Kézműves kerámiák használata – egyediségünk a hétköznapokban

Régen minden kerámia kézműipari termék volt. Egy mai ipari sorozatgyártott kerámiával szemben egy kézműves kerámia – legyen az egy bögre, csésze, tányér, szappantartó vagy váza – végtelen variációban létezhet és a kialakításnak csak a fantázia szab határt. Igaz ugyan, – némelyeknél előfordulhat – hogy kevésbé ergonomikus, lehet még egy kicsit szabálytalan is, és drágább mint egy ipari sorozatgyártott.
A rossz nyelvek szerint egy ipari terméknél, ha véletlen megnyomják a gyártósor gombját, majd gyorsan kikapcsolják – hoppá, már le is jött a szalagról 1000 bögre! 🙂

.
Fotók: instagram.com/rebeka_keramika

Ezzel szemben a kézműves minden egyes terméket egyenként készít el. Még ha egységes stílusban is dolgozik, akkor is észrevehetőek apró eltérések és mindenképp az alkotó egyedi látásmódját, kreativitását és kézügyességét tükrözik. Ezzel a választott egyediséggel tud azonosulni az a vásárló, aki kézműves kerámiát választ.

Nézzük meg részletesebben mégis mért jó, ha valaki akár az otthona díszítésére, vagy egyszerűen csak a mindennapi használati tárgyai közé kézműves kerámiát választ?

Kézműves kerámiával szemben az ipari sorozatgyártott kerámiák formavilágát úgy alakítják ki, hogy a közízlésnek leginkább megfeleljen. Magyarul, az ipari gépsorokkal nagy szériákat gyártanak, és minél nagyobb szériában gyártanak valamit, annál olcsóbb az előállítása. Ebből következik, hogy olyan formavilágot kell megalkotnia egy dizájner csapatnak, ami a legtöbb ember számára elfogadható, hogy a legtöbbet lehessen eladni belőle. Természetesen az ergonómiára, a termék használhatóságára is egy külön team felügyel. Megemlíthetjük még a vevői célcsoportokat is, pl. olcsó árfekvéssel, gyengébb kerámia alapanyagot, festéket használva, kevésbé energiaigényes technológiával történő gyártást, vagy a magasabb árfekvésű és kiváló minőséget produkáló gyártást is. Akármelyik területét is nézzük az ipari gyártásnak, alapvetően a nagy volumenű egyformaság jellemzi.

.

Ezzel szemben a kézműves kerámia használata során megtapasztalhatjuk:

  • az egyediséget és személyre szabottságot: A kézműves kerámiája egyedi, az alkotó a saját kreativitását, kísérletezéseit, alkotási vágyát, egyedi látásmódját és stílusát fejezi ki benne. Ráadásul ezek összessége olyan módon kerülhet összegyúrásra, hogy minden munkájából felismerhetővé válik a művész személye – még akkor is, ha minden alkotása alapvetően más és többféle stílusban is alkot, de azért mégis ott van az a valami …
.
.
.
  • kézzel készített, akár pici eltérő részletekkel: Kézműves kerámiák akkor is tartalmaznak apró részleteket, amikor azokat teljesen egyformára álmodták – csupán azért, mert kézzel készítették el. Ha pedig eleve nem volt cél az egyformaság, csak az egyező stílus, akkor teljesen érthető. Akár egy pöttyözött, vagy rácsvonalas, vagy hullámos kézzel készített minta, minden egyes terméken egyedi lesz, hiába készül egy stílusban. Ezek a részletek hozzájárulnak a termék egyediségéhez és szépségéhez. Egy termék kézzel való elkészítése során gyakorlatilag végtelen variációs megjelenési formát érhetünk el, míg az ipari volumen esetén ez megoldhatatlan. Emiatt a kézműves alkotás lehetővé teszi a vásárlónak, hogy olyan tárgyat használjon, amely kifejezi egyedi ízlésvilágát és személyiségét. Ezek a tárgyak nem csak a használójának biztosítanak egyediséget, de az otthonunk berendezése során ezek a kiegészítők is egyedivé, a ránk jellemző stílusúvá tudják varázsolni a lakásunkat – még akkor is, ha csak semleges konformista bútoraink vannak éppen.
.
.
.
  • minőségi és fenntarthatósági szempontok: A kézművesek által készített kerámiák általában magasabb minőségű anyagokból, és gondosabb odafigyeléssel készülnek el. Ha egy alkotó személyes energiáját és idejét fekteti be az egyenkénti alkotásába, akkor nem mulandót kíván létrehozni. Még akkor sem, ha az egy napi használati tárgy. Ennek eredményeként feltételezhető, hogy egy kézműves alkotás hosszabb élettartamot biztosít, jobban ellenáll a napi kihívásoknak. Megbízhatóság: – Gondolj bele, egy keramikus egész nap a kezeivel alakítja az anyagot és a „mázat” belélegzi, mert ő ott hajol fölötte. Biztos lehetsz benne, hogy nem az egészségét károsító anyagokat fogja használni.
.
.
  • fenntartható gyártás: Sok kézműves egyedül, vagy közösségében, kis létszámú műhelyben dolgozik, és gyakran fenntartható módon készíti termékeit. Emellett, általában kisebb környékbeli üzletekben, kézműves vásárokon értékesít. Nem jellemző, hogy igénybe venne nagy multinacionális logisztikai hálózatokat. Aki kézműves kerámiát vásárol, az támogathatja a helyi alkotókat és a kisvállalkozásokat.
.
.
  • a kétkezi alkotás élménye: Egy kézműves kerámia megvásárlása és használata egyfajta többlet élményt jelenthet. Mivel az értékesítés jellege nélkülözi a ma elterjedt logisztikai módszereket, a vásárlók igen nagy valószínűséggel közvetlenül a művésztől veszik az alkotást. Ezt a legtöbb vevő nagyra értékeli, mert a művésszel beszélgetve részlegesen átvehetik az alkotás élményét, és a napi használat során újra átélhetik az élményt és élvezhetik a megmaradó történetet. Így minden ilyen kézműves darab nem csak tárgy, de egy emléket is hordoz magában.
.
.
  • helyi kultúra és néphagyományok: Egy kézműves a kreativitásával lehet az új technológiák, az újabb stílusok, vagy régi stílusok újragondolójának úttörője. Ugyanakkor sok kézműves gyakran a hagyományos technikákra, a helyi kultúrára és a néphagyományokra építi tevékenységét. Ők különös értéket képviselnek, hiszen megőrzik és ápolják ezzel a régi korok kultúráját. Egy romantikus, hagyományokat szerető és tisztelő vásárló ezzel hozzájárul a hagyományok, a kultúra megőrzéséhez.
.
.
  • az abszolút egyedi ajándék: Ha kézműves kerámiát viszel ajándékba, biztos lehetsz az egyediségében. Mivel a kézműves termékek egyedisége határtalan, és ha jól ismered az általad megajándékozni szándékozott személyt, és te is ügyes vagy a választásban, akkor a kézműves kerámiád kiváló ajándék lehet, amely kifejezi az ajándékozó gondoskodását és figyelmét is. A kézműves alkotás egyedi megjelenése kiváló megoldás lehet minden különleges alkalomra.
.
.

Rebeka Keramika logoEgy kézműves kerámia drágább lehet, mint egy sorozatgyártott, de a fentebb felsorolt előnyök egy olyan többletértéket képviselnek mellyel könnyen belátható, hogy egy kézműves termék megvásárlásakor, nem csak egy használati tárgyat veszünk, hanem annál sokkal többet.
Egy kézműves kerámia használata a kreativitás és a kifejezés lehetőségét kínálja, amely hosszú távon is örömöt szerez a tulajdonosának.

A képek forrása:
Kövesd: instagram.com/rebeka_keramika,
vagy: facebook.com

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^