Először a kesudió-marcipán krémet készítjük el. Egyrészt, mert a kesudiót beáztatjuk egy éjszakára; – másrészt, ha először ezt dolgozzuk fel a késes aprítógéppel, akkor nem kell elmosnunk, ha a kakaós résszel folytatjuk. Fordítva viszont a maradék kakaópor beszínezheti elmosás nélkül.
A kesudiókrém összetevők:
- 500g kesudió (szárazon), beáztatás után vizesen 750g – de nem lesz annyi, így kipótoljuk vízzel 750 grammig.
- 190g kókuszzsír
- 1 kávéskanál napraforgó lecitin
- 70g sztíviás eritritol (4x-es)
A kesudió-marcipánkrém alapanyagai
Késes aprítóval először csak a vizes kesudiót aprítjuk, majd a forró kókuszszírt hozzáöntöm, és tovább dolgoztatom az aprítógépet. Az édesítőszert összekeverem a napraforgó lecitinnel és azt is beleöntöm a késes aprítóba. 10 percig működtetem, hogy kellően krémes (kissé grízes) állaga legyen. Majd kiszedem és hűvös helyen hagyom hűlni, amíg el nem készülök a tészta aljjal.
A tészta összetevők:
- 500g magozott datolya
- 500g mogyoróliszt
- 75g belga zsíros kakaópor
- 20g instant kávépor
- csipet só
- 50g víz
A datolyás-mogyorós tészta alapanyagai
A magozott datolyát nem kell beáztatni a vízbe előtte. Ha magozott asztalt datolyát használunk, akkor is célszerű aprítás előtt szemenként átvizsgálni, nehogy maradjon benne mag, mert utólag elég kellemetlen akkor is, ha csak egyetlen magot véletlen beleaprítunk.
A datolyát késes aprítóval durván előaprítjuk.
A többi száraz összetevőt összekeverjük, és a datolyára aprítás közben szépen belekanalazzuk.
Amikor mér kellően apró és egynemű a keverék elkészültünk vele, de ekkor még eléggé omlós.
Ha belecsorgatunk még aprítás közben 50g vizet ettől még omlós marad, de érezni fogjuk, hogy a jó keverhetőség megszűnik a gépben.
Ha duplázzuk a vízmennyiséget, akkor masszásabb tésztát kapunk. Ez ízlés kérdése, ha túl vizezzük, akkor masszás lesz, ha nem teszünk bele vizet akkor túl omlós marad.