KILIM a nomád szőnyeg

KILIM a nomád szőnyegAki valaha is vitt már otthonába kilimet, az részese lehetett annak a csodának, amint a szőnyege életre kelt és megváltoztatta a szoba – a lakás – hangulatát, mintha egy új taggal bővült volna a család. Egy nomád, vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönbözőbb stílusban berendezett európai lakásoknak. Ennek oka, hogy a kézzel szőtt kilimek valóban élnek, és nem csak készítőjük személyes kézjegyeit tükrözik, hanem magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport vagy földrajzi terület évszázados hagyományait is. A kilimek motívum-világa a legtöbb ember számára mégis ismerősnek tűnik, mivel az emberiség közös múltjából származó emlékeket hív elő. Ezért van az, hogy a gyerekek is nagy előszeretettel merülnek el a legegyszerűbb, ámde megunhatatlan minták szemlélésében. A színes fonalakból varázsolt szőnyegek, zsákok, párnák, bölcsők és egyéb használati tárgyak önmagukban is önálló egészet alkotnak. Az emberi kultúra kincsei, amelyek ugyanakkor magukba zárják a természet teljességét is: az állati alapanyagból készült fonalat növényi és ásványi festékekkel festik meg.

KILIM a nomád szőnyegA kilim Észak-Afrikától a Himalája lábáig mindenütt elterjedt, ahol a természeti viszonyok megengedik az állattenyésztést, és az éghajlati viszonyok szükségessé teszik a fekete kecskeszőrből készült sátrak, jurták belsejét melegítő szőnyegek alkalmazását. A kilim igazi hazája Kis-Ázsia, Közép-Ázsia, a Kaukázus, az Atlasz-hegység magas hegyei között van (és akkor méltatlanul elhallgattuk a dél-amerikai indiánok gyönyörű vikunya, láma, alpakka gyapjúból szőtt színpompás kilimjeit!). A nomád népek állataik szőrét (juh, kecske, teve) fonták meg fonálnak, melyet természetes festékekkel festettek meg. Nyersebb hatásúak ezek a szőnyegek, de erőt sugároznak és valóban erősek, tartósak is. Nemcsak az anyagok tradicionálisak de a szövőszék is. Sok helyen még most is a felvetéssel együtt szétszedhető, az új helyen gyorsan összerakható, fekvő szövőszéket használják.

KILIM a nomád szőnyegÉvszázadokon keresztül a kilimeket főleg a sátrak és házak padlójára szőtték. Vályogpadlók és udvarok, árnyékos szaletlik tiszták és színpompásak lettek a szétrakott kilimektől, alkalmasak vendégfogadásra, esküvőre, családi összejövetelre. Otthonunkban a gazdag mintázatú és erőteljes színű kilimek esztétikai minőséget hordoznak, az itt megjelenő tiszta dekorativitás szemlélése örömet okoz, a derűs színvilág életigenlő, s jó kedélyre hangol. A ragyogó piros, kék, zöld, fekete és fehér színű textillel erős szín- és formakontrasztot hozhatunk létre a lakásunkban.

Napjaink minimal art stílusú bútoraival berendezett lakásai könnyen ‘sterillé’ válhatnak, egy heverőre terített kilim azonban csodát tehet az otthonos hangulatot illetően. De keleties lakásbelsőt is hozhatunk létre, kicsit hasonlatosan a hajdani, nomád sátrak belső világához, ahol a kilimek a bejárat körül, az oldalfalakon szőnyegként és terítőként is megjelentek. Új lakásokban gyakran okoz problémát az üres falfelületek dekorálása. Szép és elegáns megoldás a falra függesztett kilim, mely kitűnően mutat, a mennyezettől a padlóig érő textil nagyvonalúan tagolja a teret, egy csapásra lakályossá teszi a környezetet.

A kilim és a feng shui

KILIM a nomád szőnyegPéldaként említhető: A lágy barnákkal, okkerekkel és föld színekkel megszőtt taimani szumák szőnyegek, vagy szarmai kilimek a föld energiát képviselik: nyugodt stabilitást, biztonságot közvetítenek. A beludzs törzs által kedvelt és használt sötét, fekete, feketés-barna, sötétkék, mélyzöld afgán szőnyegekhez a víz elem súlya, a múlt mélysége kapcsolódik. A beludzs vagy iráni afsár szofrák négyzetes alakja szintén a föld elemhez kötődik, és a föld típusú energiákat mozgósítja: arra ösztönöz, hogy szűk körben rátelepedjünk, vagy alacsony fotelokban körbeüljük és egy tea mellett, együtt élvezzük az összetartozás, a közösség biztonságát. A szofrákkal ellentétben azonban, a Konya vidékéről származó, gyakran fehér vagy világos (fém elem) hátterű, nagy medalionos hosszúkás kilimek például a fémre jellemző elkülönülést, az individuum önállóságát tükrözik. A homogénebb, vagy sokszínű, az egyszerűbb csíkos, vagy motívum-gazdag szőnyegek tehát könnyedén megteremtik, befolyásolják egy helyiség atmoszféráját, legyen szó a családi összejöveteleket, baráti beszélgetéseket szolgáló nappali és étkező élénk színteréről, vagy a nyugalmat kívánó hálószobáról, játékos gyerekszobákról.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Kilim – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^