minőségi diófélék és egészséges ételek

Szárított gyümölcsök és magvak választéka:

szárított gyümölcsök
magok
termések csokoládéban és szentjánoskenyérben
erdei gyümölcsök
egzotikus gyümölcsök
liofilizált gyümölcsök

Először a kesudió-marcipán krémet készítjük el. Egyrészt, mert a kesudiót beáztatjuk egy éjszakára; – másrészt, ha először ezt dolgozzuk fel a késes aprítógéppel, akkor nem kell elmosnunk, ha a kakaós résszel folytatjuk. Fordítva viszont a maradék kakaópor beszínezheti elmosás nélkül.

A kesudiókrém összetevők:

 • 500g kesudió (szárazon), beáztatás után vizesen 750g – de nem lesz annyi, így kipótoljuk vízzel 750 grammig.
 • 190g kókuszzsír
 • 1 kávéskanál napraforgó lecitin
 • 70g sztíviás eritritol (4x-es)

.
A kesudió-marcipánkrém alapanyagai

Késes aprítóval először csak a vizes kesudiót aprítjuk, majd a forró kókuszszírt hozzáöntöm, és tovább dolgoztatom az aprítógépet. Az édesítőszert összekeverem a napraforgó lecitinnel és azt is beleöntöm a késes aprítóba. 10 percig működtetem, hogy kellően krémes (kissé grízes) állaga legyen. Majd kiszedem és hűvös helyen hagyom hűlni, amíg el nem készülök a tészta aljjal.

A tészta összetevők:

 • 500g magozott datolya
 • 500g mogyoróliszt
 • 75g belga zsíros kakaópor
 • 20g instant kávépor
 • csipet só
 • 50g víz

.
A datolyás-mogyorós tészta alapanyagai

A magozott datolyát nem kell beáztatni a vízbe előtte. Ha magozott asztalt datolyát használunk, akkor is célszerű aprítás előtt szemenként átvizsgálni, nehogy maradjon benne mag, mert utólag elég kellemetlen akkor is, ha csak egyetlen magot véletlen beleaprítunk.
A datolyát késes aprítóval durván előaprítjuk.
A többi száraz összetevőt összekeverjük, és a datolyára aprítás közben szépen belekanalazzuk.
Amikor mér kellően apró és egynemű a keverék elkészültünk vele, de ekkor még eléggé omlós.
Ha belecsorgatunk még aprítás közben 50g vizet ettől még omlós marad, de érezni fogjuk, hogy a jó keverhetőség megszűnik a gépben.
Ha duplázzuk a vízmennyiséget, akkor masszásabb tésztát kapunk. Ez ízlés kérdése, ha túl vizezzük, akkor masszás lesz, ha nem teszünk bele vizet akkor túl omlós marad.

Egy normál méretű tepsire sütőpapírt teszek és egy torta oldalfalat, amit a tepsi teljes méretéhez állítok. Beleszóróm a tésztát és egyenletesen elnyomkodom.

.
Kesudiós marcipánszelet összeállítása – a datolyás-mogyorós tésztarész

Felkavarom a kesudiókrémet és ráterítem a tésztaalajra. Elsimítom, lefedem és hűvös helyre rakom. Célszerű egyszer-kétszer a fedést levenni és letörölni a párát, hogy ne csöpögjön vissza a krémre.

.
Kesudiós marcipánszelet összeállítása – a kesudiómarcipán ráterítése után.

Amikor teljesen hűvös lesz a sütemény, ilyenkor már nincs fényes folt a krém felszínén sem, akkor megszórjuk valód kakaóporral (belga zsíros kakaópor)

.
Kesudiós marcipánszelet összeállítása – kakaóporozás, szeletelés és próba kóstolás után.

Szórás után szeletelhető. Jó étvágyat!

.
Kesudiós marcipánszelet – nyers, vegán, gluténmentes

Készíthetünk mandula helyett kesudióból is marcipánt

Ez akkor szokás, ha valakinek mandulaallergiája van, vagy csak másféle ízre vágyik, vagy csak egyszerűen több a kesudiója otthon, mint a mandulája. 🙂 . Ha a marcipánt kesudióból készítjük, akkor hasonló állaghoz és ízélményhez juthatunk.

Egyébként teljesen más magokkal is érdemes lehet kísérletezni.

 • Diók (mogyoró, dió, pekándió): Ezek a magvak hasonló textúrát és ízt adhatnak a marcipánnak. állítólag a mogyorómarcipán népszerű.
 • Makadámdió: Ez a dióféle gazdag ízvilággal rendelkezik.
 • Sütőtök vagy napraforgómagok: Ha nagyon kísérletezős vagy megpróbálhatod, de azért ez elég egyedi ízvilág lehet, hogy marcipánnak fogadjuk el.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^