Krémtúrós paleo joghurttorta – túró és joghurt nélkül :)
A recept két tortát tartalmaz, tehát egy tortához mindent felezzünk. De minek készítenénk csak egy tortát, hiszen így szinte ugyanannyi munkával kettőt is készíthetünk, ráadásul gyorsan fogyó könnyű kis torta ez, mint az eredeti.

A tészta
… a már ismertetett keményítős piskóta, 8 tojásos verzióban citromhéj reszelékkel.
- 8 tojás
- 2,5 evőkanál sztíviás eritritol
- 200g tápióka keményítő
- 1 evőkanál vanília aroma
- 4 biocitrom reszelt héja
- csipet só
A tojásokat (sárgája-fehérje egyben) a cukrokkal és a sóval 10 percig verjük, hogy az többszörösére növekedjen, majd belekeverjük az aromát és a citromháj reszelékkel vegyített keményítőt is óvatosan belekeverjük. (sütőpor nincs benne)
A két tortaforma aljára a karimával rászorítjuk a sütőpapírt, és az adagot a két formába szétosztjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Mikor megsütöttük és kihűlt, akkor kivesszük, és sütőpapír nélkül fejjel lefelé visszarakjuk a piskótákat a formájukba.

A „joghurtkrém”:
- 4 citrom leve
- 200g tojásfehérjepor
- 1,4dl víz
- 3 gyerekkanál citromsav (ki mennyire szereti ha savanyú, de 2 gyerekkanállal biztosan kell)
- 2 evőkanál sztíviás eritritol
- 2 evőkanál vanília aroma
- 36g tápióka keményítő – kihagyható, akkor nem lesz krémtúrós jellege, hanem zselésebb, azaz joghurttortásabb lesz.
- 40g keményítő
- 4dl víz
- 250g vaj – igazi paleóknak kókuszzsír
- 1 nagy dobozos őszibarackkonzerv (9db fél barack volt benne) – igazi paleóknak 5db nyers friss barack.
Mivel a turmixgépbe nem fér minden bele, így két fázisban turmixolunk.
A turmixba rakunk:
1-szer:
7dl víz
100g tojásfehérjepor
2 citrom leve
1 gyerekkanál citromsav
1 evőkanál sztíviás eritritol
18g tápióka keményítő (ha akarjuk)
Összeturmixoljuk, mivel felhabosodik teljesen tele lesz vele a turmixgép.
Beleborítjuk egy legalább 6 literes fazékba.
A második ugyanilyen adagot is elkészítjük és azt is beleborítjuk a fazékba.
Elkezdjük főzni és folyamatosan intenzíven kevergetjük.
A tojásfehérje elkezd apró csomókba rendeződni (kicsapódni – túrósodni), valamit a keményítőn is érezzük a dagadást.
Miután felforraltuk, elkészült, belekeverjük a vanília aromát, és belerakjuk a hideg vajat, ami elkezdi hűteni a krémet.
Közben 4dl vízben elkezdjük melegíteni a zselatint. Nem forraljuk, csak felolvasszuk. Közben néha megkeverjük a krémet, hogy olvadjon fel a vaj. Mikor a vaj felolvadt, akkor a meleg zselatint is beleöntjük és géppel jól átkeverjük az egészet. Megkóstoljuk, ha még kell a savasságát fokozni, akkor tehetünk bele citromsavat, vagy tehetünk még bele vaníliát, majd ezekkel is jól átkeverjük.
Amíg ez hűl, addig a barackot vékonyabb csíkokra vágjuk, majd kockázzuk és egyenletesen elosztjuk a két piskótán.
A konzerv szirupot kiöntjük, nem használjuk fel!
A krémet ráöntjük a 2 piskótára. Eléggé folyékony, még egyengetni sem kell, esetleg meg ütögetjük a keretet, hogy a barack darabok közé is biztosan befolyjon.

Majd hideg helyre rakjuk hűlni, ha megdermedt – általában másnap reggelire már 🙂 – fogyasztható.