A tészta összetevői:
- 110g Szafi nyújtható édes paleo lisztkeverék
- 140g erősre főzött krémkávé
- 1 ek. sztíviás eritritol
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1/2 mokkáskanál citromsav
- 75g vaj (paleóknak kókuszzsír)
- 2 tojás
- 60g darált dió
- sütés után 1 ek. kanál méz
A darált diót, a lisztkeveréket és a szódabikarbónát szárazon összekeverjük.
A többi alkotórészt összeturmixoljuk. A kávét forrón öntjük a turmixba, így turmixolás közben fel is olvasztja a vajat.
Ezután összekeverjük a száraz keverékkel.
10 perc pihentetés után a jól kenhető masszát egy tortaformába kenjük. Oldalt elég félmagasságig kenni, hiszen a krém is csak addig fog érni.
180 fokon 20 percig sütjük légkeveréses sütőben.
Miután kihűlt a tészta rákenünk egy evőkanál mézet.
A krém összetevői:
- 10 tojás sárgája
- 35g sztíviás eritritol (2 ek.)
- 4dl erősre főzött krémkávé
- 1 ek. instant kávé
- 2 ek. vanília aroma
- 15g zselatin
- 15g tápióka keményítő (nem paleóknak kukorica keményítő is lehet)
- 1 ek. utifűmaghéj
- 250g vaj
- 40g pirított darált dió
Az útifűmaghéj, a vaj és a dió kivételével az összetevőket összeturmixoljuk, majd óvatosan felfőzzük.
Ezután beleolvasztjuk a hideg vajat.
Ha nincs türelmünk a krém dermedését kivárni, akkor belekeverünk egy evőkanál útifűmaghéjat, egyébként elhagyható.
Hagyjuk hűlni. Szépséghibája, hogy az erős tojássárgájától enyhén lencsefőzelék színű lesz a krém. Ha valakit ez zavar, keverhet bele plusz kakaóport, de ezzel veszít a kávés ízvilágból.
Ha már csak langyos a krémünk, akkor rátöltjük a mézzel megkent tésztára.
Erre pedig rászórjuk az előzőleg megpirított darált diót.
Hűtőbe rakjuk és pár óra dermedés után fogyasztható.