Ha már eperszezon van, ne Fanta tortázzunk, hanem legyen nyers eperből. Hamis krémtúrós, mert tojásfehérje porból készült.

Fedezd fel a legjobb konyhai tippeket és recepteket, hogy igazi konyhatündérré válhass otthonodban.
Ha már eperszezon van, ne Fanta tortázzunk, hanem legyen nyers eperből. Hamis krémtúrós, mert tojásfehérje porból készült.
A recept szinte ugyanaz, mint Szafié, csak a totut nem vettem, hanem csináltam, és ez éppen kerek – így nem fanta szeletnek, hanem fanta tortának neveztem el. Fantát természetesen nem látott, a cukor annyi benne, amennyi egy citromban és egy narancsban van, plusz egy kanál hőkezelés nélküli méz is van benne.
A recept:
Valójában nincs új a nap alatt, csak más receptjeit és a régebbi sajátokat újrakombináltam. A tortához az ötletet Szafitól innen, a tésztához innen vettem. Lekvár utánzatot régebben is készítettem. Na jó, a cukkinit most nem a krémbe, hanem a tésztába rejtettem.
Igazi „bezabálósra” sikeredett. A tortának a paleóra semmiképp nem jellemző ízvilága lett, a méznek és az almának köszönhetően.
Fontos, hogy az alma nyers, a méz hőkezelés nélküli maradjon.
A recept két tortát tartalmaz, tehát egy tortához mindent felezzünk. De minek készítenénk csak egy tortát, hiszen így szinte ugyanannyi munkával kettőt is készíthetünk, ráadásul gyorsan fogyó könnyű kis torta ez, mint az eredeti.
Krémtúrós paleo joghurttorta – túró és joghurt nélkül 🙂 bővebben…
… azért van benne – többek között – fél kiló cukkini is.
Hozzáadott cukor-, gabona- és keményítőmentes. Tehát nem tartalmaz glutént, de nem tartalmaz paleo körökben kedvelt egzotikusabb keményítőket sem, mint amilyen a tápióka-keményítő, vagy a nyílgyökérliszt. A krém tömegét és állagát a cukkini és az útifűmaghéj
segíti.
Ugyanakkor tartalmaz majd egy kiló vajat. Akit ez zavar, – nézze meg a lap alján a zsírmentes változatot.
A torta a recept alapján több mint 3 kg. Akinek nem ennyire éhes a családja, felezze le a receptet 🙂
Ez a torta elég sokféleképpen készült már el eddig. Ráadásul tisztán paleo és csak csökkentett cukortartalmú gluténmentes változatban is elkészíthető.
A torta kétféle tésztából, kétféle krémből és díszítésként kakaópor szórással, illetve grillázzsal készül.
Variációk egy tortára – paleo, vagy csak gluténmentes csökkentett cukortartalommal bővebben…
Az történt, hogy feleségem e-mailben küldött egy fényképet egy csokival vastagon leöntött tortáról, hogy 18. 🙂 születésnapjára, ezt kéri paleo verzióban.
Recept az természetesen nem volt.
Ez lett belőle:
Hogy minek kellett volna lenni az eredeti tortában – nem tudni.
A megjelenés is sántított, mert az eredeti fényképen fényes csokimázas volt, ez viszont matt lett.
Nyilván a jövőben a fényesség fokozására a víztartalmat csökkenteni (ami a cocomas arányának csökkentését jelenti) és a zsírtartalmat (olaj) növelni célszerű.
Azért a lényeg, hogy mindenkinek ízlett, – a nem paleóknak is.
Ez a csokitorta, a francia csokitorta mintájára készült, de nem narancslikőrös, hanem meggylikőrös.
Az alábbi recept akkor tekinthető paleónak, ha a vaj helyett, jászvajat, vagy kókuszzsírt használunk, illetve kerüljük az aromákat.
Marcipánkrémbe burkolt csokitorta – akár paleósan is bővebben…
Az volt a vágyam, hogy az általam összeszerkesztett nem paleo „családon belül Rákóczinak becézett” túrósomnak elkészítsem a paleo verzióját.
4 rétegből áll:
– paleo tészta,
– barack réteg,
– „túró” réteg,
– hab.
( a túrót senki ne keresse a receptben, mert nincs benne )
100g mandula dara
50g kókuszpehely
50g tápióka keményítő
70g vaj
7 tojás
1 marék dió
1 marék mazsola
6 szem datolya
1 cs. sütőpor
1 púpos evőkanál sztíviás eritritol
1 evőkanál vanília aroma
1 evőkanál rum aroma