempontok alapján végül a kandalló győzött, annak is a légfűtéses változata.

A nejem cserépkályha párti volt, de mikor megtudta, hogy 10-15 évente illik átrakatni, azt mondta, naneeem!
Azért nem kapkodtuk el a dolgot, utánanézegettünk, többek között ezen a honlapon is, ötletelgettünk, tűztérbetétet válogattunk, az asszony elbontatta velem a saját készítésű bárpultot, mert annak a helyén készül a KANDALLÓ.
De hát kellett egy kémény is! Falat nem bontunk, legfeljebb a 80 éves házunk fafödémjét, így egy 200-as Montel 20 típusú samott béléscsöves, önálló kémény bújt ki a tetőn.

.

.

Meglett a kandalló is, egy LPRA 51-es Edilkamin kandallótest „képében”. A választásunk azért esett erre a típusra, mert önálló kandallóként is üzemel, nagy üvegfelületű ajtaja van, (jobb hőleadás) samottbéléses (jobb hőtárolás), és nagy konvekciós felülete van, stb, stb…

.

.

Igaz, hogy nem volt olcsó, akciósan 250 ezer forint, de úgy voltunk vele, hogy ez egy hosszú távú befektetés. A kandalló a 40 m2-es nappaliban van, a környező helyiségekkel együtt kiválóan fel tudja melegíteni.

A készítés képei, munkaközi állapot:

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Meg kellett oldanom a ház másik végében lévő két 15 m2-es szoba meleg-levegő ellátását is, ezért a kupolába felszoruló meleg levegő a padláson összeszerelt 180-as, szigetelt csővezetéken keresztül jut el a szobákhoz, ahol egy-egy 125-ös csövön lép be a mennyezeten kialakított légszelepeken keresztül.
A levegőt egy TUBO 150-es csőventilátor szállítja, amit egy,a kupola-hőmérsékletet érzékelő termosztát kapcsol be-ki. A ventilátor sebességszabályozását egy fényerőszabályzó beiktatásával oldottam meg.

.

.
.
.
.
.

A külső égéslevegőt a padlástérből, egy falazott légcsatornával biztosítom, de beleiktattam az alsó bekötő csőbe egy tolókás „súbert” is, hogy a begyújtásnál, ha szükséges, közvetlenül a szoba teréből rövid úton legyen intenzív huzathatás.

.

.
.
.
.
.

Díszrácsok:

.
.
.

A kész látvány:

.
.
.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Márkus Gábor

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^