Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód

Fachwerk

Ősének a favázas fiókműves (Fachwerk) szerkezetek tekinthetők, mely építési módot a fában gazdag európai országokban széles körben alkalmazták.
Az alapfalon körbefutó küszöbgerendába 0,80 – 1,60 m távolságra oszlopokat állítottak, s ezeket koszorúgerendával kapcsolták össze. Szélmerevítésre átlós elemeket használtak. Valamennyi rúdelem kapcsolata hagyományos, ácsszerkezetű kötésekkel készült. A váz közeit kifalazták. E fiókműből fejlődtek ki az új típusú favázak, melyek jelentősége a környezetbarát építési módok körében kitüntetett figyelmet érdemel. (Helyszínen szerelt változatai mellett nagyméretű, keretes falpanelekké integrált formái a családi házas építés területén, az ún. ‘készházak’ formájában tekintenek ígéretes jövő elé hazánkban is.)


Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód

A mai favázak kisebb keresztmetszetű rúdelemekkel, sűrűbb oszlop- és födémgerenda-távolságokkal épülnek. A csomópontok sarokmerev, csavarozott, szegezett kapcsolatokkal szerkesztettek. Emeletes épületeknél az oszlopok végigmenők, a födémgerendákat alátámasztó koszorúgerenda az oszlopokra rálapol, vagy azokat közrefogja. A térhatároló szerkezetek a helyszínen szerelve, hőszigetelő, csapadék- és páravédelmi rétegekből, felületalkotó kérgekből épülnek fel, vagy előregyártott panel formájában kerülnek beépítésre.

Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód

Az előregyártott paneles (KÉSZHÁZ) azaz táblás szerkezeti megoldás lényege, hogy a helyszíni összeszerelés a kész házgyári falelemekből történik. Ezekhez a helyszínen csupán az alapozás, a külső közmű és műtárgyak kiépítések kapcsolódnak. A falpanelek szerkezeti tartalma (nyílászárók, homlokzat, vezetékezések, stb.) az adott készházgyártótól függ.

Könnyű, vagy szerelt szendvicsszerkezetű építési mód

Mindenképp illik megemlíteni, hogy a jelenleg alkalmazott, könnyűszerkezetes házépítési mód egyik létező válfaja, amikor a faváz helyett acélvázat használnak. Természetesen ezt az építési módot ilyen alapon az acél és vasbetonvázas építési módok közt kellene megemlíteni, csak ez esetben a szendvicsszerkezete, a rétegek kialakítása teljesen egyezik a favázas technológiákkal, csak a faváz helyett acélt használnak.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^