Konyha lakberendezési látványtervei – wenge és vajsárga színekben

.

Feladat: Egy 9,4 négyzetméteres konyha lakberendezési tervezése, látványtervekkel a lehetséges elképzelések szemléltetése.

Előzmény: A konyha látványa, ahogy megrendelő felvázolta az elképzelését a hűtő, mosogató, tűzhely elhelyezése tekintetében. A meglévő hűtő és a nem beépített tűzhely felhasználásával.

Csak az elrendezés szemléltetése:

„A” verzió, a megrendelő elrendezési elképzelését mutatják:

A vízcsap és az ablak viszonyát még meg kell gondolni, avagy a kivehetős kell.
A hűtő fölé is tettem szekrényt. – Opcionális, ha kell a pakoló hely.

.

„B” verzió:

Figyelembe vettem a mesterek által elhelyezett víz, szennyvíz és gáz csatlakozási pontokat. Ugyanis meglévő csatlakozási pont kiállások és a megrendelő által elképzelt mosogató és tűzhely elhelyezési pontok, egymással szemközti falon helyezkedtek el.

.

Ergonómia.

A munkafolyamat eleje, kétfelől indul ennyi a hátrány, a hűtőből és a kamrából az átadó pultra lehet kipakolni az alapanyagot. Utána szerintem kedvezőbb az ergonómia, több a pakolóhely, a radiátornak is van hely, a nagy konyhaszekrény viszont kevesebb.
A hűtő később tetszés szerinti méretűre cserélhető, mert függetlenítve van a szekrénysortól.
Ha a szekrény mellett hagyjuk, akkor van neki egy olyan hatása, mintha: „megvolt már nem akarunk másikat, jól kellene illeszteni a bútorhoz”.
Így meg a hűtő lehet egy önálló egység, s nem kell igazodnia a konyhabútorok szögletességéhez, s természetesen lehet akár inox is.

Az átadópult és a tűzhelysor között 80cm széles a hely, ez ideális a ténykedéshez.

A „B” verziót továbbfejlesztve:

A szagelszívó fala szekrényezésre kerül, s hogy az L sarokban a faliszekrény nyithatóságának biztosítására ott polcozás lenne – így a szimmetrikus elrendezés nem tartható. Ennek eredményeként a tűzhely két oldalán lévő eltérő szekrényszélesség elvileg felcserélhető, s akkor a mosogatógép a tűzhely bal oldalára kerülne, s közelebb lenne a szennyvízcsatlakozás. Ezt mégsem tettem, mert akkor a sarokszekrény polca csak a mosogató alól lenne elérhető, s a mosogatótál, mélysége, valamint a szifon miatt a saroknak csak az alsó részét lehetne elérni, ami helypocsékolás.

.

Az átadópult nyitott polcos a pult alatt két 75cm széles 16cm magas evőeszközfiókkal. A pult munkalapjának teljes hossza továbbra is 165cm, de alatta 15cm részt elvesz a radiátor. A radiátor feletti munkalaprészen célszerű a hőáramlás biztosítására egy kivágást készíteni, mely egy bepattinthatós alumíniumráccsal takarható.

Amennyiben a radiátor nem helyezhető el úgy, hogy a nagy kamraszekrény teljes egészében nyitható legyen, akkor a szerény, maradna 60cm széles, de az ajtó minimum 45cm-re csökkenthető, a sarokba egy radiátormélységnyi (max. 15cm) wenge takarás készülne, s így az ajtó teljes 90-fokban nyitható lenne, s a tárolási kapacitás is megmaradna.

.

A 45cm széles mosogatógép melletti 15cm széles nyitott polcos alsószekrényrész. Nem preferálom e keskeny változatot, idővel a 12 terítékes is kicsi lehet, ráadásul abba beférnek a fazekak is.

.

Az üveges frontok lecserélésére volt igény, mondván jobb ha nincsenek olyan frontok, melyeken körvonalazódnak a benne lévők.

Költségtakarékosságot jelent, ha a két felső sor ajtófrontot összevonjuk, kevesebb pánt, kevesebb fogantyú, kevesebb munkadíj. Hogy legyen játék, a tűzhely feletti üveges-rész megmaradna.

Valamint egy mikrohullámú sütő elrejtésére jelentkezett igény. A kamraajtó melletti melletti szerkény középtájon egy alumínium-színű bútorredőnyözést kapna. A redőny mögött a mikró már tetszés szerinti magasságban elhelyezhető.

.
.

… és felgyúltak a fények is.
Matt lett a front, s az átadópult világítása is üvegburát kapott.

A véglegesen elfogadott verzió látványterve

Csak 1 üvegezett ajtóval és matt vajsárga frontokkal.

.

És az elkészült konyhabútor wengében, matt vajsárga frontokkal és aluminium bútorredőnyözéssel, inmáron belakva:

.

+1 3D látványterv:

Mint lakberendezőnek, nekem az alábbi retrócsempével is bejött 🙂

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^