Korszerű Falazott Építési módok kategória bejegyzései

Ismerd meg a korszerű falazott építési módokat, amelyek biztosítják az épületek tartósságát és esztétikáját.

Liapor – agyagkavics falazóblokk

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

Mi az a Liapor?

A Júra földtörténeti korban, kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik.

Liapor - agyaggolyók

Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag-tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik.
A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, vagy egészben, vagy a kettő keverékében állítják elő.

Liapor – agyagkavics falazóblokk bővebben…

Porotherm falazatok építése

Porotherm nútféderes rendszer

A PTH téglából PTH habarcsból és a nyílászárók kiváltására alkalmas PTH áthidalóból épült falazatot nevezzük PTH falazatnak.

Kétféle Porotherm falazati rendszert különböztetünk meg:

  • Porotherm nútféderes rendszert, mely esetében a nútféderes kialakítású függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni, csak a téglák hornyos – eresztékes oldalait kell szorosan egymásba illeszteni, ezért a habarcsfelhasználás – és így a munkaidő szükséglet is – lényegesen alacsonyabb, mint más falazási mód esetén.
  • Porotherm habarcstáskás rendszer, mely habarcstáskás falazási technológiával készül. A szorosan egymás mellé helyezett téglák oldalát nem szabad habarccsal megkenni, hanem a vízszintes habarcsréteg készítésénél az egyes téglák között lévő habarcstáskákat kell teljesen ki tölteni habarccsal.

Porotherm falazatok építése bővebben…

Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Falazás különleges szabályai pincetéglánál

Térszín alatti létesítmények (pince, alagsor) a Porotherm 38 pincetéglából akkor építhetők, ha a térszín alá süllyesztett szinthez szabványos, vízhatlan talajvíz, illetve talajnedvesség elleni szigetelést terveznek és készítenek. Üzemeltetés során a térszín alatti helyiségekben – még üzemzavar esetén sem – emelkedhet tartósan a relatív páratartalom 65% fölé.
A talajnedvesség elleni szigetelést a hazai gyakorlatban jelenleg legelterjedtebben kétrétegű ragasztott szigetelésként készítik bitumenes csupaszlemezből vagy bitumenes fedéllemezből.
Az alábbiakban röviden ismertetjük a bitumenes talajnedvesség elleni szigetelés kialakításának szabályait.

Falazás különleges szabályai pincetéglánál bővebben…

A korszerű Falazott Építési módok

A falképzési tevékenység ezen építési mód esetén, megegyezik a hagyományos építési móddal, de maga a falazó anyag azonban korszerűbb.

A korszerűség alatt többnyire a hagyományosnál kedvezőbb hőszigetelési értékű, ebből adódóan könnyített, illetve kisebb fajsúllyal bíró falazó blokkokat érthetjük.

Gyakorlati megközelítésben legalább a B30-as kézi falazóblokkból épített falazatot tekinthetjük korszerű falazott építési móddal megvalósított falazatnak.

A korszerű Falazott Építési módok bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^