Könnyű / szerelt szendvicsszerkezetű építési mód kategória bejegyzései

Ismerd meg a könnyű – szerelt szendvicsszerkezetű építési mód előnyeit és alkalmazási lehetőségeit.

Acélvázas könnyűszerkezetes építési mód

.

A könnyűszerkezetes építési technológia világszerte az egyik legelterjedtebb építési rendszer. A világon a családi házak többsége könnyűszerkezetből épül (Észak-Amerika, Skandinávia, Távol-Kelet stb.) és legnagyobbrészt fából. Először Észak-Amerikába kezdtek el foglalkozni az acélvázas szerkezettel és ez az építési technológia az 1940-es évek óta folyamatos fejlődésen ment át.
Először a válaszfalak készítésére használták, majd a fejlesztések eredményeként teherhordó szerkezetet gyártottak belőle.

Acélvázas könnyűszerkezetes építési mód bővebben…

Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód

.

Ősének a favázas fiókműves (Fachwerk) szerkezetek tekinthetők, mely építési módot a fában gazdag európai országokban széles körben alkalmazták.
Az alapfalon körbefutó küszöbgerendába 0,80 – 1,60 m távolságra oszlopokat állítottak, s ezeket koszorúgerendával kapcsolták össze. Szélmerevítésre átlós elemeket használtak. Valamennyi rúdelem kapcsolata hagyományos, ácsszerkezetű kötésekkel készült. A váz közeit kifalazták. E fiókműből fejlődtek ki az új típusú favázak, melyek jelentősége a környezetbarát építési módok körében kitüntetett figyelmet érdemel. (Helyszínen szerelt változatai mellett nagyméretű, keretes falpanelekké integrált formái a családi házas építés területén, az ún. ‘készházak’ formájában tekintenek ígéretes jövő elé hazánkban is.)

Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^