A tészta

… a már ismertetett keményítős piskóta, 8 tojásos verzióban citromhéj reszelékkel.

  • 8 tojás
  • 2,5 evőkanál sztíviás eritritol
  • 200g tápióka keményítő
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 4 biocitrom reszelt héja
  • csipet só

A tojásokat (sárgája-fehérje egyben) a cukrokkal és a sóval 10 percig verjük, hogy az többszörösére növekedjen, majd belekeverjük az aromát és a citromháj reszelékkel vegyített keményítőt is óvatosan belekeverjük. (sütőpor nincs benne)
A két tortaforma aljára a karimával rászorítjuk a sütőpapírt, és az adagot a két formába szétosztjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Mikor megsütöttük és kihűlt, akkor kivesszük, és sütőpapír nélkül fejjel lefelé visszarakjuk a piskótákat a formájukba.

.

A „joghurtkrém”:

  • 4 citrom leve
  • 200g tojásfehérjepor
  • 1,4dl víz
  • 3 gyerekkanál citromsav (ki mennyire szereti ha savanyú, de 2 gyerekkanállal biztosan kell)
  • 2 evőkanál sztíviás eritritol
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • 36g tápióka keményítő – kihagyható, akkor nem lesz krémtúrós jellege, hanem zselésebb, azaz joghurttortásabb lesz.
  • 40g keményítő
  • 4dl víz
  • 250g vaj – igazi paleóknak kókuszzsír
  • 1 nagy dobozos őszibarackkonzerv (9db fél barack volt benne) – igazi paleóknak 5db nyers friss barack.

Mivel a turmixgépbe nem fér minden bele, így két fázisban turmixolunk.
A turmixba rakunk:
1-szer:
7dl víz
100g tojásfehérjepor
2 citrom leve
1 gyerekkanál citromsav
1 evőkanál sztíviás eritritol
18g tápióka keményítő (ha akarjuk)
Összeturmixoljuk, mivel felhabosodik teljesen tele lesz vele a turmixgép.
Beleborítjuk egy legalább 6 literes fazékba.
A második ugyanilyen adagot is elkészítjük és azt is beleborítjuk a fazékba.
Elkezdjük főzni és folyamatosan intenzíven kevergetjük.
A tojásfehérje elkezd apró csomókba rendeződni (kicsapódni – túrósodni), valamit a keményítőn is érezzük a dagadást.
Miután felforraltuk, elkészült, belekeverjük a vanília aromát, és belerakjuk a hideg vajat, ami elkezdi hűteni a krémet.
Közben 4dl vízben elkezdjük melegíteni a zselatint. Nem forraljuk, csak felolvasszuk. Közben néha megkeverjük a krémet, hogy olvadjon fel a vaj. Mikor a vaj felolvadt, akkor a meleg zselatint is beleöntjük és géppel jól átkeverjük az egészet. Megkóstoljuk, ha még kell a savasságát fokozni, akkor tehetünk bele citromsavat, vagy tehetünk még bele vaníliát, majd ezekkel is jól átkeverjük.
Amíg ez hűl, addig a barackot vékonyabb csíkokra vágjuk, majd kockázzuk és egyenletesen elosztjuk a két piskótán.
A konzerv szirupot kiöntjük, nem használjuk fel!

A krémet ráöntjük a 2 piskótára. Eléggé folyékony, még egyengetni sem kell, esetleg meg ütögetjük a keretet, hogy a barack darabok közé is biztosan befolyjon.

.

Majd hideg helyre rakjuk hűlni, ha megdermedt – általában másnap reggelire már 🙂 – fogyasztható.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^