Kuktás rizskók – tejmentes, gluténmentes és hozzáadott cukormentes
Egyszerű és finom. Csak a rajta lévő meggy tartalmaz cukrot, de elhagyható, vagy lecserélhető másra.

Felkapott téma a rezisztens keményítő. A főzött, de kihűlt rizsben növekszik a rezisztens keményítő aránya, ami jótékony a vastagbél baktériumainknak és nem mi magunk emésztjük meg. Hát együnk a buritát termelés érdekében. 🙂
Az adag egy 41x34x3,5cm hasznos belméretű tepsibe való. Leírom, mert teljesen ki tölti a tepsit. Akinek nincs ekkora felezzen le minden hozzávalót.
(A növelt rost tartalmú verzió a bejegyzés végén olvasható.)
A recept:
A kuktában megfőzzük a rizst:
- 700g rizs
- 1,4l víz (mivel átmostuk a rizst, abban is marad kb. 2dl víz, tehát ezzel együtt 1,6l van a kuktában.)
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál vanília aroma
Elkeverjük, megfőzzük. Pl: 10 fokozatú indukciós főzőlapon 7-es fokozaton, a nyomásjel megjelenésétől mérve 4 percig.
Amíg a rizs fő, elkészítjük a többi hozzávalót.
Tojás keverék:
- 10 tojás (a fehérjét különválasztjuk és kemény habbá verjük)
- 100g szítviás eritritol
- 2 ek vanília aroma itt is.
- 1 biocitrom reszelt héja és leve, aki nem biózik, annak egy evőkanál citrom aroma emulzió és 2 gyerekkanál citromsav
- 200g zsír (Disznózsír, vagy kókuszzsír egyre megy – az eredmény ugyanaz lesz. Sem ízre, sem állagra nem lesz különbség. Annyi, hogy a kókuszzsírt muszáj előtte felolvasztani.)
Miután keményre vertük a tojásfehérjét, a többi alkotóelemet is habosra keverjük.
Kipakoljuk a sütőből a 26 darab tepsit és rácsot. 🙂
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Kikenjük a kiszemelt tepsit zsírral
- (kb. 50-100g zsír), kellően vastagon, hogy
- 5 evőkanál útifű maghéjjal jól be tudjuk borítani.
Megfőtt a rizs. Elővesszük a legnagyobb tálunkat és beleborítjuk a főtt rizst. Belekeverjük a sárgájás keveréket a rizsbe és addig keverjük, míg szép egyenletes sárga nem lesz. Utána óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét is. Érezni fogjuk a problémát, ha kis edényt választottunk.
Beleterítjük kizsírozott útifűmaghéjazott tepsibe.
Kedvünk szerint tehetünk rá gyümölcsöket.
A képen 70dkg magozott meggy került rá.
Sütőben 35 percig „aranybarnára :)” sütjük.

Ha teljesen kihűt, csak akkor szeljük és fogyasszuk!


Kellemes tömeggyarapodást!
Frissítés
Annak érdekében, hogy a keményítő arányt csökkentsem, illetve lassabb felszívódásúvá tegyem, elkezdtem növelni az útifűmaghéj arányát:

Megkeresem, hol az a maximális útifűmaghéj mennyiség, ami még nem rontja az élvezeti értéket. A fenti képen lévő rizskók úgy készült, hogy 3 evőkanál útifűmaghéjat beáztattam 3dl vízbe és amikor megdagadt, összekevertem a már felhabosított sárgája keverékkel. Minden mást ugyanúgy készítettem, mint a fenti recept, kivéve, hogy 5 perccel tovább sütöttem.
Az útifűmaghéj nem látható és nem érzékelhető. Annyi az eltérés, hogy amíg a fenti recept szerint készült rizskók omlósabb, kanalazásnál könnyen szétválik a rizs szemenként, mint az igazi rizskók, addig ebben egyben marad a szelet, mint egy sütemény, pontosabban lusta asszonyos meggyes-túrós lepényre hasonlít jobban.
2. Frissítés
Még több útifűmaghéjjal.

Tehát ez a rizskók úgy készült, hogy a legelső recepthez képest 6 evőkanál útifűmaghéjat beáztattam 6dl vízbe, de bele kevertem még 10g sztíviás eritritolt és 1 evőkanál vanília aromát is, és amikor megdagadt, összekevertem a már felhabosított sárgája keverékkel. Minden mást ugyanúgy készítettem, mint a fenti recept – kivéve, hogy 10 perccel tovább – azaz 45 percig – sütöttem.
Az útifűmaghéj nem látható és nem érzékelhető. Még lágyabb állagú, finomabb. Tehát összesen 11 evőkanál útifűmaghéjat tartalmaz, ami kb. 77-80g.