Vannak olyan konyhák, ahol minden tárgy szem előtt van. Nyitott, azaz polcos szinte minden, illetve olyan megoldásokat is alkalmaznak, hogy például egy rudazatra vannak felfüggesztve a konyhai használati tárgyak, és szabadon ott lógnak a serpenyők, fakanalak, tésztaszűrők, hogy még a nagyobb vájlingokról ne is beszéljünk. Ezzel szemben, vannak olyan konyhakialakítási módok, hogy semmi sincs elől, semmi sem látszik – mintha nem is lenne konyha. Erre mondják egyesek, hogy naná – ott nem is főznek, csak dísznek van az egész 🙂
Tehát arra keressük a választ, hogy egy konyhában mikor célszerű nyitott polcokat használni, és mikor praktikusabb mindent inkább elrejteni zárt szekrényekbe. Valamint ez a két ellentétes konyhaberendezési, -tárolási mód, hogyan illeszthető a különböző lakberendezési stílusokhoz? Melyik stílushoz illik inkább a nyitott, és melyikhez a zárt tárolóhelyen való elhelyezés? Hogyan határozza meg az a körülmény a nyitott vagy a zárt elhelyezés célszerűségét, hogyha egy konyha egyben van esetleg a nappalival, vagy az egy önálló helyiség? Valamint, hogyan határozza meg a konyha mérete, vagy a konyha használatának intenzitása a zárt és a nyitott tároló részek szükségességét?