Kültéri hűtési rendszerek – a párahűtésben rejlő lehetőségek

Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségekNéhány éve hazánkban is hódító útjukra indultak a kültéri párahűtő rendszerek. A mediterrán- és a nyugati országokban már hosszú évek óta használt technológiát Magyarországon egyelőre csak néhány cég propagálja. Itthon a legtöbb ember számára még ma is ismeretlen hűtési rendszer – sokrétű technológiai fejlesztésnek köszönhetően – hatékonyan képes kellemes mikroklímát teremteni a nyitott területeken, illetve a nagy légterű zárt helyeken (pl. egy gyárcsarnok) is.

Tecnocooling Kft.

A hűtési technológia egy egyszerű fizikai törvényszerűségen, a párolgás okozta hőelvonáson alapul. Egy magas nyomású szivattyú segítségével a víz egy speciális tervezésű szórófejen keresztül, nagy nyomáson kerül a kültérbe. Így keletkezik az a finom vízpára, ami nagyon kicsi, 5-10 mikron nagyságú vízcseppekből áll. A nagy nyomás és a vízcseppek kis mérete miatt a pára alapvetően nem nedvesít, nem csapódik le a különböző felületeken. A víz a levegőbe kerülve azonnal elpárolog. A hagyományos léghűtő technikáknál jóval hatékonyabban, akár 8-12 fokkal is lehűti a levegőt, emellett növeli a páratartalmat.
Egyes gyártók flexibilis tartozékait alkalmazva minden helyszín egyedileg tervezhető és építhető.

Főbb felhasználási területek:

 1. Hotelek, éttermek, kávézók teraszai
 2. Családi házak teraszai
 3. Strandok, aquaparkok
 4. Rendezvények, road show-k, koncertek
 5. Szökőkutak látványelemeként
 6. Üvegházak, fóliasátrak hűtése, párásítása
 7. Állattenyésztés
 8. Ipari csarnokok, építőipar, faipar, textilipar
 9. Árnyékolástechnikai eszközökre szerelve
 10. Borászat
 11. Klímaelőhűtés – hagyományos légkondicionáló berendezésekkel kombinálva

1. Hotelek, éttermek, kávézók teraszai

A nyári forróság ideje alatt egy kávézó, étterem vagy hotel nyitott terasza nem épp a legkellemesebb tartózkodási hely a vendégek számára. Ha megfigyeljük és belegondolunk, ezek a helyek a meleg napokon szinte teljesen kihaltak.
Egy jól tervezett, speciálisan a hely paramétereihez igazított párahűtő rendszer segítségével viszont ezek is használhatóbb, élhetőbb pihenőhelyekké varázsolhatóak, így közvetlenül hozzájárulhatnak a vendéglátóhelyek forgalomnöveléséhez.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

2. Családi házak teraszai – teraszklíma

A családi ház, lakás sok esetben egyik legfrekventáltabb helye a terasz. Főként a mai építők és építtetők nagy hangsúlyt fektetnek a terasz megfelelő tájolására, ami általában déli fekvést jelent. A használatba vétel után azonban sokszor jön a kellemetlen meglepetés: a terasz a nyári napsütésben – de még az esti órákban is – szinte használhatatlan a forróság miatt. Sötétedés után pedig a repülő rovarok, szúnyogok kellemetlenkedése okoz sok bosszúságot. A párahűtés, és a rendszerhez csatlakoztatható természetes alapú rovarriasztó alkalmazása mindkét problémát megoldja.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

3. Strandok, aquaparkok

A strandokon is egyre inkább terjednek a párásító rendszerek, nem csak a hűtőhatás, hanem esztétikai szempontok miatt is. Az „egyszerű” strandok mellett az aquaparkok, „vizes” kalandparkok is alkalmazzák ezeket, mert a párásítással kialakított „köd” fokozza a vizuális élményt.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

4. Rendezvények, road show-k, koncertek

A nyári rendezvényeknek köztudottan két nagy ellensége van: a váratlan viharok, és a hőség. Ez utóbbi ellen a párahűtő rendszerek jól alkalmazhatók, gondoljunk csak egy esküvői sátor hűtésére, vagy egy szabadtéri esemény „látványpárásítás”-ára.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

5. Szökőkutak látványelemeként

A városi terek burkolt felülete különösen ki felforrósodik nyári hőségben. Az itt működő szökőkutak kellemes mikroklímájukkal oázisként vonzzák magukhoz az embereket. Ezt a hatást erősítheti a páraköd rendszer, ami amellett, hogy fokozza a látványt, a hűtőhatás révén a környezetét is kellemesebbé teszi.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

6. Üvegházak, fóliasátrak hűtése, párásítása

A zöldházakban termesztett növények – dísznövények és haszonnövények egyaránt – fejlődésében fontos szerepet játszik a mikroklíma ideális (egyenletes) szinten tartása. A legmegfelelőbb körülmények beállításával értelemszerűen növelhető a termelékenység. Az üvegházakban a hőmérséklet stabilizálása mellett a rendszer párásító tulajdonsága ezen a területen érvényesül leginkább, főként, ha figyelembe veszünk olyan szempontokat, mint például:
– a páratartalom és a hőmérséklet egyenletes szinten tartásával radikálisan csökkenthető a növényvédő szerek használata
– a tervezhető mikroklíma segítségével jelentősen növekszik a termelékenység, a termelés kiszámíthatóbbá válik, a fejlesztés költsége így akár már egy szezon alatt megtérül

7. Állattenyésztés

Általánosságban elmondható, hogy a tenyészállatok (szarvasmarha, sertés, juh, baromfi) a nyári hónapokban kellő hűtés nélkül fiziológiai- és viselkedési stresszel reagálnak a hőre, ami negatív hatással van vágóértékükre, az általuk adott tej/hús mennyiségére és minőségére, illetve a tojáshozamra.
A gyakorlatban már bebizonyosodott, hogy a hűtés és a mesterséges légmozgás kombinációját alkalmazó párásító berendezés az istállók hűtésének leghatékonyabb technikája, így a forró, nyári hónapok alatt elszenvedett termelési veszteség nagyban csökkenthető. Továbbá, főként az utóbbi években fontossá vált az EU szigorúbb állategészségügyi szabályozásának betartása, amit a hűtési rendszer nagyban megkönnyít.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

8. Ipari csarnokok hűtése – építőipar, faipar, textilipar

A párahűtés egyik legnagyobb jövőbeli területe az ipari léptékű hűtésben mutatkozik. Ma leginkább nagy teljesítményű ipari ventilátorokat alkalmaznak. Ezek hatásfoka azonban messze elmarad az ideálistól, s a léghűtéssel legtöbb esetben csak a szélsőséges, elviselhetetlen meleg akadályozható meg (már ha a hazai gyárakban ma is gyakran előforduló 40 fok feletti hőséget elviselhetőnek tekintjük). A porlasztófejeken keresztül a levegőbe juttatott és azonnal elpárolgó víz hőmérséklet-csökkentő hatása összehasonlíthatatlan eredményt produkál a normál légcserés hűtéshez képest. Előnyeit szinte magyarázni sem kell: amellett, hogy az ipari termelés területén (építőipar, feldolgozóipar, faipar, textilipar) számos munkafolyamat megköveteli az állandó hőmérsékleti viszonyokat, normál körülmények között a dolgozók is sokkal hatékonyabb munkát végeznek. A rendszer telepítés költsége így az ipari területeken is – a helyszín méretétől függően – néhány hónap alatt megtérül.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

9. Árnyékolástechnikai eszközökre szerelve (rendezvények, rendezvénysátrak)

A flexibilis megoldásoknak köszönhetően (hajlékony műanyag csövek, rugalmas fém fúvókatoldó, alkatrészek egyszerű rögzíthetősége) a rendszer szinte minden körülmények között telepíthető, akár egy emelőkaros napernyőre, vagy egyéb, nagyobb mobil árnyékoló berendezésre is.

10. Borászat

A borospincék hőmérséklet-változása és a páratartalom változása éves szinten jelentős, ami a borkészítés folyamatában problémákat okoz. Az általános légkondicionáló berendezések szárítják a levegőt. Az alacsony páratartalom miatt a fahordók kiszáradnak, ez minőségi és anyagi veszteséget okoz, nem beszélve a termelési időről. Emellett, a mai modern módszerek elterjedésével, mint amilyen az irányított erjesztéses technológia is, a mesterséges hűtés, a párahűtés mind fontosabb szerephez jut a bortermelés folyamatában.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

11. Klímaelőhűtés – hagyományos légkondicionáló berendezésekkel kombinálva

A hagyományos, nagyteljesítményű klímarendszerek nagy energiaigényüknek köszönhetően jelentős mennyiségű hőt bocsátanak ki a környezetbe. Adott klímarendszer működése hatékonyabbá tehető, ha párásító rendszerrel kombináljuk. Leegyszerűsítve a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a klíma elé fúvókákat telepítünk, így a kívánt hőmérséklet gyorsabban és kisebb energiafogyasztással érhető el.
Kültéri hűtési rendszerek - a párahűtésben rejlő lehetőségek

A párahűtésről bővebb tájékoztatást talál a Tecnocooling Kft. honlapján,
a www.tecnocooling.hu oldalon.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^